От Индия иде нов кошмар: Covid „Арктурус“, много заразен

1 10 807

За нов вариант на Ковид-19, наречен „Арктурус“, алармираха световните медии. Той е тръгнал преди няколко месеца от Индия, а учените твърдят, че е по-заразен от досегашните. Неприятното е, че в около 40-50% от случаите причинява конюнктивит.

„Но той не е чак толкова страшен за живота и няма да се плашим“, заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Ковид има едно много голямо разнообразие – не е обаче смъртоносен. Не е опасен за активните хора, а за тези, които са в болници. Трябва да пазим интензивните отделения и хората с хематологични заболявания, подчерта проф. Кантарджиев.

Реклама

По думите му този вариант прави конюнктив при децата – зачервяват им се очите и минава, каза той. Специално за скарлатината професорът прогнозира реален спад на заболеваемостта чак през месец май. И посъветва да се понамалят хлорните препарати за дезинфекция.

Проф. Кантарджиев напомни и, че „държавата се чуди какво да прави“ вече 3 години с ваксините за варицела. Идеята е била тази ваксина да се осигурява от държавата, а ако някои родители не искат ваксинация, да подписват съответната декларация.

Да, сега има увеличение на леки форми на заболявания, респираторни, които обаче са доста разнообразни, заяви още професорът. При децата имало вирус с доста тежка хрема, кашлица. Имало лека температура и уморяемост в тези случаи, завърши професорът.

1 Коментар
  1. Lucid & Ferrous казва

    Този е за индийци, бе. Може да причини енцефалит, но те индийците поначало не са добре с цефала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.