Игри за милиарди в Narod.bg: Росица Велкова ударя застрахователи по заръка на Владислав Горанов (ТРЕТА ЧАСТ)

0 14 281

Тайният план за отмъщение на Владислав Горанов заради предателството на Бойко Борисов след жестоката санкция от антикорупционния закон „Магнитски“, за който писа първо Narod.bg, вече даде конкретни резултати. Един от първите бе изтеглянето от изплашени вложители на над 1 милиард лева от банките заради заплахата на финансовия министър Росица Велкова, че „България е пред фалит“.

Заверата дава и други „плодове“

Заради дистанцирането след съкрушителния удар от САЩ по обвинение в корупция бившият финансов министър впрегнал вярната си Росица Велкова – Желева, до момента служебен министър на финансите, в своя план да удари бизнеси около Бойко, след като Борисов по библейски три пъти се отрече от Владислав Горанов.

Причината: „Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“ – това е точен цитат от Министерството на финансите на САЩ, с който се аргументира включването на Горанов в санкциите „Магнитски“.

Щатите смятат, че за петте години между 2015 и 2020 г. лотарийните игри на Васил Божков са ощетили бюджета с невнесени такси за над 700 млн. лв. Парите са спестени заради приети 67 милиона лева подкупи от Бойко Борисов.

Според публични свидетелства на Божков той е дал колосалните рушвети на Борисов в качеството му на премиер. Това той нарече „такса спокойствие“ за хазартния му бизнес и илюстрира думите си с банкови извлечения за теглени еднократно суми в милиони.

След като изпадна от борда, Владислав Горанов задействал план в комбина с Росица Велкова, наричана в Министерството на финансите Росица Асансьора, за удар срещу застрахователни компании, които индиректно спрягат за част от бизнес кръга около Борисов. Акцията бе толкова успешна, че влезе в новинарската хроника по цял свят, след като едно от големите дружества заведе дело въз основа на изказване на служебния финансист №1.

За какво иде реч

Реклама

Става дума за т.нар. Зелена карта, която от екипа на Росица Велкова плашат, че нанася удар по имиджа на България, която „рискува да бъде изхвърлена от международната система за автомобилни застраховки, в която членуват 48 държави“. От финансовото ведомство размахаха пръст, че ако не бъдат приети промените в Закона за застраховането, България рискува членството си в Шенген.

Истината обаче е по-различна. Спорът, всъщност, е заради стотици измами от българи, направени в чужбина – предимно в Италия и Румъния, които принуждават големите застрахователи като „Лев Инс“ и „Бул Инс“ да изплащат стотици хиляди левове без да е настъпило реално застрахователно събитие. Това Росица Велкова и нейният ментор Владислав Горанов тактично премълчават.

Затова и екипът на финансовия министър е решен да пробута вредните промени в закона по същия начин – в ущърб на сектора, като преследваната цел е да нанесат максимално големи щети на „Лев Инс“ и „Бул Инс“. Според нашия източник заръката идва директно от Владислав Горанов, който яростно търси отмъщение от бизнеси, които биха могли да се свържат, макар и индиректно, с Бойко Борисов.

Не е тайна, че зад „Бул Инс“ стоят босовете от СИК Красимир и Николай Маринова – Маргините, а зад „Лев Инс“ бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, към когото Бойко не веднъж е казвал, че изпитва страхотен респект.

В изпълнение на поръчката Росица Велкова изплаши министрите на правителствено заседание в края на септември 2022-а, че „…има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата „Зелена карта“ на следващата Генерална асамблея, съответно от следващата година да спре издаването на „Зелена карта“ от българските застрахователи“.

Думите ѝ бяха по повод изпълнението на един от ангажиментите на България във връзка с членството в „чакалнята“ за еврото (Валутно-курсовия механизъм ERM II). Според министъра от близкия кръг на Владислав Горанов „има сериозен риск от закъснения“ при изпълнението на ангажимента, който се свежда до мониторинг на финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (бюро „Зелена карта“).

Бюро „Зелена карта“ е създадено от застрахователите у нас и по закон трябва да съдейства за изплащането в срок на дължимите обезщетения заради катастрофи в чужбина. Бюрото е и компенсационен орган в случаите на пътни инциденти в чужбина по вина на български автомобили без застраховка.

У нас задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ покрива отговорността на шофьорите за вреди, причинени на територията на всичките 48 държави, членуващи в „Зелена карта“. Заедно с полицата се издава сертификат „Зелена карта“ без допълнителна такса или друго плащане.

Тогава от „Лев Инс“ обясниха простата истина – че отказва изплащането на някои претенции в чужбина, защото са необосновани и най-вероятно става дума за застрахователни измами в Италия и Румъния, които водят до непредвидени щети за компанията. Напук на фактите тандемът Велкова и Горанов са решени да пробутат промените в Закона за застраховане, за да ударят двете големи застрахователни дружества, резюмира скандала източникът на Narod.bg.

По думите му действията на Горанов-Велкова нанасят щети не само на компаниите в частност, но и на целия застрахователен сектор в България, а оттам и на финансовата система въобще.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.