Narod.bg до НАП: Шофьорът на Красимир Дачев държи на склад луксозни коли за 6 млн. лева – така ли се перат пари? (ВТОРА ЧАСТ)

3 398 227

Narod.bg внася сигнал в Националната агенция за приходите (НАП) за констатирани множество факти и обстоятелства, касаещи бизнес дейностите на ДС креатурата Красимир Банчев Дачев с ЕГН 500222****, които пораждат основателни съмнения, че същите прикриват и/или осъществяват различни схеми за финансови и стопански злоупотреби, машинации и противозаконни и корупционни сделки в особено големи, изпиране на пари и други тежки нарушения на установения в Република България правов ред.

В първата част на нашето разследване ви разказахме за фирмите, за които има обосновани предположения, че са замесени в корупционни сделки и схеми, организирани от Красимир Дачев, съставляващи тежки данъчни и финансови нарушения.

Сега ще опишем каква е ролята на личния шофьор на белокосия схемаджия – Божидар Бориславов Йочев, за когото научихме, че притежава сериозен автомобилен бизнес. Оказа се, че макар и само шофьор на Дачев, мъжът притежава на склад коли за по 100 000 евро на обща стойност близо 6 милиона лева. Логичният въпрос е откъде, как и с чия помощ един личен шофьор може да развие такъв мащабен бизнес и дали всичко това не е прикритие на поредната криминална схема?

Ролята на Божидар Бориславов Йочев ЕГН 740210****.

Божидар Бориславов Йочев е дългогодишен личен шофьор и близък сътрудник на Красимир Дачев, който през годините участва в негови компании, както следва:

1. През периода 2008-2014 г. Божидар Бориславов Йочев е номинален директор на офшорните компании Алуинженеринг – Делауер, Алуинженеринг Доминиканска Република и Алуинженеринг Доминика.

2. Понастоящем е член на СД на Свилоза АД ЕИК 814191178.

3. До 22.04.2009 г. е член на СД на Метал Технолоджи Груп АД, собственост на Красимир Дачев.

4. Същинската дейност на Божидар Йочев обаче няма нищо общо с бизнеса на „Свилоза“ или сферата на машиностроенето. Всъщност, Божидар Йочев се занимава с търговия, внос и износ на автомобили, в това число луксозни.

Той е едноличен собственик/управител на следните фирми, които са с такъв предмет на дейност:

– Аксел Трейд 2009 ЕООД ЕИК 200978922 с приходи за 2021 г. от 3.6 млн. лв.;

– Кристи 12 ЕООД ЕИК 131574574 с приходи за 2021 г. от 24.7 млн. лв.;

– Ий Ес Ауто ЕООД ЕИК 206275884 с приходи за 2021 г. от 5.5 млн. лв.;

– Деметра 70 ЕООД ЕИК 131363577 (предмет на дейност медицински консумативи) с приходи за 2021 г. от 479 000 лв.;

Реклама

– Ийст Мотор Корпорейшън ЕООД ЕИК 131514965 с приходи за 2021 г. от 478 000 лв.;

Приходите на тези дружества са посочени в публикуваните годишни финансови отчети на тези дружества.

Тези факти поставят следните въпроси:

– Кога, как и с какви средства Божидар Йочев изведнъж става собственик на автокъщи и вносител на луксозни автомобили?

– Каква е причината един и същи бизнес да е „разпределен“ в толкова дружества с един и същи предмет на дейност, един и същ управител и собственик?

– За законен бизнес ли става въпрос или за трафик на автомобили?

– Каква е действителната роля на Божидар Йочев в компаниите на Красимир Дачев през годините?

Божидар Йочев няма нищо общо с предмета на дейност на фирмите на Красимир Дачев и нищо не разбира от това, защо тогава толкова години стои в борда на Свилоза? Дали защото има „специални заслуги“ пред Дачев и какви са те?

– Дали многото му фирми с предмет на дейност търговия с автомобили не се използват за изпиране на пари на Красимир Дачев и обратното им връщане под едно или друга форма към него, вече легализирани?

Основания за това ни дават изнесената в  публичното пространство и хвалбите на самия Красимир Дачев за огромен автопарк с много скъпи луксозни автомобили, включително напоследък, когато е видян да управлява най-нов луксозен модел ауди 8 с рег. номер 000001. Оказва се, че автомобилът е собственост на една от компаниите на Божидар Йочев Ий Ес Ауто ЕООД.

– Дали Красимир Дачев не стои зад бизнеса на Божидар Йочев с автомобили?

Редно е НАП да извърши пълна ревизия на всички горепосочени дружества и на Божидар Бориславов Йочев като физическо лице за разкриване на укрити приходи/приходи с неустановен и/или незаконен произход и избягване плащането на дължими данъци. 

В случай на установяване укриването на данъчни задължения и други нарушения на данъчното законодателство, директорът на приходната агенция Борислав Михайлов трябва да предприеме незабавно мерки срещу задължените лица по тяхното принудително събиране и по санкционирането на нарушителите чрез всички законоустановени способи за това.

3 Коментара
  1. Иво казва

    Защо не разгледате общия му бизнес с братя Думосчиеви?

  2. Иво Тигъра казва

    Ха ха, само така трябва, притискане до стената, мършииии, проверки на лягане и на ставане

  3. Наистина казва

    Даже не прочетох тези писания . Само ще кажа, че катафалка с ремарке няма. Да си го носят богатството на онзи свят на рамене . Ненаситни капиталунгери и те са смъртни . Що не живеят като нормални хора , ами отворили уста да лапат, лапат …и те един задник хранят. Пък навиците им да си менкат женурята и да се чекнат в скъпи коли, не ги прави в очите на хората нито по- умни, нито по- добри, нито по – уважавани. Отглеждат поколение готованковци , некадърници , много често наркомани и побойници. Нормалните хора изпитват потрес от вирнати прости глави , от мошеници и крадци. Защото с честен труд не се става богат, а с далавери, мошенгии, кражби и експлоатация на чужд труд и ресурси се трупа нещо, което е незаслужено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.