Новина в Narod.bg: Румен Радев прави нова лява партия с Иван Христанов?

0 14 251

Концепцията и подборът на кадрите са възложени на  Александър Маринов-Майстора

Бившият зам.-министър на земеделието, излъчен от „Продължаваме промяната”, Иван Христанов обяви, че ще прави нова партия, а отлично информираните ни източници подчертават, че тя ще бъде под егидата на Румен Радев. Те допълват, че поредният политически проект, свързан с „Дондуков” 2, щял да се ориентира към левите избиратели, пише „Уикенд“.

Самият Иван Христанов, който е и успешен предприемач преди да влезе в политиката, намекна в интервюта пред различни медии, че в центъра на неговата партия ще са интересите на българския бизнес.

Иван Христанов стана известен главно с участието си в „закриването” на т.нар. „златен гьол” на ГКПП „Капитан Андреево”. Най-неочаквано за електората в последния ден на 48-ото Народно събрание той повдигна въпроса за необходимостта от нови лидери. В началото на февруари категорично заяви, че повече няма да е в листите на „Продължаваме промяната”. Не се впусна да обяснява причините за раздялата с довчерашните си съратници, само витиевато заговори, че за политиката трябва да се говори „спокойно и нормално”, докато сега тонът бил „невъзпитан, остър” и дълбае пропасти. Тези опорни точки той повтаря неуморно и досега.

Реклама

Преди парламентарните избори Христанов каза, че няма да участва в тях, понеже няма време за структурирането на партията си. И досега обаче не е представил, нито е дал яснота за екипа си, за хората, които е събрал край себе си за подкрепа и финансиране.

Източниците ни са категорични, че неговата партия всъщност е изцяло в ръцете на „Майстора”, както наричат Александър Маринов, по името на явочната квартира на бившата Държавна сигурност, чийто съдържател е бил навремето известният политолог и университетски преподавател. Да допълним, че Александър Маринов, който през 90-те години беше шеф на столичното БСП, винаги е подчертавал, че е бил близък с покойния Васил Илиев от ВИС. След като напусна Столетницата, Майстора се пробва да прави партия, но без успех и след дълги години на забрава, беше вкаран отново в играта от Румен Радев. Президентът назначи приятеля на разстреляния висаджия за председател на своя Стратегическия съвет, създаден като консултативен орган на обществени начала, за да изготвя важни анализи. Вече берем плодовете на този съвет и неговите анализатори, казват източниците ни, според които точно там е изкована и пропутинската ориентация на президентството.

Иван Христанов в поредицата си медийни изяви около парламентарните избори, повтори като съвестен ученик тезите, които чуваме от самия Румен Радев. Включително Христанов обяви, че не разбира деленето на българите на русофили и русофоби. Вероятно, ще трябва да чете повече исторически изследвания, за да проумее не само това – въпрос на обща култура.

Досега бъдещият партиен строител и борец срещу корупцията не се е изказал категорично, разбираемо и с позиция по нито един от проблемите, които са в дневния ред на обществото. Той не може да формулира дори необходимостта от пореден политически проект. От набора общи приказки, с които си служи, стана ясно, че според него в политиката не трябвало да има „етикетиране” на добри и лоши, а политическите формации трябвало да си говорят една с друга с взаимно уважение. По принцип така пише и в наръчниците по етикеция, издавани в началото на миналия век, пълни със съвети за добри маниери. Бившият депутат засега акцентира върху необходимостта да се даде „нов тон на разговор в политиката”, като „създадем ново политическо тяло, което да го зададе.” Как и с кого ще го зададе, Христанов – или няма представа, или няма зададена опорна точка, която да цитира като свое откровение.

Източници на „Уикенд” в БСП със смях казват, че не са уплашени ни най-малко от новата партия, която се задава, нито пък от нейната ориентация към левия електорат. „И Първанов прави партия, но какво стана с нея – същото, което се случи и с проекта на Мая Манолова и Татяна Дончева!” – коментират от „Позитано” 20. Според тях Христанов е поредният, който ще бъде вкаран и употребен от Румен Радев в битката му с неговата откривателка за голямата политика – Корнелия Нинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.