С „помощ“ от ГЕРБ: Държавата загуби Пловдивския панаир, спечели Георги Гергов

2 12 793

Държавата изгуби изцяло контрола си над Пловдивския панаир. 16 години, след като бизнесменът, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов приватизира почти без пари 50.36% от акциите на изложбения център, той успя да придобие контрол над почти 80 на сто от него с помощ от ГЕРБ.

Така държавата остава с едва 20% от акциите в панаира. Със спадането на публичния дял под 30 на сто дружеството ще се управлява изцяло от Гергов. Това ще му позволи дори да вземе решение за ликвидирането му, каквито са и опасенията на хората в Пловдив.

Схемата минава през промяната на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, в което акции имат община Пловдив и Георги Гергов. След няколко опита в него като съсобственик беше приета община Варна, която апортира 29% акции в Пловдивския панаир. С това се променя съотношението на силите в “Международен панаир Пловдив” и държавата губи изцяло контрола си над него.

Община Пловдив спазвала решение на общинския съвет

Осъществяването на схемата стана възможно, след като община Пловдив изненадващо отказа да обжалва съдебно решение от началото на април, с което се позволява промяната на капитала на „Пълдин туринвест“. Крайният срок за обжалването изтече в 17 часа на 24 април. До този момент нямаше подадена жалба от страна на местната власт.

Кметът Здравко Димитров се оказа в отпуск, заместникът му, отговарящ за казуса – Величко Родопски, беше неоткриваем, а шефът на правния отдел на общината беше в болничен.

Все пак имаше вероятност жалба да е подадена по куриер или по електронен път и това да бъде отразено в последствие.

Във вторник обаче от общината отговориха, че не са обжалвали решението. „Община Пловдив не обжалва решението, с оглед факта, че вече сме загубили делото в Окръжния съд и следваме решението на общинския съвет да бъде одобрено вдигането на капитала“, коментираха от там.

Въпросното решение на общинарите, цитирано от местната власт, беше взето в края на 2022 г. Тогава, по предложение на председателя на групата на „БСП-Гергов“ Николай Радев, в зала беше гласувано община Пловдив да подкрепи увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“, а с това и схемата на Георги Гергов.

Предложението беше подкрепено и от групата на ГЕРБ. В същото време общинарите решиха да бъде блокирана промяната на капитала, а общината да обжалва пред съда решението на общото събрание на публично-частното дружество. Преди да бъде редактирано въпросното решение гласеше да се гласува против промяната на капитала на „Пълдин туринвест“.

Общината обжалва решението на общото събрание, но реши да не продължава съдебната битка.

Така актът на съда влиза в сила и до дни промяната в капитала на „Пълдин туринвест“, а от там и на „Международен панаир Пловдив“ може да бъде вписана в Търговския регистър, с което става и факт.

Реклама

Възможностите за реакция са ограничени

Според общинския съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова, която се занимава с казуса от години, няма много възможности за опазването на панаира. Държавата в лицето на Министерството на икономиката трудно би завела или спечелила дела за промяната на разпределението на капитала. А и досега управляващите това министерство през годините не са направили нищо по въпроса. Александрова припомни, че е призовала още преди повече от година тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова да върне държавните акции, дадени на община Варна.

Mediapool изпрати въпроси на Министерството на икономиката за това смята ли да предприеме нещо по темата и какво. Към момента отговор няма.

Опасенията на хората в Пловдив са, че след пълното овладяване на панаира, Гергов може да реши да го ликвидира, а земята на изложбения център да бъде застроена. Бизнесменът на няколко пъти е заявявал в интервюта, че докато е собственик на панаира, няма да предприеме подобни стъпки. Но пък е възможно да продаде вече 80-процентния си дял.

Според Александрова все пак има още няколко възможности за запазването на панаира. Едната е бързото му обявяване за паметник на културата, както предложиха от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Тези процедури обаче обикновено отнемат време, а и статутът не дава пълна гаранция за опазването на сградите, които го притежават.

Другите варианти са отчуждаване или обратно изкупуване, но те биха излезли доста солено на държавата, която ще трябва да си купи някога изцяло публичния панаир.

С помощта на Борисов и съдействието на кметовете на Варна и Пловдив

Гергов успя да осъществи схемата си с активното съдействие и бездействие на държавата и общините Пловдив и Варна. Първите стъпки към овладяването на изложбения център от частния съдружник направи кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ чрез акциите на общината в Пловдивския панаир. Последната беше на кмета на Пловдив Здравко Димитров, издигнат от ГЕРБ. А всичко започна с нелогично решение на второто правителство на Бойко Борисов.

През 2017 г. вторият кабинет на Борисов даде на общините Варна и Пловдив държавните акции в Пловдивския панаир. Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като „обира на века“ за Пловдив. Тогавашният премиер размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Пловдив го направи, но община Варна забрави, въпреки че през май 2017 г. общинският съвет в града реши да върне дела си.

Странното решение на второто правителство на Борисов беше свързано със сделката за т.нар. варненска „Дупка“, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна. И до момента „Дупката“ във Варна продължава да е дупка.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов предложи на община Варна да апортира акциите си в „Международен панаир Пловдив“ в „Пълдин туринвест“ срещу 16 млн. лева. Общинският съвет първоначално не одобри сделката, но тя мина от втория опит.

Областният управител атакува решението в съда, но в крайна сметка загуби делото.

Последваха два опита на Гергов да промени капитала на „Пълдин туринвест“. Община Пловдив привидно оказа съпротива. Вторият път обаче беше прието шизофренното решение, с което сега съдът се мотивира, за да пусне промяната на капитала на „Пълдин туринвест“. Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов привидно оттегли подкрепата си за кмета на града Здравко Димитров. Така безпартийният към момента Димитров направи последната стъпка и подари панаира на Гергов.

2 Коментара
  1. Вселената казва

    В този жвот г-н Гергов е заможен и влиятелен човек , натрупал голямо състояне, по-нечестен начин и съответно доста ГРЕХОВЕ . За това в следващото прераждане ще получи своя реванш и ще се препроди в плазмодии или в най-добрия случай бездомно куче. Когато печелим не знаем какво губим!

  2. ИСТИНАТА казва

    Е,има ли още някой да се съмнява в ИСТИНОСТТА на:“БСП“=“бсп“+“дпс“+ ОПГ „герб“,което е КОАЛИЦИЯ „РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ“?!?!?!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.