ОКОНЧАТЕЛНО: Румен Вълка бута сарая до яз. „Искър“

3 45 691

Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за незаконен строежът край язовир „Искър“ на фирмата „Био Майнинг“. Върховните магистрати оставят в сила заповедта на главния архитект на Столична община, според която огромното имение на олигарха от ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански, известен като Вълка, трябва да бъде съборено.

В края на февруари ВАС прие за незаконна и друга постройка на язовир „Искър“ и остави в сила решението на Административен съд София – град, с което беше отхвърлена жалбата на „Био Майнинг“ срещу заповедта за събаряне на склада.

ВАС приема, че „стоманобетонова монолитна сграда“, намираща се в държавното ловно стопанство „Искър“, е изградена без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. „Оспорената заповед съдържа всички законови реквизити.

Волята на административния орган е ясно изразена – разпоредено е премахването на нов строеж, изпълнен през 2020 г. от „Био майнинг“ АД в имот, публична държавна собственост, без одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж“, посочва съдът.

Тезата на дружеството пред първата инстанция е, че в изпълнение на сключен договор за съвместна дейност от 23.06.2016 г. се извършва текущ ремонт в условията на аварийност на съществуваща друга сграда от 1988 г.

Реклама

По делото обаче е установено, че сградата е с по-голяма квадратура и с различна етажност (в централната си част е двуетажна) спрямо тази, описана в Акта за публична държавна собственост. Същата е изпълнена с изцяло нови конструктивни елементи – носещи колони, нови стени и покривна конструкция, което оборва твърдението на дружеството, че се извършва ремонт на съществуващ обект.

Дори да се приеме обратното, то изпълнените строителни работи не могат да бъдат квалифицирани като „текущ“ ремонт, а носят белезите на „основен“ ремонт, който също представлява строеж и за него са необходими строителни книжа. Като такъв не попада в изключенията по ЗУТ, поради което отново е незаконен.

Предвид изложеното настоящият състав приема, че с оспорената заповед законосъобразно е наредено на „Био майнинг“ АД да премахне установения незаконен строеж като негов извършител, в който смисъл са и собствените му твърдения.

Поради това ВАС приема, че първоинстанционният съд е постановил неправилно решение, което следва да бъде отменено в частта, в която е отменена заповедта на главния архитект на Столична община по отношение на „Био майнинг“ АД.

Решението по административното дело е окончателно.

3 Коментара
 1. Съседа на Боко. казва

  Вълк ли е ,чакал ли и , ама и той не се наяде селянчено. Само като му видиш бретончето, големия биснесмен. Добре , че Боко Тиквичката му даде от Пая , та и той се облажи. Иначе ще си супи Бугати, ама длугия път , и не пури , а друго ще лапа. Да мо бутат и вземат всичкото , то нищо няма законно тоя индианец.

 2. ✋Дecъ Дyлoвcka Maнгeca✌️ казва

  ☞✈️♥️✈️♥️️✈️♥️Я дa видим пъpвo нaштa цигaн-милициoнepcka KOЧИНA-БГ! ♥️✈️♥️✈️♥️✈️: tiny.cc/nc10vz

  ☞☢️Eтo ги цигaнckитe бapoни koитo oт тpийceт гoдини oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи и пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, а глacyвaщитe зa тях сa зoмбиpaни OЛИГOФPEHИ!⚡: tiny.cc/j7i5vz
  ☞☢️…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, да умреш в ЛАЙНА, гнyceн мaзeн CATAНA от ceлo Xepakoвo. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…Пpokлeт дa cи!¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…✞Амин✞…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸☢️¸¸¸.††††††… Пpokлeт дa cи!¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…✞Амин✞…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸.☢️ ¸¸¸.††††††… Пpokлeт дa cи!¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…✞Амин✞…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸.☢️
  ☞⚡Бoko-Бypcyka от ceлo Xepakoвo – ГHYCEH KPAДEЦ-БЪЛГAРОУБИЕЦ, вpъщaй 16-те милиapдa-eвpo, koитo личнo ТИ OTKPAДНA oт бългapckият нapoд KOПEЛДAKOOO!!!⚡: tiny.cc/3ugwuz
  ☞✋Kpaдцитe, пpeстъпницитe и yбийцитe Гоце фон Клозет, Циган-Бoko-Гoмнoтo, Циган-Kocтя Koпeйkин, Дoмyз-Kapakaчaн, Цигaнинa-Ивaн Kocтoв, Pyмeн Гaйтaнckи-Bълkа, бpaтя Дoмycчиeви и Доган-Сопола от Дръндар, трябва да бъдaт НАБУЧЕНИ НA-KOЛOBE!☢️: tiny.cc/toozuz
  ☞☢️Бaндитa Hиkoлaй Toшeв-Чиpпaнckия вkapaл в пapлaмeнтa Ypycпиятa Cлaвeнa Toчeвa!☢️: 350.my/IdKVr0oh
  ➤☢️Koльo Kитaeцa: Пapлaмeнтa дoм нa пpecтъпници!☢️: tiny.cc/o246vz
  ➤☢️Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв!☢️: tiny.cc/p226vz
  ➤☢️Koльo Kитaeцa: Бългapитe ca ckoвaни oт cтpax, зaщoтo «Bъзpaждaнe» kpaдaт личнитe им дaнни!☢️: tiny.cc/v226vz

 3. Чарлз Дарвин казва

  Къв вълк е този дребен и много грозен мангал, бе!? Ми това е най обикновена маймуна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.