СКАНДАЛ! Служебният кабинет тихичко даде екстра милиони на транспортните босове

2 9 937

Служебното правителство е приело скандално решение, което ще доведе до допълнително изплащане на милиони левове на автобусните превозвачи, за повечето от които не е тайна, че са вързани с ГЕРБ.

Фирмите ще получат много повече от предвиденото за 2022 г. за компенсиране на евтините ученически и пенсионерски карти, защото правителството е придало обратна сила на своето решение да увеличи компенсациите.

Така вместо по-високите компенсации да важат от октомври 2022 година, когато са одобрени, те ще бъдат приложени постфактум с дата от 1 януари 2022 г. Не е ясно доколко това е юридически издържано и не нарушава ли правилата за придаване на обратна сила на нормативните актове.

Решението за придаване на обратна сила на увеличението на компенсациите е било одобрено без много шум на последното заседание на кабинета на 13 април. Правителствената пресслужба е отделила на темата три изречения, като според съобщението промените се налагат с цел да няма противоречиво прилагане на нормативния акт – наредбата за компенсиране на евтините превози.

Сравнението на размера на компенсациите и изплащаните от общините суми показва, че става въпрос за двойна разлика в размер на милиони левове.

През октомври 2022 г. правителството взе решение да увеличи двойно компенсациите за евтините карти за вътрешноградски и междуселищен превоз на учащи и възрастни граждани, като се оправда, че тарифите за компенсиране не са променяни от 2008 г.

Реклама

За Столична община месечната компенсация за учащи бе увеличена от 9 на 18 лв., а при възрастните – от 5,90 на 11,80 лв. Двойно увеличение на компенсациите има и за останалите категории общини. Постановлението бе прието на 20 октомври и влезе в сила от деня на приемането му.

От мотивите за приемане на тези изменения в наредбата става ясно, че категоричната воля е било увеличението да бъде калкулирано само за последното тримесечие на 2022 г. В тях е изтъкнато, че решението е спешно, за да се спазят сроковете за отчитане на общините.

Проверка на „Сега“ показа, че това решение на практика е след дъжд качулка и много общини вече са отчели изплатените компенсации на превозвачите.

Според наредбата за компенсирането на намалените приходи на превозвачите от транспорта на отделни групи правоимащи общините са длъжни да публикуват отчет за платените компенсации най-късно до 31 март. Някои общини са спазили срока и вече имат публикувани отчети.

Така например община Крумовград отчита, че е изплатила 621 531 лв. компенсации за намален превоз, община Годеч е платила по това перо 37 222 лв. компенсации и др. „Сега“ не успя да открие публично публикувана справка за компенсациите към транспортните оператори в Столична община, но според бюджета общият размер на компенсациите по линия на държавата възлиза за 2021 г. на 21 млн. лв.

Много е вероятно при предаването на отчетите да са установени грешки и правителството да се опитва да ги компенсира чрез спорното решение за придаване на обратна сила, коментират експерти.

Придаването на обратна сила на разходи за 2022 г. е учудващо и на фона на ограничените условия, при които в момента се изпълнява бюджетът. Държавата работи с удължен бюджет от 2022 г. и лимитите за разходите са фиксирани, като не би следвало към тях да се добавят нови политики.

2 Коментара
  1. Балканджия казва

    А служебният кабинет кога ще ми даде компенсацията по лихвоточките, та да си откупя къщата в която живея? Щот циганите имат претенция към нея. Като съм българин, нямам ли право да имам дом в българияТА ВИ?

  2. Manfred Weber казва

    И пак отново на 13 ЧИСЛО /символ на НЕЩАСТИЯ/
    БОКО Мафиота обича гадното число 13 понеже е боклук роден на 13 ЮНИ ,и НЕ му идва на мазния мозък че така само ВРЕДИ на България с неадекватните си решения kоито взима на 13

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.