Пак ремонт на ремонта при ГЕРБ: Асфалт като кожа за 1 млн. лева, ето как се крадат парите

3 98 305

Пътят до крепостта Хоталич край Севлиево е дълъг 3 км и е основно ремонтиран преди 9 години, при първия кабинет на ГЕРБ, за близо 1 млн. лв. осигурени от европейско финансиране. Но проверка на „За истината“ показа, че за ремонт е използван т.нар. „ронен асфалт“, а не предвидения в проектната документация за ремонта.

Да се изгради път до крепостта „Хоталич“ е част от дейностите по мащабен проект „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост Хоталич“, който между 2012 г. и 2014 г. Община Севлиево изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“.

Основна цел, която се преследва с изпълнението на проекта, е „да се създаде интегриран туристически продукт и запазена марка „Средновековен град „Хоталич” – мистика, реалност и приключения в сърцето на България”, което ще доведе до увеличаване броя на туристите и ще превърне Севлиево в атрактивна туристическа дестинация“, се чете в обяснителната записка към проектното предложение.

Пак оттам се разбира, че с реализирането на проекта „ще се развие туристическата инфраструктура, подпомагаща възможността за лесен и удобен достъп до археологически обект с национално културно-историческо значение“.

Стойността на този проект е 4.2 млн. лв., от които 171 хил. лв. са собствено участие на Община Севлиево.

Малко под 1.5 млн. лв. с ДДС са за строителство, реконструкция и рехабилфитация на техническата инфраструктура до и в района на крепостта, както и за изпълнение на туристическа маркировка“.

За тази дейност през декември 2012 г. местната администрация сключва договор с дружество по задълженията и договорите „Средновековно Севлиево“, регистрирано във Велико Търново.

Две години по-късно: ремонт на ремонта

Реклама

Туристите, които избират да стигнат до крепостта Хоталич пеш не са малко. В повечето случаи това са местни хора, но и гости на града, любители на разходките в природата. Оказва се обаче, че вървейки към средновековния град вместо разходка на чист въздух, те дишат прахоляка от ронения асфалт, с който днес е засипана отсечката, отвеждаща към историческото място.

Това е същата отсечка, за която преди 9 години са платени близо 1 млн. лв. и която по нищо не личеше да е била ремонтирана още преди да й изтече гаранционният срок за извършената работа.

Това признава и сам кметът на Севлиево в отговор на питане през 2016 г., две години след приключване на обекта, пред тогавашния Общински съвет. Тогава той обяснява, че е съставен констативен протокол за състоянието на пътя и фирмата изпълнител ще коригира работата си в рамките на гаранционния срок.

Дали ремонтът на ремонта се случи и какво беше качеството му, „За истината“ обясни малко след края му. Оказа се, че години по-късно ситуацията е същата. В отговори на изпратени от „За истината“ въпроси от Общината обясняват, че последващата поддръжка е поета от звено БКС към Община Севлиево.

Всъщност „поддръжка“ е доста преувеличено название за извършената работа на фона на изсипания тук-там ронен асфалт, който би трябвало да прикрие дупките и липсата на покритие по уж основно ремонтирания път.

Въпрос на гледна точка

Каква точно е настилката на пътя до крепостта „Хоталич“, се оказва въпрос на гледна точка. Според туристите, там се ходи по ронен асфалт, който освен, че вдига прах, е крайно неудобен дори за кратък преход, защото при всяка стъпка настилката се рони под краката.

Община Севлиево вижда нещата по друг начин. В отговори на въпроси, зададени по Закона за достъп до обществена информация оттам обясняват, че „видът и стойността на изградените настилки по трикилометровата отсечка не се различават от изпълнените по проекта“.

С това в прав текст от общинската администрация признават какво е свършено при изпълнението на проекта, т.е., че планираното качество не е било постигнато още тогава.

3 Коментара
 1. ☠️✋Ванина Колева✌️☠️ казва

  ☞✋Пpизoвaвaм вcичkи бyдни чoвeци oт нapoдa, дa ce изcepeм дpyжнo в ycтaтa нa Българoубиеца Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo и дa гo зaдaвим c лaйнa!⚡: tiny.cc/9j2zuz

  ☞⚡Бългaроубиецa Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятa в пpeдcмъpтнa aгoния⚡: tiny.cc/c39tuz
  ☞⚡Бoko-Бypcyka от ceлo Xepakoвo – ГHYCEH KPAДEЦ-БЪЛГAРОУБИЕЦ, вpъщaй 16-те милиapдa-eвpo, koитo личнo ТИ OTKPAДНA oт бългapckият нapoд KOПEЛДAKOOO!!!⚡: tiny.cc/3ugwuz

 2. ☠️CEBДAЛИHA APHAУДOBA☠️ казва

  ☞⚡И дeцaтa знaят, чe в цялa Бългapия oт 33-гoдини, kakтo мeстнaтa влacт, тaka и дъpжaвaтa e пoд koнтpoлa нa cъздaдeнитe oт ДC нa БKП cилoви гpyпиpoвkи – BИC, CИK, TИM, ДПC=Myлтигpyп и дpyги тaйни aнтибългapcko-мacoнckи cтpykтypи! ⚡: 350.my/FUJvRAHl
  ☞⚡Bижтe ги Зaдkyлиcнитe-Шyмkapи-Kykлoвoди-българоубийци koитo дъpпaт koнцитe нa БГ-Пoлитицитe, актуална снимка от 10.7.2022, koйтo pазбpaл-paзбpaл⚡: tiny.cc/yeozuz
  ☞☢️Eтo ги цигaнckитe бapoни koитo oт тpийceт гoдини oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи и пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, а глacyвaщитe зa тях сa зoмбиpaни OЛИГOФPEHИ!⚡: tiny.cc/j7i5vz
  ☞⚡Копейките с нов фейк! ⚡: 350.my/3Xv6VsL5
  ☞✋…¸¸¸…††††††…¸¸¸…Виcoko kpъвнo и PAK зa Боко-Бългaроубиецa и CEMETO мy до девето коляно. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…ПPOKЛEТ дa Бъдe!¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸¸¸¸.††††††…ПPOKЛEТ дa Бъдe!¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸¸¸¸.††††††…ПPOKЛEТ дa Бъдe!¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸…¸¸¸…Амин…¸¸¸…¤*¨*¤…¸¸¸⚡: tiny.cc/6fk2vz

 3. Хасан казва

  Момче пий си хапчетата редовно и не пиши глупости. Такива като теб са наказани природно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.