Прогнилата власт: Кмет от ГЕРБ осъден за незаконни заповеди

1 8 491

Община Шумен е осъдена да плати над 1000 лв. заради две незаконни заповеди на кмета от ГЕРБ Любомир Христов. С тях градоначалникът налага глоби на кмета на село Мадара Неделчо Неделчев за две отсечени без разрешение дървета.

Два различни състава на Районния съд обаче отмениха наказателните постановления като незаконосъобразни и неправилни, а заради това община Шумен е осъдена да плати над 1000 лв. съдебни разноски.

Случаят е от лятото на 2022 г., когато в община Шумен постъпил сигнал от жител на с. Мадара, че в селото незаконно са отсечени две дървета по заповед на местния кмет Неделчев. Общинската администрация, която на моменти е доста тромава, този път реагира бързо на сигнала, вероятно заради публично известната вражда между селския и общинския кмет. Само десет дни след жалбата в Мадара вече е изпратена група общинари на проверка за отсечените дървета, пише „За истината“.

Общинските служители констатират, че в селския парк, в който има и детска площадка, са отсечени две „дълготрайни декоративни дървета, както следва: 1. дърво от дървесен вид „Софора“ и 2. дърво от дървесен вид „Черен бор“. Дърветата са премахнати без разрешение на общинската администрация, каквото се изисква по Наредба 1.

Кметът на Мадара обяснил пред проверяващите, че двете дървета наистина са отсечени по негово разпореждане, защото били изсъхнали и представлявали опасност за играещите в парка деца. „Едното дърво беше в непосредствена близост до пешеходната алея, беше наклонено и представляваше опасност за преминаващите.

Реклама

При силен вятър се виждаше, че корените му повдигат плочките до него и може да стане инцидент. Няколко пъти хора от селото ми сигнализираха за двете опасни дървета, затова разпоредих те да бъдат отсечени, за да предотвратим евентуален инцидент. В края на краищата това е една от задачите на кмета – да опазва населението от потенциални опасности“, коментира по този повод Неделчо Неделчев.

Същите обяснения той дал и пред проверяващите от община Шумен, но въпреки това те му съставили акт за административно нарушение, а кметът на Шумен Любомир Христов го глобил по 100 лв. за всяко отсечено дърво.

Неделчев оспори наложените санкции в съда, след което и двете глоби бяха отменени като незаконни. Според магистратите, при съставянето на актовете и издаването на глобите са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Освен чисто процедурните нарушения, съдът намира, че не са взети предвид възраженията на кмета на Мадара и причините за отсичането на дърветата.

„Дори да се приеме, че чрез действията си в качеството на кмет, жалбоподателят /Неделчев, б.р/ е извършил нарушение чрез даване на разпореждане за отсичане на дървото без получено преди това разрешение от общинската администрация, то следва да бъде преценено дали именно чрез това решение и действие на кмета на с. Мадара не е предотвратено настъпване на сериозен и опасен инцидент – падане на процесното дърво при силен порив на вятър и евентуално нараняване на човек или причиняване на материални щети“, пише в мотивите на съда.

Магистратите посочват и друг мотив – че за маловажни административни нарушения не се налагат глоби, а това също е основание за отмяна на наказателното постановление.

По двете дела кметът на община Шумен, като „административно – наказващ орган“, е осъден да плати общо над 1 000 лв. съдебни разноски – 554 лв. по едното и 537 лв. по второто дело. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд.

1 Коментар
 1. ☠️Cимoнa Пeйчeвa☠️ казва

  ☞☢️HA 6.4.2023, в cтoличния kвaртaл „Bитoша”, гpупa нaгли цигaни oбkpъжaвaт 11-гoдишнo бългapcko мoмичe, зaпoчвaт дa я блъckaт и обиждaт, eдин oт мaнгaлитe я yдpя cилнo в kopeмa и зaпoчвaт дa ce гaвpят c нeя, a цигaнckaтa милиция и цигaнckaтa дъpжaвa пokpивaт звepcтвoтo нa пoдчoвeцитe-мaнгaли!☢️: 350.my/7KwvHGyV
  ☞☢️Hacилиe и бeзakoниe цapи в pycko-тypckия Kлoзeт-БГ: 58-г. Лютви yбивa 23-г. Йopдaн, a cлeд 24 чacа e ocвoбoдeн oт apecтa и бягa в Typция!☢️: 350.my/p9pg5slA

  ☞☢️Гнycни пoлицeckи-koпeлeтa oт Пъpвo Paйoннo kъм OД нa MBP Bapнa, вpъзвaт бeзпpичиннo c бeлeзници бългapинa Eмил Aтaнacoв oт Bapнa, cвaлят гo нa зeмятa и гo pитaт в глaвaтa!☢️: 350.my/0tJtULZ6

  ➤⚡Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: tiny.cc/cdayuz

  ☞☢️Гнycни-Maнгaли пoтpoшиxa c бyxaлkи и тpъби двe мoмчeтa нa Цeнтpaлнa гapa, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!☢️: x.gd/xiuRR

  ➤⚡Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: jmp.by/dVw20zO

  ➤⚡Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: tiny.cc/blytuz

  ☞⚡Цигaни-Бългapoyбийци пo poждeниe гpaбят и тpепят нapoдa, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи⚡: tiny.cc/fsgvuz

  ➤⚡Преди десет години, трима рaзгрaдски пoлицaи oтвличaт учeничkа и три месеца я бият, изнacилвaт и се гaвpят с нея в едно бунгало край морето, но и до днес продължават да са в системата на мвр, наказани с мъмрене!⚡: tiny.cc/5c10vz

  ➤⚡Maфиятa в Бългapия, тoвa e пoлициятa, ДAHC, БOП и HCO!⚡: tiny.cc/atgwuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.