Скандал в Narod.bg: Ваксинираният антиваксър от „Възраждане“ и брат му лъснаха в данъчна афера

0 10 777

Три фирми на братята Николай и Димо Дренчеви забравили да си платят 400 000 налози към бюджета

„Патриот е – душа дава, но не свойта душа братя, а душата на народа”. Така великия поет Христо Ботев описва в своето стихотворение „Патриот” нароилите се през 1873 г. псевдоборци за свобода и независимост на България. Пророческото му описание важи с пълна сила и днес за представителите на партия „Възраждане”, които ако пак цитираме Ботев, „са готови за парата да си продадат и душата”.

Не става дума само за партийния вожд Костадин Костадинов, придобил гражданственост като Костя Копейкин.

Костадинов, който е пръв борец срещу т.нар. „соросоиди” – медии и граждански организации, получаващи финансиране от чужди фондации, няма нищо против съпругата му също да усвоява от омразните му западни грантове. Едва ли е изненада, че след като самият Копейкин е шизофренично развоен в борбата срещу злия Джордж Сорос, то и партийните му другари Николай Дренчев и брат му Димо нямат нищо против да поспестят някоя и друга пара за сметка на държавата.

В случая не става дума за обвиненията, че парите от членския внос на „Възраждане” се губят щом стигнат до организационния секретар Николай Дренчев. Братя Дренчеви, които освен патриоти се пъчат и като успешни бизнесмени, се оказаха част от огромна данъчна афера, става ясно от справка на „Уикенд” в Националната агенция по приходите. Три от техните фирми лъсват в позорния списък на НАП като колосални длъжници на хазната.

Сумите далеч не са малки – „Душ кабини БГ” не е платила ДДС и други налози в размер на 90 829 лв. При другите две фирми на братя Дренчеви парите нарастват – „Братя Градеви” например е забравила да внесе в бюджета 144 565 лв., а „Ефективни сгради – България” е рекордьор с цели 173 524 лева. Или общо над 400 бона, които „възрожденците” са запазили за себе си, вместо да ги внесат в бюджета, както ги задължава закона, а и морала. Да не забравяме претенциите на „Възраждане”, че са единствените честни и почтени политици, способни да освободят България от „западното колониално робство”, докарало до просешка тояга милиони хора.

Реклама

От трите фирми на Дренчеви най-известна е „Братя Градеви”. Тя се занимава с монтаж на дограми, прозорци и парапети в страната. Срещу нея през годините има подавани десетки сигнали от клиенти за неспазени срокове за монтаж, нарушени договори за гаранционните условия и прочее досадни „дреболии”.

Според финансисти, братя Дренчеви няма как да се оправдаят, че не знаят за неплатените данъци на фирмите си. Още повече, че Димо Дренчев е представян като икономическият гуру в партията на Костя Копейкин и редовно обикаля телевизиите, ръсейки мъдри изказвания във финансовата област. Самата процедура по включването на фирмите им в позорния списък на НАП е доста дълга. Задълженията първо са били засечени при рутинна ревизия. Резултатите от нея се изпращат на собствениците, които могат да ги обжалват пред съда, ако смятат, че са изрядни към хазната. Или пък да си платят в рамките на няколко седмици. Едва след като съда признае издадения от НАП ревизионен акт за правилен, а босовете, в случая Николай и Димо Дренчеви откажат да платят, то фирмите им се включват в регистъра на неизрядните длъжници към бюджета. Често имуществото и банковите сметки на попадналите там дружества отдавна са източени и за държавата остава да пие една студена вода, припомнят финансисти.

Любопитно е, че и трите фирми на братя Дренчеви са включени заедно в позорния списък на НАП. Появата им става факт на 21 март тази година. По това време предизборната кампания е в своя пик. В стремежа да си осигурят победата, Костя Копейкин и съратниците му ежедневно обясняват, че България е заплашена от фалит заради огромните заеми, които последните правителства изтеглиха. Костадинов, разбира се, твърди, че знае как да ни спаси от задаващият се финансов апокалипсис. Тъй като чудодейният му план така и не е разкрит, ние може да му препоръчаме първата стъпка –  братята Николай и Димо Дренчеви да си платят 400-те хиляди лева данъци. Най-малкото защото така изисква морала.

Друг е въпроса, че разбиранията по темата на братя Дренчеви са доста по-либерални. Въпреки претенциите на „Възраждане” за нов морал в политиката, братята аферисти смело пренесоха при Копейкин шуробаджанашките практики от партиите на статуквото. На втори поред предсрочни избори Николай и Димо се самонаредиха на челни места в листите и естествено, се намърдаха в парламента. След вота на 2 април семейната идилия е пълна, след като с място за депутат се уреди и братовчед им Димчо. Както двамата си родственици данъчни измамници, и Димчо е ярък пример, че не е нужен кой знае какъв опит или знания, за да станеш „Спасител на България от робството на гнилия Запад”. Новоизбрания депутат е с едва средно образование. От години живее в Лондон и се препитава като строителен работник.

Да припомним, че главата на клана Дренчеви, Николай, отдавна е доказал, че няма проблеми да послъгва избирателите си. Като дясна ръка на лидера Костадин Костадинов и той се включи активно в кампанията на „Възраждане” срещу задължителните ваксини срещу коронавирус. На организираните от партията протести срещу маските и зелените сертификати Николай Дренчев постоянно агитира срещу насилственото „чипиране” с ваксините. „Както казва доц. Мангъров – докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам”, репчеше се русофилът.

Разследване на бТВ обаче показа, че яростният антиваксър Дренчев всъщност си е поставил ваксина, за да „предпази близките си”. Вместо да се засрами, след като лъжата му лъсна, той се закани да съди телевизията, че го е изобличила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.