Кмет от ГЕРБ и портиер на Братя Галеви: Най-големият фотоволтаик в България съсипва Верила

0 22 579

Грандиозен соларен парк върху площ от 1 337 908 кв. м. е проснат по склоновете на Верила край Дупница. Съоръжението, което е най-голямото в страната, си има официални собственици, но слуховете го свързват с много важна особа от върховете на държавата, пише „Уикенд“.

Това, според отлично запознати, обяснява изключително изгодните условия, при които е направен потискащия с размерите си парк за зелена енергия.

Въпреки че съоръжението се простира на гигантска площ и е превзело планината, недалеч от село Крайници, зелените екоактивисти, гражданските неправителствени природозащитни организации са потънали в мълчание. Вероятно защото е много по-лесно да се броят мухи,  вместо да се протестира срещу фотоволтаик с подобни мащаби.

От Регионалната инспекция по околна среда и води в Перник, а също и в София, кой знае защо преценили, че „няма необходимост от извършване на екологична оценка.” Нямало опасност нито за природата, нито за човешкото здраве, решили някакви експерти. Нищо че паркът слага край на брането на гъби и по-специално на манатарки в тази част на Верила, че повече е невъзможно наоколо да обитават диви животни.

Само че и зелените активисти  този път необяснимо са се свили и мълчат. Иначе експертите от РИОСВ единствено препоръчали „да се монтират птицебрани по стълбовете на новата въздушна електропроводна линия”, за да не се оплитат птици в жиците. И толкова. А за това че под парка и край него повече няма да вирее нито растение, нито животно – пълна тишина.

Общинският съвет в Дупница дал почти единодушно съгласие панелите да се проснат върху площта от над милион квадратни метра при крайно изгодни за инвеститорите условия. Производителите на зелена енергия най-нагло заявили, че не искат да купуват земята, а само да я ползва чрез преотстъпено право на строеж за 10 години, възмущава се „Уикенд“.

Реклама

Нещо повече – дори поискали да се подпише предварителен договор за земята, без да е посочена сумата, която ще се плати за използването й. В един момент поискали и пълномощно те да представляват общината, но им било обяснено, че такъв документ може да има единствено и само кметът.

В крайна сметка за преотстъпването на терените гласувал против само един независим съветник, а неколцината представители на СДС се въздържали. Останалата маса общинари покорно вдигнали ръка за зелената инвестиция. Без коментар е подминат и факта, че земите върху които е соларният парк, се водят непотърсени и затова с тях разполага кметството в Дупница. Ако обаче се появят собствениците и  наследници на тези терени и си извадят скици, изниква въпросът какво ще се случи и кой ще им плати обезщетения?

Любопитен момент е, че когато се водят преговорите за терена, са обещани и 200 000 лева, дарение на общината в инвестиция, последният израз вероятно добавен за благозвучие. Дали въобще са дадени тези пари и как точно са „инвестирани”, не е известно. Поне от кметството не счели за необходимо да дадат информация за тези пари. Съветници твърдят, че не са получили и стотинка, но не е изключено парите да са разпределени само в определени сметки.

Най-активно за зеления парк лобирали, според запознати, кметът от ГЕРБ Методи Чимев, който управлява Дупница от 2011 г. и печалните резултатите от това са видими отвсякъде, а също и общинският съветник Емил Гущеров-Вертуто – навремето ангажиран да вдига и спуска бариерата в имението на братя Галеви, а след това израснал в депутат от ГЕРБ.

Двамата с патос обясняват на заседание на общината, че само подстанциите на парка стрували 23 млн. лв. и те щели да останат като дарение за дъpжaвния „Eлeĸтpoeнepгиeн cиcтeмeн oпepaтop”. Само дето не е ясно какво печели от това населението на близкото до съоръжението село Крайници.

Като официални инвеститори в соларния парк, превзел Верила, са обявени дружество „Верила солар парк 2”, регистрирано от никому неизвестни хора от Дупница с капитал от символичните 102 лева, а също и „Белозем Солар парк 3”, зад което стоят Асен Христов, Кирил Бошов, Велислав Христов – собственици и шефове на „Еврохолд”, купувача на ЧЕЗ, и още Сами Чакъров – син на бившия екоминистър Джевдет Чакъров. Запознати обаче твърдят, че паркът си има и един таен собственик, който се подвизава във върховете на президентството и с магическа пръчка разрешава всички административни проблеми около съоръжението.

В близкото село Крайници никак не са доволни от инвестицията. Притесняват се, че ще се вдигне температурата в околността, че земите края фотоволтаика стават пустиня, още повече че съвсем наблизо в полите на Верила има още един огромен солар,  че панелите не са от много високо качество и т.н. Никой обаче за нищо нито пита, нито се съобразява с местните.

Най-голямата фотоволтаична електроцентрала в България ще генерира електроенергия с пикова мощност от 124 мегавата. Според експерти това ще е 12% от производството на всички соларни паркове в страната. Затова пък собствениците на съоръжението ще добавят милиони към банковите си авоари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.