Дебеловратият бодигард на Киро и Асен – пак съветник в парламента

0 14 635

За сътрудник в парламента е назначен личния охранител на Кирил Петков и Асен Василев, показа проверка на „Уикенд”. Лъчезар Ставрев, който с дебелия си врат и обръсната глава повече прилича на мутра от 90-те години на миналия век, е посочен в сайта на Народното събрание като съветник по сигурността на партията.

Услугите на Ставрев са толкова високо ценени от „Промяната”, че той е уреден на работа буквално със старта на 49-тото Народно събрание. До момента от правото да си назначат лични сътрудници са се възползвали само депутати от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България”, а сред посочените от тях имена има хора с прелюбопитни биографии. Безспорно най-атрактивен е Лъчезар Ставрев.

От страницата на Народното събрание става ясно, че якият мъжага, който трябва да дава предложения за законодателни промени е със средно образование. Депутати разкриват, че не очакват Ставрев да върши тази работа. По думите им, назначението му като сътрудник е само прикритие на работата като бодигард на Петков и Василев в парламента.

Лъчезар Ставрев го играе гавазин още от миналото Народно събрание. И в двамата случая гардът е вписан като сътрудник на депутата Искрен Митев, който е сред най-доверените хора и любимци на съпредседателя на „Продължаваме промяната” Асен Василев.

До назначението на мутроподобния Лъчезар Ставрев се стига след като лидерите на ПП са ежедневно тормозени от няколко крими елементи, сдобили се с журналистическа акредитация под предлог, че имат собствен видео канал във Фейсбук.

Натрапниците, който не крият своите симпатии към ГЕРБ, ежедневно преследват Кирил Петков и Асен Василев из коридорите на парламента, провокирайки ги с различни реплики или въпроси да си изпуснат нервите, а скандала да бъде заснет.

След като тормоза на няколко пъти дава резултати, от „Промяната” преценяват, че им трябва охранител, който да е постоянно с Петков и Василев и да разгонва натрапниците.

От тогава, щом някой от двамата лидери на „Продължаваме промяната” напусне залата, зад гърба му моментално се залепя Ставрев. 

Реклама

Охранителят трудно може да бъде сбъркан. Освен масивната си фигура и безпардонно поведение, той ежедневно се явява на работа в раздърпани черни дрехи. Облеклото му противоречи на правилата как трябва да са облечени депутати и посетители в сградата, но никой от администрацията не смее да му направи забележка.

Наши източници твърдят, че идеята да бъде назначен Лъчезар Ставрев дава лично Асен Василев. Твърди се, че якият мъжага изпълнява същата роля и докато Василев е министър на финансите.

По време на кабинета „Петков”, Ставрев, който иначе е със средно образование, е назначен на щат в Министерството на финансите в отдел „Обща администрация” с месечна заплата от 1760 лева. Охранителят, който очевидно не разбира нищо от финансова политика, се задържа на работа едва 7 месеца. След като правителството на ПП е свалено, той набързо е разкаран от министерството, за да цъфне в парламента като пазач на своя патрон.

Както си му е реда, гардът днес е първи фен на „Промяната”. В своя Фейсбук профил Ставрев често споделя партийни новини или лозунги. Друг е въпроса дали одобрява коалиционните партньори от „Демократична България”. В миналото охранителят е споделял доста колажи, осмиващи Христо Иванов. И все пак, политиката не е голяма страст на якият мъжага. От негови публикации става ясно, че той използва всяка свободна минута, за да е с ловната си дружинка в Годеч. 

Седмица след като 49-тото Народно събрание започна работа, от правото да си назначат сътрудници са се възползвали само депутати от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България”, установи проверка на „Уикенд”. Пръв това е направил Асен Василев, който отново избира за свой съветник по връзки с медиите Лидия Колева, която в миналото е работила в агенцията на Диана Дамянова „Д енд Д”, чиито услуги години наред полза „Лукойл”.

Колева е заедно с Василев още от времето, когато той е вицепремиер и финансов министър и очевидно не пропуска да се възползва от това. Наскоро стана ясно, че тя е проверявана от служебното правителство заради конфликт на интереси. Поводът е спечелена от съпругът и Васил, обявен и като агент на ДС, тлъста обществена поръчка за доставка на софтуер на НАП, която по това време е пряко подчинена на Асен Василев.

На подобни конкурси обичайно се явяват десетки участници, защото в случая те са само посредници между международните компании, създали програмата и клиентите. Не и в случая с поръчката на Васил Колев. Неговата фирма е единствен кандидат и без проблеми прибира над 300 000 лв., за да осигури лиценз за исканата от данъчните компютърна програма.

Сред малкото обзавели се вече с персонални сътрудници е и изгоненият от БСП и настоящ депутат от „Продължаваме промяната” Явор Божанков. За свой съветник по регионалната политика Божанканта е вписал бившия си колега Богомил Петков.

Подобно на Божанков, и Богомил Петков няма скрупули да сменя партиите в името на политическа кариера. На местните избори през 2019 г. той се кандидатира за кмет на Севлиево с подкрепата на куп леви партии –  БСП, АБВ, „Воля” на Марешки, „Движение 21” и на косъм не побеждава кандидата на ГЕРБ. След неуспеха, Богомил Петков зарязва залязващите левичари и се преориентира към новата политическа звезда в лицето на „Продължаваме промяната”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.