Скандал в „Промяната“! Червен бизнесмен седна на мястото на честния еколог Александър Дунчев

0 16 705

Спорната биография на координатора за София-област Владислав Симов е причина за смазващата загуба на изборите, кахърят се партийни активисти

Грозни скандали се вихрят в структурите на „Продължаваме промяната” в София-област. Партийни активисти разкриват, че напрежението тлее от месеци, но се разпалва след като станаха ясни окончателните резултати от парламентарните избори, пише „Уикенд“. В 26-и МИР коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България” събра едва 19% от гласовете. По-нисък резултат те имат само в традиционни крепости на ДПС като Кърджали и Разград.

Фенове на Кирил Петков и Асен Василев хвърлят вината за провала на ръководството в София, чиито интриги принудиха да напусне природозащитника Александър Дунчев.

Със своите акции по спасяване на гората от бракониерска сеч, той бе един от любимците на вярващите, че България може да стане нормална държава избиратели в областта. Малко преди старта на кампанията Дунчев хвърли партийната си книжка, недоволен, че за водач на листата в София-област е спуснат парашутист от коалиционните партньори. В свои интервюта той не скри разочарованието си, че шефовете на „Промяната” са загърбили екологичните каузи. До напускането си известният природозащитник го играе и координатор на ПП за областта. С ежедневните си разкрития за нелегални сечи в района трупаше симпатии на избирателите, убеждавайки ги, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев може да реализира мечтаното от мнозинството хора изчегъртване на партийните обръчи от фирми, които от десетилетия източват държавата и съсипват природата.

Реклама

С подобен имидж не може да се похвали новия координатор за София-област Владислав Симов. Освен, че никога не си е мръднал пръста срещу бракониерите, Симов е чудесен пример за това, което се нарича „политически хамелеон”, оплакват се активисти. За капак, баща му Симо Симов се свързва с митичните червени куфарчета, благодарение на които след 1989 г. верни другари буквално за една нощ станаха милионери.

Както си му е реда, синът Владислав също почва политическата си кариера в партията майка БСП. Дълги години той е шеф на общинския съвет в община Антон от името на социалистите, а брат му кмет на едноименното село. Хора от столетницата си спомнят, че Владислав Симов дълго време е сред шефовете на младежката организация на БСП в общината. Като неин представител той дори участва в националната среща на младите социалисти през 2017 г. През 2021 г. натрупалият опит общинар  поглежда и към националната политика. Партийните му другари го номинират в листата за предстоящите през април редовни парламентарни избори. Планът е той да заеме трето място, което е избираемо, след като по това време БСП е основната опозиционна партия на ГЕРБ.
Кандидатурата на Симов не е харесана от лобито на председателката Корнелия Нинова и той директно изпада от листите. След като не се добира до Народното събрание, Владислав Симов очаквано разлюбва столетницата. В свое интервю той директно обвинява Нинова, че тика напред само свои послушни протежета, а не млади хора с потенциал. След толкова години при червените, Симов изведнъж осъзнава, че  БСП е обречена на изчезване заради  историческата си обремененост и отказа да се адаптира към новото време ставайки модерна и нормална лява партия.

Макар и оказал се безпартиен, той бързо яхва анти ГЕРБ вълната. Пред журналисти напористият довчерашен социалист обвинява хората на Бойко Борисов по места, че през трите си мандата са подложили на тотален рекет и мародерство частния бизнес. Включително и търговията с горива на баща му. При подобна риторика не е изненада, че Владислав Симов бързо се присламчва към набиращата сили „Продължаваме промяната“. Там, напук на клетвите, че ПП е алтернатива на традиционните и прочути с корупционните си практики партии, го приемат с отворени обятия и дори правят шеф.

Друг е въпроса какво мислят за пребоядисалият се координатор редовите избиратели. Резултатите от вота на 2 април говорят сами за себе си…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.