Държава на колене: Делото срещу Доган за 40 млн. борч на ТЕЦ „Варна“ приключва със спогодба

0 16 513

Делото на държавната „Булгаргаз“ срещу притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“ за неплатени фактури за близо 40 млн. лв. ще завърши със спогодба. Това става ясно от протокола от последното съдебно заседание в Окръжен съд – Варна, на 21 април. Така сагата с неплатените фактури за доставен природен газ на дружеството на почетния председател на ДПС ще приключи, но към момента не е ясно при какви точно условия. От държавната компания твърдят, че отстъпки няма да се правят, но пък ще има разсрочване на задълженията.

Няма да се съдим

По време на съдебното заседание на 21 април представителят на ТЕЦ „Варна“ иска да бъде дадено време и делото да се отложи, „за да можем да постигнем съдебна спогодба с ищеца“. „Имаме започнати разговори. От страна на ответника са направени действия, с което да покажем нашето желание да постигнем съдебна спогодба и да осигурим подходящо обезпечение на иска на ищеца. Затова моля да ни бъде дадена възможност“, казва юрисконсулта на централата, цитиран от „Капитал“.

Представителят на „Булгаргаз“ потвърждава казаното. „Наистина се работи. За днешното съдебно заседание нямам изрично пълномощно за сключване на съдебна спогодба, но работим. Има довършителни моменти, които трябва да приключат, и в тази връзка Ви моля за нова дата за съдебно заседание, за да бъде сключена съдебна спогодба по делото“, заявява процесуалният представител на държавната газова фирма.

В отговор на въпроси на „Капитал“ от „Булгаргаз“ обясняват, че са предприети необходимите правни действия за събиране на задълженията от „ТЕЦ Варна“ в пълен размер. „Булгаргаз“ и ТЕЦ „Варна“ съгласуват помежду си сключване на съдебна спогодба по делото, без да се намалява размерът на задълженията на ответника, установени с приетата по делото допълнителна съдебно-счетоводна експертиза.

В тази хипотеза, съгласно устава на „Булгаргаз“ ЕАД, не са налице основания за наличие на решение на едноличния собственик на капитала на дружеството, за да бъде сключена съдебната спогодба с ответника, „ТЕЦ Варна“ ЕАД, доколкото не се предвижда с нея да се опрощават вземания на „Булгаргаз“ ЕАД спрямо ответника“, твърдят още от газовия доставчик. И допълват, че очакват при постигане на съгласие между страните и сключване на съдебна спогодба „ТЕЦ Варна“ да плати изцяло размера на задължението, предмет на делото.

Реклама

Конкретни детайли по спогодбата не се съобщават, но по информация на „Капитал“ задължението от 37.4 млн. лв. ще бъде разсрочено при определена лихва. Проблемът е, че ТЕЦ „Варна“ реално не функционира от повече от година и няма оперативни приходи, с които да плати дълговете си. Дружеството направи няколко борсови сделки за покупко-продажба на електроенергия през 2022 г., но не е ясно какви точно са финансовите измерения от тях на фона на силно волатилните цени.

Пак по информация на „Капитал“, за да се гарантира плащането на задълженията, може да се стигне и до предоставяне на имущество на ТЕЦ-а като обезпечение.

Историята на парите

ТЕЦ „Варна“ започна да бави плащанията си към „Булгаргаз“ още през 2021 г., като в края на същата година тогавашният директор на дружеството, Николай Павлов, беше запорирал сметките й заради неплатени фактури за 25 млн. лв. Тогава централата успя да плати, но ситуацията се повтори през януари 2022 г., като дължимата сума тогава бе 36 млн. лв. На 25 февруари 2022 г. „Булгаргаз“ покани официално ТЕЦ „Варна“ да се издължи, като сумата вече беше достигнала 37.4 млн. лв., заради лихвите.

Централата на Доган през март миналата година признава дълговете си, като иска схема за разсрочено плащане. „Булгаргаз“ обаче отхвърля предложения график за разсрочване и предоставя нов срок за окончателно плащане на просрочените задължения – 29 март 2022 г. По това време вече директор на компанията е Людмил Йоцов, назначен от правителството на Кирил Петков.

Плащане обаче няма и следва искова молба от страна на „Булгаргаз“ във Варненския съд срещу ТЕЦ „Варна“. Но вместо директно плащане на сумата, която централата вече е признала, държавното дружество е поискало назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, която да изчисли размера на задълженията на ТЕЦ-а.

Тук обаче централата на Доган се обръща и спира да съдейства за изготвянето на експертизата, като бави делото с месеци.

Така до последното заседание от преди седмица се провеждат още няколко заседания и отлагания, все пак се изготвя и приема въпросната съдебната експертиза, но в крайна сметка всичко ще завърши със спогодба. Дали това е по-добрият за държавата вариант, предстои да видим в детайлите на споразумението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.