НОВ СЦЕНАРИЙ: Министрите от Бойко, кабинетът на ПП

2 15 763

Председател на парламента от ГЕРБ, шеф на правната комисия от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България. След три месеца обратното. Министри с първия мандат – на Борисовата партия, кабинет с втория – на „Промяната“. Едно мнозинство за избор на Росен Желязков, друго – за правителство. Всички бързат то да бъде съставено, но никой не казва как ще стане това. ДПС е опозиция – засега. „Възраждане“ – завинаги, БСП още не знае, а ИТН продължава да се чуди.

ГЕРБ и „Промяната“ се мразят, но си говорят. „Промяната“ и „Демократична България“ си говорят, но се мразят. Така изглежда животът в Народното събрание сред петите избори за две години. В Страстната седмица партиите минаха през всички психологически етапи на политическото страдание: отричане на ролята и мястото на опонента, гняв от изборните резултати, неотредили никому правото да управлява сам, пазарене за власт, депресия от отказа и накрая примирение с реалността.

Нови отношения възкръснаха в светлите дни след Великден. Лена Бориславова и Десислава Атанасова заровиха томахавките и сглобиха законодателната програма на депутатите, магистратите сложиха на трупчета съдебната война между Кирил Петков и Асен Василев.

Бойко Борисов отиде на крака при Румен Радев, „Продължаваме промяната“ гласува за Росен Желязков, Николай Денков и Атанас Атанасов смениха Кирил Петков и Асен Василев. А всички вкупом заговориха за конституционно мнозинство за съдебна реформа.

Ще има ли правителство? Това е единственият въпрос, който вълнува всички.

Да, но трябва да е с мандата на ГЕРБ, иначе – избори, каза Борисов на президента. Не, ще бъде с мандата на ПП-ДБ, кабинет на ГЕРБ няма да подкрепим, отговори пред Румен Радев Асен Василев. Уйдурма, скочи Нинова. Има време, да си свършим работата, парламентът може да изкара и 4 години, философски обобщи Карадайъ. Ще видите какво ще се случи, загадъчно допълни Рамадан Аталай.

Едни видяха в бързите консултации на президента Радев знак, че кабинетът е готов. Други – че отиваме на избори.

Две неща са ясни след първата седмица на парламента. Колкото по-лесно се чертаят червените линии, толкова по-трудно се трият. И колкото по-нежелан е кабинетът, толкова по-неизбежен е.

Всички чакат бюджета

Реклама

Общините свършиха парите и изнемогват. Пенсионерите вече чуха, че в ДОО е предвидено от 1 юли да вземат най-малко 523 лв. вместо сегашните 467 лв. Земеделските производители и преработватели разчитат, че към новите компенсации от Брюксел заради украинския внос ще има и до 200% национално финансиране. Иначе складовете със зърно и слънчоглед ще си останат пълни и след края на забраната, защото ако излязат на пазара, цената на хляба и олиото трябва да удари тавана.

Законите по Плана за възстановяване и устойчивост чакат, оперативните програми – също. В списъка са еврозоната и Шенген.

Но как ще стане кабинетът при категоричното нежалание на ГЕРБ и „Промяната“ да подкрепят мандата на другия? Както стана правителството на Димитър Попов, отговори Росен Плевнелиев, който през последната година играе ту главен преговарящ, ту основен говорител на Борисов. Тогава, в зората на демокрацията, СДС и БСП намериха общ език и се събраха зад формулата програмно-експертно правителство. Зад думите му в партийните централи разчетоха интересен сценарий.

ГЕРБ ще предложи правителство тип „Габровски“, но също като него то няма да събере достатъчна подкрепа.

Основната част от номинираните министри обаче ще бъдат включени в кабинета, който след това „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ ще излъчи с втория мандат. За да има конституционно мнозинство за съдебна реформа към програмно-експертното правителство ще бъдат привлечени ДПС и ИТН, твърдят запознати с преговорите за властта, които текат независимо от клетвите, че разговорите в момента са само за закони.

Неслучайно Мустафа Карадайъ направи две знакови изказвания. ГЕРБ плюс „Промяната“ е равно на подмяна, коментира Карадайъ решението за ротационен шеф на парламента, което е в нарушение на конституцията. И „ДПС е опозиция – засега“.

Демек – Движението няма да прощава белите нито на едните, нито на другите. Но ако те с разум се откажат от личното си и партийно его и с отговорност и в диалог приемат нов обществен договор и пристъпят към правителство с приоритети, програма и широка подкрепа, ДПС ще го подкрепи и участва. Защото по примера на Движението всички останали партии приеха, че точка първа от обществения дневен ред е спиране на прогресивното обедняване. А това без редовно правителство не може да стане.

„Вероятността да има правителство с първия мандат е почти нулева. Ключовото сега е, че ГЕРБ и ПП-ДБ разговарят. Защото те и в предходния парламент също гласуваха заедно по основните въпроси, свързани с бъдещото развитие на страната, но това ставаше, без да разговарят помежду си“, даде своя прочит на ситуацията социологът Юлий Павлов. Според него ПП-ДБ вече са направили своя най-голям компромис – да разговарят с Борисов, когато изчегъртваха и арестуваха. Повече от тях трудно може да се очаква.

„Бойко Борисов обаче е майстор на вземането на завоите, той не се е заричал да не подкрепя правителство на ПП-ДБ. Зависи какво ще предложат те“, коментира още Юлий Павлов. Той смята, че ако ПП-ДБ не заложат на ярки политически фигури в кабинета, а предложат експерти, дори и с акад. Денков начело, ГЕРБ ще го подкрепят. Оттук до съставянето на конституционно мнозинство крачките са лесни и бързи.

Колкото и труден да е в момента разговорът за властта, едно е ясно. Амбицията на всички за местния вот е толкова голяма, че никой не би искал той да бъде изкривяван с паралелно парламентарно гласуване в същия ден. Затова пред угрозата от избори в лятната жега, когато хората са на море, кабинет на компромиса изглежда като подарък от съдбата.

2 Коментара
  1. Дедо Пене казва

    Купища „УМНИЦИ“ дават прогнози по радя и телевизии, а всъщност е елементарно!
    1.Правителство на ГЕРБ, ДПС и ИТН подкрепено и от гласовете на ДА БЪЛГАРИЯ от ПП-ДБ
    2.Правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН…но проблем с руската линия на Нинова към Украйна и отрицанието на комунистите на еврото.

  2. ТРИ МОРЕТА казва

    Peter Mladenoff;НАЙ-добре да до’дат американските танкове “Ейбрамс“ и стратегическите бомбардировачи В 52 “Стартофортесс“’

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.