Бойко подкрепя кабинет на ПП! „С Кирил Петков си простихме“ (ВИДЕО)

0 10 717

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ПП-ДБ да представи състав на проектокабинет, за да може партията му да прецени дали ще го подкрепи. Втората най-голяма формация в парламента обаче поиска време за консултации в партийните си органи, за да прецени дали е възможен подобен модел на действие.

„Ако вие представите кабинет, който харесаме, имаме тема за разговор“, каза Борисов в рамките на лидерската среща между ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ) във вторник.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков от своя страна за пореден път каза, че „първият мандат на ГЕРБ не може да бъде подкрепен“. Той каза, че коалицията ПП-ДБ първо ще изчака действията по първия мандат на ГЕРБ-СДС.

„Не искаме да изземаме инициативата. Първият мандат е при вас“, каза Петков.

Другият съпредседател на ПП Асен Василев добави, че коалицията ПП-ДБ ще трябва да обсъди дали да предложи проектокабинет преди да дойде втория мандат.

„Предлагането на състав на кабинет от втората сила преди първия мандат не е традиционен подход. Трябва да го обсъдим с партийните органи“, посочи Асен Василев.

“Това, което и в миналото Народно събрание, така и сега – по политики сме готови да говорим, бюджетен дефицит от 3% е възможна цел, която трябва да бъде постигната. Има и други секторни политики в енергетиката, както и правосъдната реформа и службите. Отзовахме се на тази среща, за да говорим по тези въпроси“, каза Кирил Петков.

„С господин Петков сме си простили“

Лидерът на Бойко Борисов добави, че “трябва да намерим начин за правителство дали с първия мандат, дали с втория“.

„Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни предложенията, нестандартни са и решенията. В случая първия и втория са без значение. Самите вие виждате – ако не се разберем за бюджета, а може да се разберем само ние да е 3% дефицит и да е консолидиран, на кого друг ще разчитаме?

Дали е първият мандат или вторият, няма значение, важното е да има работещо правителство. С господин Петков сме си простили, така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства, каквото и да е било, да свършим хубава работа. Ако вие предлагате кабинет и ние го харесаме, това е друга тема на разговор. Ако сте водили разговори с другите партии и това също трябва да ни го кажете“, заяви Борисов.

“Отиването на нови избори ще доведе до същата ситуация. Следващата важна тема е да използваме времето да поемем ангажимент към приемането на бюджет с 3% дефицит. Трябва да го направим заедно и да бъдем отговорни“, добави Борисов.

Разговорът за бюджета и законите

Томислав Дончев от ГЕРБ каза, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои „нелицеприятни реформи“ и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

 Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

„Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия“, каза Петков.

Реклама

Как се стигна дотук?

От изборите насам Бойко Борисов повтаря, че иска правителство на ГЕРБ с ПП-ДБ, защото това щяло да е най-стабилното и добро за страната управление. Не крие обаче, че има и план „Б“, който към момента е конкретизирал, но предвижда управление между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН.

„Продължаваме промяната- Демократична България“ имат предварително решение да не подкрепят правителство с мандата или участието на ГЕРБ, но са готови да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

По всичко личи, че целта на Борисов е още преди получаването на първия мандат ГЕРБ да имат ясен отговор от ПП-ДБ за съвместно управление. Новата коалиция явно осъзнава капана, в който се опитва да я вкара ГЕРБ, вменявайки на втората политическа сила отговорността за първия мандат.

Миналата седмица първата и втората политическа сила влязоха в безпрецедентни преговори и се договориха за обща законодателна програма за първата сесия на Народното събрание. Постигнаха най-общо съгласие по бюджета за 2023 г. Освен това заедно избраха за председател на парламента Росен Желязков от ГЕРБ и се разбраха след три месеца той да бъде сменен с представител на ПП-ДБ.

Междувременно „Промяната“ и ДБ не спират да повтарят, че тези разговори не значат, че позицията им за неподкрепа на първия мандат се е променила.

Така в петък Борисов прибегна до нова тактика и настоя ПП и ДБ отсега да кажат с кого биха се опитали да съставят правителство с втория мандат и даде сигнал, че не е изключено ГЕРБ да до подкрепи, но при опредени условия. По този начин всъщност той искаше да накара ПП и ДБ да заявят ясно и директно, че желаят подкрепа от ГЕРБ.

„Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно“, каза в събота съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.

Същия ден ГЕРБ тестваха нова оферта. Росен Желязков съобщи, че ГЕРБ са готови да не предлагат правителство с първия мандат, ако ПП-ДБ кажат, че с втория мандат може да се сформира общо правителство. „ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ, така ми изглежда. И не искат на фасадно ниво да има участие от ГЕРБ“, призна още той.

Малко по-късно същия ден Борисов вдигна завесата и над своя план „Б“: „Или правиме с ПП и ДБ, или трябва партиите да се произнесат и всички съвместно поне за месец, два или три – да се направи правителство, което да измъкне държавата от калта“. Изказването му съвпада с неофициалната информация, че паралелно с говоренето му за управление с ПП-ДБ, се работи за формула на управление с БСП, ДПС и ИТН, която да бъде представена като надпартийно експертно правителство.

От събота насам представители на ГЕРБ продължават да посочват управление с ПП-ДБ като първа възможност, но добавят, че стоят „всички възможни варианти за съставяне на правителство“.

От ГЕРБ настояват за „споделена отговорност“ с ПП-ДБ, тоест да имат министри в кабинета. Втората по големина политическа сила отхвърля такъв подход и предлага правителство на малцинството, а партията на Борисов да има шефове на парламентарни комисии.

Съпредседателят на депутатите от ПП-ДБ Атанас Атанасов призова ГЕРБ да не се опитват да им поставят условия преди да са върнали първия мандат.

„Първият мандат няма да подкрепим, както и правителство, кадрувано от Бойко Борисов, това са нашите условия“, настоя той.

Политиците от ГЕРБ пък твърдят, че „тезата за втория мандат е екстравагантна“.

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че ще забави връчването на първия мандат. 

ВИДЕОТО ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.