Схемите не спират: Трима служебни министри остават в редовния кабинет (ИМЕНАТА)

0 28 237

Росица Велкова, Найден Тодоров и Росица Карамфилова са министрите от служебното правителство на Румен Радев, които имат най-големи шансове да запазят постовете си при редовен кабинет, подкрепен от партиите в парламента, твърди „Филтър“.

Общото между тях е, че не членуват в партии и се смятат за независими.

На два пъти след изборите Бойко Борисов публично предложи министри от служебното правителство на Румен Радев да останат в редовен кабинет, подкрепен от парламентарните партии. Държавният глава отговори, че това е решение на всеки един от тях.

Преговорите между двете големи коалиции ГЕРб-СДС и ПП-ДБ са за политики и закони, които да бъдат гласувани в парламента. Имена на министри не са обсъждани. Ако има кабинет в 49-ото Народно събрание, той ще бъде само от експерти, без партийни назначения, стана ясно в последната седмица след изборите.

Росица Велкова, за която Narod.bg разкри, че е протеже и изпълнява мръсните поръчки на Владислав горанов, е един от най-сигурните министри в този вариант. Постът на финансовия министър е най-важен в правителството. Велкова е работила с ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и с Румен Радев. От 30 години лелката, наричана Росица Асансьора, е във финансовото министерство с кратки прекъсвания, през които също е заемала постове в държавната администрация.

Реклама

От кабинета на НДСВ през 2001 година е шеф на отдела за икономическо развитие. В третото правителство на ГЕРБ през 2017 е зам.-министър на… Владислав Горанов.

При първия служебен кабинет на Радев е понижена в директор на държавните разходи, но „Продължаваме промяната“ я връща като зам.-министър в редовното си правителство. След падането им от власт президентът й предлага титулярния пост, който запазва при второ поредно служебно правителство.

Външната политика е друг важен ресор, който сближава позициите на големите играчи. Настоящият служебен министър Николай Милков също като Росица Велкова е консенсусна фигура и можеше да остане на поста, но почти сигурно той ще поеме към Брюксел като посланик на България в НАТО.

Предложението на Министерския съвет за назначението му е направено и се чака само президентът Радев да подпише указа за назначение. Предполага се, че няма до е проблем да се стигне до избора на друга консенсусна фигура за външен министър, тъй като първите две коалиции в парламента имат сходни визии за курса на страната в международен план.

Шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров е вторият министър, който има огромен шанс да остане в кабинет, широко подкрепен от политическите сили в Народното събрание. Няма партийна принадлежност и успя да успокои страстите в културата след управлението на Велислав Минеков.

За Найденов никой не е казвал лоша дума. Освен това Министерството на културата не е сред апетитните за партиите, защото няма голям бюджет и възможности за влияние над избирателите, твърдят запознати с актуалните преговори между политическите играчи.

Министърът на околната среда Росица Карамфилова е четвъртият член на служебното правителство с шанс да запази поста си според източниците на „Филтър“ от държавната администрация.

Тя работи в МОСВ повече от 17 години. Директор е на ключовата Изпълнителна агенция по околната 1 среда от април 2021 година. На поста е назначена месец преди ГЕРБ да сдаде властта на първото служебно правителство на президента. Освен това е член на борда на директорите на Европейската агенция по околна среда. Срещу нея няма критики нито от ГЕРБ, нито от ПП, които не включиха в листите си бившия екоминистър по тяхно време Борислав Сандов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.