ВОЙНА за порции: Борис Бонев и ДС-милионер си делят София

0 9 919

Резкият завой от Борис Бонев от „Спаси София” към милионера и наследник на ДС-фамилия Васил Терзиев от страна на ръководствата на „Продължаваме промяната” и „Демократична България” за кандидат-кмет на София предизвика истинска война между фаворитите, научи „Уикенд”. Спряганият за единствен и пръв избраник на десните формации Бонев още преди година се ужасил и възмутил нечувано, след като Асен Василев хвърлил око на Терзиев и милионите му от компанията „Телерик” и според активисти на ПП, щял да е избраният за есенните избори за управник на столицата.

Бонев, който на ставане и лягане критикува направеното от подопечните на Йорданка Фандъкова, бил сигурен, че ще е избраникът на Кирил Петков и Асен Василев за кандидат-кмет на града с най-голям бюджет от държавата.

Асен Василев обаче решил да даде шанс и на Васил Терзиев, който имал възможност сам да финансира кампанията си с милионите зад гърба си и да не натоварва бюджета на ПП и коалиционните им партньори от ДБ. Биографията му на успешен бизнесмен пък била повече от мечтаната за бившия вицепремиер, който разчитал десните избиратели да видят алтернативата на Фандъкова и ГЕРБ в лицето на магната.

Това категорично не се харесало на Борис Бонев, който от месеци бил уверяван, че именно той ще е лицето на „Промяната” и „Демократична България” за столицата. Разгневен, преди броени дни Бонев индиректно нападна конкурента си със злостен пост в социалните мрежи.

„Точно 200 дни остават до кметските избори, но от кандидатите ни вест, ни кост. Това обаче не е проблем. По принцип, ако днес започнеш да се учиш да програмираш, след 200 дни можеш да си изпълнителен директор на топ софтуерна компания”, написа Бонев от името на един от профилите си – „Тук не е Амстердам”.

Бонев се опитал и да привлече своите привърженици от „Демократична България”, които още през миналата година имаха резерви към кандидатурата на „бизнес ангела” Терзиев, както го описват от ПП, за да му ударят рамо за номинацията наесен.

Реклама

Васил Терзиев не се нрави особено на хората на Христо Иванов, тъй като десницата е на мнение, че столичани са скептици и няма да дадат вота си за милионер, който ще има повече ангажименти към фирмите си, отколкото към града им. Отделно Терзиев е спряган за финансист на ПП и мастит дарител, а ДБ не са получили и стотинка от милионите му в партийната си хазна. Затова Борис Бонев се обърнал към екипа на Иванов и Атанас Атанасов с надеждата везните да надделеят в негова полза наесен.

Друг мотив за несъгласието на ДБ именно Терзиев да е номинацията в София е миналото на семейството му. Младият магнат е чист като сълза за актива на ПП, но ДБ са възмутени от фамилната обремененост с Държавна сигурност. Дядото, на когото е кръстен кандидатът на ПП за столичен кмет, е бил шеф в ДС, баща му също е работил в репресивната милиция на тоталитарната държава.

Дядото Васил Терзиев от 1943 г. е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител е на зоната във Втора средногорска бригада „Васил Левски”. След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия. Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване. От 19 септември 1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР. С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените „Георги Димитров” (1972), „Народна република България” I, II, III степен, „9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 – 1944 г.” и още доста други. Бащата на кандидат-управникът  – Александър Терзиев, пък е работил в Първо главно управление, възмутени са от десницата.

Тази биография дала на ДБ достатъчно мотиви да се противопостави на исканата от Кирил Петков и Асен Василев номинация, а пък Борис Бонев имал коз, за който да се хване срещу издигнатия нов фаворит, който го сменил в очите на лидерите на ПП. От „Промяната” на този етап обаче харесвали Терзиев повече, тъй като имали известни съмнения относно компетентността на Борис Бонев.

Мая Манолова пак се пробва за кмет?

Мая Манолова почти сигурно отново ще е кандидат за кмет на София тази есен. След като за малко не детронира Йорданка Фандъкова на миналите избори, сега бившата социалистка пак ще се пробва за важния пост. Манолова планира да е независим кандидат, подкрепена от ветрило от няколко партии. Смята се, че Мая ще търси подкрепата на президента Радев наесен. Въпреки че през 2018 г. сериозно притесни Фандъкова, сега шансовете на Манолова са драстично по-малки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.