НАЙ-СЕТНЕ! Прокурори подпукаха Иван Портних

0 39 769

Дружества „Златни пясъци“, „Паркстрой Златни пясъци“ и „Голдън турс“ са сезирали Върховната административна и Варненската окръжна прокуратури за незаконосъобразни действия на варненския кмет Иван Портних, свързани с възпрепятстване на изпълнението на вече постановено съдебно решение. Това съобщиха за „Дневник“ от дружеството.

Става въпрос за решение на Върховния административен съд от август м.г., с което беше отменен отказ на главния архитект на Варна за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на курорта по схеми, одобрени от министъра на туризма. Със съдебното решение на последната инстанция преписката на Община Варна беше върната за ново произнасяне.

Миналия вторник обаче Портних изненадващо поиска оставката на главния си архитект Виктор Бузев с обвинението, че зад гърба му е направил опит да издаде на „Златни пясъци“ АД разрешителните за поставяне на преместваеми обекти – нещо, което е бил задължен да направи с цитираното съдебно решение.

В полза на „Златни пясъци“ бяха постановени и влезли в сила съдебни решения от август м.г., които задължават администрацията на кмета Иван Портних да издаде исканите от дружеството разрешения за поставяне на преместваеми обекти за търговия на територията на курорта. Схемата за това е одобрена от министъра на туризма няколко месеца по-рано.

Реклама

Независимо от всичко обаче през март м.г. главният архитект на Община Варна Виктор Бузев отказва да издаде исканите разрешения. Именно това става повод за завеждането на съдебните дела, които дружеството по-късно печели на две инстанции.

От думите на Портних по време на пресконференцията му от 19 май стана ясно, че той лично е разпоредил на Бузев да не издава разрешенията за поставяне на преместваеми обекти, заявени от „Златни пясъци“.

Според мениджмънта на туристическите компании, подписали жалбите до прокуратурата, с действията си Портних на практика е наредил „на орган на общинската власт, какъвто е главният архитект на общината, да извърши незаконосъобразни действия“ и на практика да откаже извършването на административна услуга, дължима от администрацията му.

В жалбата се твърди също, че няколко дни преди брифинга си Портних е наредил и да бъде променена процедурата за предоставяне на административната услуга за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти.

„На служителите в администрацията на общината е било забранено да приемат и предават документи във връзка с възникналите отношения със „Златни пясъци“ АД и дори да приемат плащането на дължимите такси за това“, твърдят от компанията. Според текста на подадената жалба както казаното, така и поведението му са съзнателното погазване на законите без притеснение от санкционните им разпоредби.

Междувременно вчера Варненският административен съд потвърди заповедта на Иван Портних за отстраняването от длъжност на Виктор Бузев за срока на течащото срещу него дисциплинарно производство. То започна, след като на 19 април Портних поиска оставката му за „основателни подозрения в зависимости“, а Бузев отказа да я подаде.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.