Преди оставката: Кабинет №3 на Бойко Борисов скрил тежка авария в АЕЦ „Козлодуй“

1 13 099

Държавата по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, паднал с оставка на 16 април 2021-а, е укривала предходни аварии в АЕЦ “Козлодуй”, свързани със спрения в момента 6-и блок на централата.

Новината обяви във вторник енергийният министър Росен Христов. Той уточни, че 6-и блок излезе в авариен ремонт заради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и миналата година.

„Този парогенератор има проблеми още от самото начало, при инсталацията му, поради авария са допуснати някои отклонения от правилното му въвеждане, може би заради това дава дефекти по-често. Преди тези проблеми обаче са били скривани, включително и 2020 година (когато управлява ГЕРБ, б.ред.) е имало същият проблем“, каза министър Христов, цитиран от бТВ. През посочената 2020 г. начело бе трето правителство на Бойко Борисов.

„Със сигурност 2020 г. не е обявена тази авария“, потвърди министърът.

Настоящата авария

“Шести блок излезе в авариен ремонт заради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и миналата година. Побързахме да направим този авариен ремонт заради планирания ремонт на пети блок, за да не рискуваме по този начин двата блока да излязат от системата по едно и също време“, обясни министърът на енергетиката.

Радиация не изтича, увери Христов.

“Изключихме превантивно шести блок в период на изключително ниска консумация, ниски цени на електроенергия, голямо производство от ВЕИ-та от Румъния, така че евентуално да имаме минимални пропуснати печалби за периода“, каза Росен Христов.

Той добави, че липсва оборудване, с което да се направи обстойно обследване на парогенератора.

Оборудването

“Оборудването е със срок на доставка година и половина, няколко фирми в света могат да го изработят – това са специални сонди“, каза Росен Христов.

Според него този парогенератор има нужда от мащабна рехабилитация, която в идеалния вариант трябва да бъде извършена паралелно с плановия ремонт на шести блок.

“Надявам се докогато е планиран този ремонт, да получим необходимото оборудване, така че да направим една мащабна рехабилитация“, отбеляза енергийният министър.

Реклама

По думите му вече е получена дерогацията за резервни части от Русия.

“Става въпрос за чести, за които нямаме алтернатива в момента, както и за някои услуги, от които все още зависим. За момента сме осигурили експлоатацията на шести блок и няма опасност от сътресения”, заяви Росен Христов.

Перспективи

Росен Христов припомни, че се предвиждат два реактора на площадката в „Козлодуй“ и два на площадката в „Белене“.

„Предвиждаме два заместващи и два допълнителни. Шанс да заработят има. Въпрос е технически, финансово откъм срокове кое би било по-добре, това ще покажат анализите. Предмет на оценка е дали използването на тези реактори ни задължава да работим по нататък с Русия“, отбеляза Христов и уточни, че отнема около година да имаме данни строим ли на площадката в Белене с това оборудване, или с друго, като подчерта, че е скъпоструващо да го съхраняваме.

„Това, което е пропуснато, е именно тази мащабна оценка, така че НС да се произнесе веднъж завинаги какво правим“, посочи той.

По отношение на „Боташ“, служебният министър на енергетиката добави, че количеството газ е от порядъка на 1 милиард куб. м за година.

„С Турция имаме договорка да използваме тяхната инфраструктура. Имаме достъп до терминалите – можем да го разтоварим, съхраним и пренесем до България“, каза още той и допълни, че първият танкер е от „Шениер“.

Цената е идентична за услугата, която получаваме, като в Турция, каза Христов, и добави, че страната ни има достъп до всички техни терминали.

„В Гърция си ангажираме слот, разтоварваме танкера, имаме конкретна дата, докато тук имаме по-голяма гъвкавост и по-голяма сигурност“, уточни той по отношение на Турция и добави, че страната ни преговаря със световните доставчици и крупните търговци, като „Шениер“, „Шел“ и др.

„Азерският газ ще преминава през интерконектора Гърция-България“, каза още енергийният министър. Той е категоричен, че за момента имаме пълна сигурност за доставките.

„Газът, който беше нагнетен по договори от м.г., е от два до три пъти по-висок от пазарната цена“, каза още Христов във връзка с „Чирен“ и обяви, че прогнозната цена за месец май е 90 лв., а за юни от порядъка на 75 лв.

„Газохранилището може да съхранява газа, т.е. нямаме загуби“, обясни още той, но подчерта, че фактът, че там са затворени такива капитали, не е добре, тъй като това са много оборотни средства и това би довело до счетоводни загуби за „Булгаргаз“ и за всички участници.

1 Коментар
 1. ✋Mиpoлюбa Бeнaтoвa✌️ казва

  卐Heil Hitler!卐 ☞⚡ⒽⒾⓉⓁⒺⓇ koйтo «интeгpиpaшe» мaнгaлитe-cвoдници, изнacилвaчи и yбийци пpeз koминa, вce пo-вeчe щe ни липcвa!⚡☜ 卐Sieg Heil!卐

  ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️=Лъв☀️: tiny.cc/cwk1vz
  ☞☠️Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk =✡️DОMUZ✡️: tiny.cc/o230vz
  ☞☠️Гнycнa, дoлнa cвoдничka =✡️Cвинkя-Maтopицa✡️: tiny.cc/r230vz

  ☞⚡Дoлy мaфиятa!⚡: tiny.cc/abx1vz
  ☞⚡Дoлy Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo!⚡: tiny.cc/vbx1vz

  ☞⚡Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, бългapи дo виcшитe eтaжи нa влacттa нe ce дoпyckaт, a цигaнитe-cвoдници и милициoнepитe-бaндити oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи, пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!⚡: tiny.cc/zc7wuz

  ☞☢️Oт 78 гoдини лaйнянитe-жypнaлиcти-дeзинфopмaтopи в Koнцлaгeр-БГ пoтyлвaт oтвличaния и изнaсилвaния, тъpгoвия c жeнcкa и дeтcka плът, изтeзaния и гaвpи, yбийcтвa и oпити зa yбийcтвa, извъpшвaни oт пoлицaи-бaндити и мaнгaли-cвoдници!☢️: tiny.cc/zc7wuz

  ➤⚡⚡⚡Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡⚡⚡: tiny.cc/cdayuz

  ➤⚡Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: jmp.by/dVw20zO

  ➤⚡Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!⚡: tiny.cc/blytuz

  ☞⚡Цигaни-Бългapoyбийци пo poждeниe гpaбят и тpепят нapoдa, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи⚡: tiny.cc/fsgvuz

  ☞☢️HA 6.4.2023, в cтoличния kвaртaл „Bитoша”, гpупa нaгли цигaни oбkpъжaвaт 11-гoдишнo бългapcko мoмичe, зaпoчвaт дa я блъckaт и обиждaт, eдин oт мaнгaлитe я yдpя cилнo в kopeмa и зaпoчвaт дa ce гaвpят c нeя, a цигaнckaтa милиция и цигaнckaтa дъpжaвa пokpивaт звepcтвoтo нa пoдчoвeцитe-мaнгaли!☢️: 350.my/7KwvHGyV

  ☞⚡Бългapитe и бългapkитe ниkoгa нeтpябвa дa ce дoвepявaт нa тypчeeщитe ce цигaни, нa тypцитe и нa милициoнepитe пpeимeнyвaни нa пoлицaи, зaщoтo тe ce пpecтpyвaт нa пpиятeли, нo вcъщтнocт пpoyчвaт cлaбите ви мecтa, пoняkoгa c гoдини, зa дa мoгaт koгaтo нacтъпи yдoбeн мoмeнт дa ви oтнeмaт имoтa, пapитe и дaжe живoтa!⚡: tiny.cc/6tz1vz

  ☞⚡ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!⚡ ☞⚡ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!⚡ ☞⚡ДEЦИГAНИЗAЦИЯ и ДEМИЛИЦИOНEPOЗAЦИЯ⚡!: tiny.cc/x4w0vz
  ☞⚡☠️Maнгaл-cвoдниk ce интeгpиpa eдинcтвeнo и caмo ПPEЗ KOМИH!☠️☠️☠️⚡

  ☞⚡Ha видoв дeн, всички мангали-сводници и своднички, зaeднo c цялaтa им poдa, в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа!⚡
  ☞⚡Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
  ☞⚡Тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe oпpaвя, бoй пo гнycнитe мaнгaли-сводници, бoй дo пocиpaнe!⚡

  ☞⚡ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за Бългaроубийците Бoйкo Meтoдиeв Бoрисoв, Axмeд Иcмaилoв Axмeдoв-Дoгaн и Pyмeн Гaйтaнckи-Bълkа!⚡: tiny.cc/yx42vz

  ☞⚡Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!⚡: tiny.cc/2y42vz

  ☞⚡Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!⚡: tiny.cc/4y42vz

  ☞⚡ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!⚡: tiny.cc/6y42vz

  ☞⚡Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми!⚡: tiny.cc/hwczuz
  ☞KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!⚡: tiny.cc/b4dzuz

  ➤⚡Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите!⚡: tiny.cc/zp6zuz
  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.