Само в Narod.bg: Сърдечната тръпка на Христо Терзийски бутана за МВР шеф – ето коя е Благородна Макева-Найденова (СНИМКИ)

1 33 499

ГЕРБ вече реди бъдещия кабинет! За едни от най-важните министерски постове – този на МВР, Бойко е решил да пробута полицайката Благородна Макева-Найденова, която в системата е известна като сърдечна тръпка на бившия вътрешен министър Христо Терзийски, разкри ексклузивно източник на Narod.bg.

Благородна (вдясно) в компанията на бившия МВР министър Веселин Вучков

Според информатора ни чисто гербаджийското назначение ще е голяма грешка, защото 47-годишната Благородна Макева има тежка биография – като председател на Постоянната комисия за права на човека и полицейска етика в МВР по време на полицeйското насилие над протестиращите срещу ГЕРБ през 2020 г. по нейно предложение комисията взела становище, че не са установени данни за незаконни и неморални действия и нарушаване на етичния Кодекс на МВР от ченгетата при побоя над младежите зад колоните на Министерски съвет.

На 10 юли 2020 г. по време на антиправителствения протест излязоха записи, на които се вижда как служителите на МВР удрят с юмруци, ритници и палки задържаните протестиращи зад колоните на Министерски съвет.

Адвокат Николай Хаджигенов тогава обясни, че в качеството си на наказателен адвокат е търсил тези записи, но месеци наред не ги е намирал. Заедно с тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков накрая обаче успели да ги открият в „чекмедже в СДВР“. Преди да се открият тези записи, от МВР категорично отричаха да има полицейско насилие над мирни граждани.

Любопитно е и фактът, че пловдивчанката Благородна Макева-Найденова вече е била номинирана за поста вътрешен министър в неродения кабинет на пробутания от ГЕРБ проф. Николай Габровски.

В историята на МВР до момента има две жени вътрешни министри – Петя Първанова и Румяна Бъчварова.

Проверката на Narod.bg показа, че 2021-а вярната на ГЕРБ полицайка е напуснала МВР, за да намери тих пристан в…КПКОНПИ.

Това става по време на служебното правителство с вицепремиер и министър Бойко Рашков, когато бе изринато цялото гербаджийско ръководство на Националната полиция.

След като напуска МВР през октомври 2021 г., Благородна Макева става директор на дирекция „Публичен регистър“ в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Благородна Макева и Христо Терзийски в един кадър

Реклама

Според нейни признания номинацията да е МВР шеф в кабинета на Габровски дошла лично от професора. Дали този път ще мине номерът, предстои да научим много скоро.

ВИЗИТКА:

Благородна Макева-Найденова е родена на 29 март 1976 година в град Пловдив. През 1998 г. завършва специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР.

След това постъпва като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на 8 РПУ в София. През 2002 г. завършва специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ отново в Академията, а през 2003 г. и право в Пловдивския университет.

От 2005 г. е юрисконсулт в Дирекция на Национална служба „Полиция“. От 2007 г. е доктор по „Организация и управление извън сферата на материалното производство (вътрешен ред и сигурност)“.

Била е последователно старши и главен юрисконсулт в Генерална дирекция „Полиция“. От 2009 г. е началник на сектор „Правно-нормативно обслужване“ при Главна дирекция „Криминална полиция“, а по-късно е началник на сектор „Правно-нормативно обслужване и жалби“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

В МВР са наясно, че Благородна е музата на бившия МВР министър Христо Терзийски

През 2015 г. е назначена за заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Тя е първата жена в историята на българската полиция, назначена на тази длъжност.

Отговаря за отделите „Разследване“, „Методическо ръководство на дейността по разследването“, „Икономическа полиция“ и секторите „Експертно-криминалистическа дейност“, „Международно сътрудничество и международни проекти“, „Правно-нормативно обслужване и жалби“ и „Обществени поръчки“.

През първото председателство на България на Съвета на Еврпейския съюз ръководи един от подготвителните органи – Работна група „Правоприлагане“, която се занимава с въпроси на законодателните дейности, както и на трансграничната полицейска дейност и свързаните с тях оперативни аспекти.

През годините старши комисар Макева е била хоноруван преподавател в Академията на МВР („Разследване на престъпления“) и в СУ „Климент Охридски“ („Правни и полицейски аспекти на домашното насилие“).

През годините е била е гост лектор в магистърската програма по специалността „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ на Военната академия „Г. С. Раковски“.

Помага и при ориентацията на помощник учители стипендианти на фондация „Фулбрайт“ в България.

До октомври 2021 г. е председател на Постоянната комисия за права на човека и полицейска етика в МВР и член на Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерство на правосъдието.

1 Коментар
  1. БОГА казва

    Същия да не кажа, дори и по-голям боклук е тоя на снимката Вучков -сега ректор в департамент ПРАВО в НБУ. Вучков работата му да кани по-хубавки студентки за асистентки,ЧИКИДЖИ@

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.