ГЕРБ с неустоима оферта към ПП – какво дава Бойко, за да има кабинет?

0 16 177

Неустоима оферта са получили от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, за да съставят правителство съвместно с ГЕРБ, научи „Галерия“. Вероятно става дума за спазарена вече смяна на главния прокурор.

Хора на Борисов се срещнали с представители на ПП-ДБ, които показали готовност за внасяне в 49-ото НС на нови законопроекти. Те били свързани със съдебната реформа и най-вече с механизмите за контрол на главния прокурор.

Двете първи сили се срещнаха официално още в първия ден на новия парламент и обявиха създаването на общи групи по 4 приоритетни законодателни инициативи – Шенген, еврозоната, План за възстановяване и устойчивост плюс съдебна реформа.

Според наш източник от ГЕРБ веднага подали топката.

„Закони и председател ще се разберем лесно, но натам какво ще правим е важното“, попитала провалената социална министърка на ГЕРБ Деница Сачева, която беше в преговаряща-та група на ГЕРБ-СДС заедно с Десислава Атанасова, Даниел Митов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова.

Асен Василев попитал невинно какво има предвид. „Правителство“, отговорила бързо Сачева.

Реклама

Според запознати групата преговарящи предала на ПП хубава оферта от своя патрон Борисов – експертен кабинет с независим министър-председател плюс първи избор на „Промяната“ за най- хубавите министерски постове.

Междувременно Бойко Борисов хвърли димката за гласуване на служебното правителство като редовно.

Засега не е ясно нито дали някоя политическа сила ще подкрепи подобен вариант, нито дали президентът Румен Радев е съгласен, да не говорим за служебния премиер Гълъб Донев и мини-трите му.

Експериментът предвижда служебният кабинет да стане редовен или до местния вот наесен, или до този за европарламент през май, 2024 година.

Редови депутати от ГЕРБ признаха, че не са запознати предварително с мнението на своя лидер и са останали изненадани от срещата с водачите на коалицията ПП-ДБ.

Високопоставен източник от „Промяната“ обаче беше категоричен, че ръководството не възнамерява да прави каквото и да е правителство с ГЕРБ. Асен Василев и Кирил Петков са били категорични и непреклонни след срещата, че няма да отиват отвън законодателните инициативи с ГЕРБ и избор на председател в името на старта на този парламент.

От първата сила също се чудят какво да правят, тъй като не искат да чуят за избори, тъй като неумението да сформират правителство ще ги удари. От ГЕРБ сондират мнения на избиратели кой съюз би донесъл повече щети – с ПП-ДБ или БСП и ДПС. Но засега ясен отговор няма, а като стара хиена Бойко Борисов не споделя тайните планове с останалите депутати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.