Идат местни избори: ГЕРБ бърза с ремонт 4,2 млн. в Смолян, ето кои прибират парите

0 9 079

Най-посещаваната забележителност в Смолян – планетариумът, е затворена от три години. Ремонтът започна на 30 декември 2020 г. и трябва да приключи на 30 юни 2023 г., но реално е доста изостанал. До тази дата трябва да е готов, за да се вземат парите по проекта, финансиран по две европейски програми – „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Фонда за устойчиви градове – общо 4.156 млн. лв.

За оставащите два месеца до 30 юни завършването на строително-ремонтните работи и монтирането на проекторната апаратура е практически невъзможно. Това признава и зам.-кметът на Смолян Марин Захариев в писмен отговор до „Дневник“.

„Проведени са предварителни разговори с програмата за удължаване на срока на проекта с няколко месеца, за което сме получили положително становище“, твърди той. След 3-4 допълнителни месеца проектът щял да бъде завършен в цялост и Смолян да има своя обновен Планетариум на най-високо световно ниво. Това значи до октомври, когато се провеждат местните избори.

Ремонтът се забавил заради изникнали проблеми с оттичането на дъждовната вода на покрива, „шокиращите инфлационни процеси“ и нарушените вериги за доставка на оборудването, изреждат причините от община Смолян.

Тепърва ще се избира изпълнител за полусферичния купол и проектора

Обновяването на съоръжението се извършва по две обществени поръчки. Едната е за строително-ремонтните дейности по сградата, а другата – за доставка и монтаж на дигитална планетариумна проекторна система, включваща нов полусферичен купол.

Първата поръчка, изпълнявана от „ИСА 2000“ ЕООД, е почти готова – над 80%, но тя не може да бъде завършена, защото чака доставката на полусферичния купол. Това обаче е задача на втората поръчка, за която община Смолян още не е избрала изпълнител. „Офертите (на кандидатите) са отворени и комисията приключва процеса по избор на изпълнител“, уверяват от общината.

Колко му е да се монтират дигитални проектори

Реклама

Кандидатите за поръчката на стойност близо 1.8 млн. лв. са една румънска фирма, втората е „Контракс“, изпълнявала подобни поръчки, но с купол 3-4 м, а планетариумът в Смолян ще е с 12.5 м диаметър. Третата е „ПСП Стеза“ ЕООД, която е регистрирана на 20 февруари 2023 г. и две седмици по-късно, на 7 март, вече участва в поръчката на община Смолян.

Това разказа любителят астроном Константин Попатанасов от инициативата „Да спасим Планетариума“ в предаването на Веселин Дремджиев в „ТВ 1“.

Според него собственикът на „ПСП Стеза“ Стефан Захариев е свързан чрез фирми със „Смолян сити център“ на Кирил Асенов, който пък ръководи местната коалиция „Новото време“ в Общинския съвет на Смолян, където мнозинството е от ГЕРБ, както и кметът Николай Мелемов.

Не е ясно дали затова в заданието на поръчката изискванията към апаратурата са занижени, според Попатанасов.

„Изискването за техниката, която ще се монтира в звездната зала, е смешно. По света планетариумите работят с резолюция 12 К, а тук изискването в поръчката е минимум 2.5 К“, дава пример той. Според него по тази причина технологията, която ще бъде реализирана в Смолян, на практика ще направи ненужно цялото обновяване на планетариума, защото ще е с „посредствено качество в сравнение с това, което беше обявено“ в началото.

Общината уверява, че всичко ще е на световно ниво

В Планетариума ще има звездна зала със 120 места, нов телескоп за обсерваторията, два интерактивни екрана. За т.нар. втори посетителски център ще бъдат купени интерактивни устройства за Полярно сияние, реалистичен макет на Луната, Redshiftamp, Blueshift, Constelation quiz, Solar sistem explorer, изреждат от община Смолян.

„След завършване на проекта в основната звездна зала ще може да се изнасят разнообразни звездни спектакли и програми от цял свят“, обещават общинарите. Кметът Мелемов най-много от всички желаел всичко да завърши в най-кратки срокове, но това нямало да бъде за сметка на нарушаване на процедурите или на качеството на изпълнението, подчертават от общината.

От създаването на Планетариума през 1975 г. до затварянето му преди три години, той е бил посетен от над 3 млн. посетители, като всеки месец са влизали поне 3 хиляди.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.