За какво се готвим? Армията купува нови каски и бронежилетки за 24 милиона лева

2 7 027

Министерството на отбраната купува нови каски и бронежители за сухопътните войски. Това става ясно от обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 23 402 500 лв.

Предвижда се да бъдат доставени 12 650 бойни каски, които са с възможност за закрепване на допълнително оборудване. Тяхната стойност не може да надвишава 3 795 000 лева.

12 650 броя ще бъдат и бронежилетките, които трябва да осигуряват индивидуална защита на торса срещу осколки и куршуми от късоцевно стрелково оръжие, както и срещу обикновени куршуми за дългоцевно стрелково оръжие с калибър до 7,62x51mm. Крайната им не може да е по-висока от 19 607 500 лева.

Срокът на изпълнение на обществената поръчка е четири години. Предвидено е каските и бронежилетките да бъдат доставени в военните формирования в Пловдив и Негушево.

Реклама

„Сега“ припомня, че през февруари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че България е обещала на срещата на военните министри от НАТО да продължи да осигурява рехабилитация за украински военни. „Предоставихме каски, бронежилетки, зимни облекла, медицински пакети“, отбеляза той.

Това е втората голяма обществена поръчка, която Министерството на отбраната обявява този месец. В началото на април МО пусна поръчка за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя за изтребителите МиГ-29 на стойност 16 млн. лева без ДДС.

Миналия месец пък Министерство на отбраната обяви поръчка за закупуване на 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 22 млн. лв. При нея крайният срок за подаване на документи е 24 април т.г. 

Така с поръчки за почти 40 млн. лв. се прави опит да се оставят за по-дълго време във въздуха българските МиГ-ове, които са единствените, които в момента дават бойно дежурство и пазят въздушното пространство на България. Шансовете за успех обаче не изглеждат много големи, като се има предвид, че на практика възможният кръг, както за получаване на двигатели, така и за тяхното ремонтиране, е изключително стеснен.

2 Коментара
  1. Дедо Пене казва

    ГОЛЯМ СТРАХ ОТ КУПУВАНЕ НА КАСКИ И ЖИЛЕТКИ, КАТО СТАРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ ИЗПРАТИХМЕ ЗА УКРАЙНА! КАК ЩЕ ПРЕВЪОРЪЖАВАМЕ АРМИЯТА С МОДЕРНО ОРЪЖИЕ, КАТО ВЕДНАГА УПЛАШЕНИТЕ КОПЕЙКИ РЕВАТ….ВОЙНА, ВОЙНА,ВОЙНА?

  2. Lucid & Ferrous казва

    Прав си, дед Пене, военна индустрия трябва да върви, пък и покрай нея Биг Фарма, наркобизнеса и проституцията се раздвижват. Дано солджърите, които сашките са ни пратили да не са гейове, та и нашите партизанки да заработят някой долар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.