И помощ от властта: Братя Домусчиеви си оправят порт „Бургас“ със 120 млн. лева от Европа

1 57 835

Милиардерите Кирил и Георги Домусчиеви ще разширят железопътната си връзка между пристанището в Бургас с жп гарата в морския град заради увеличената обработка на товари с помощ от властта и пари от Европа.

За целта държавата реши да направи промени в концесионния договор с „БМФ Порт Бургас“ за двата пристанищни терминала, които Домусчиеви взеха през 2011 г. и 2013 г.

Те предвиждат промяна на собствеността на имотите – от публична държавна в частна държавна собственост и предоставяне за управление на концесионера. Съответно за своя сметка той ще изгради нови коловози и складове. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Разширяването на железопътната връзка е свързано с реализацията на проекта на Домусчиеви за обработка на големи контейнеровози за 60 млн. евро – 120 милиона лева.

По проекта се прави удълбочаване на корабното място е на пристанищния терминал „Бургас – Запад“, което ще даде възможност за газене на корабите до 15.5 метра. Така ще се осигури обработката на най-големите контейнеровози, опериращи в Черно море, включително и на такива със зърно. Проектът се финансира по механизма „Свързана Европа“.

За да бъде реализирано начинанието са необходими промени в концесионния договор. За това концесионерът „БМФ Порт Бургас“ е отправил предложение до правителството за промяната му, които Министерският съвет одобри в сряда.

Пристанищен терминал Бургас изток-2

Реклама

Едното изменение е свързано с концесията върху „Пристанищен терминал Бургас изток-2“.

Концесионерът е предложил да бъде премахната, намиращата се сграда на терена и да се изградят нови коловози. Това се налага заради растящия товарооборот от насипни и наливни товари и транспортирането им с вагони и цистерни, става ясно от съобщението на Министерския съвет.

Коловозите, които са в момента не са достатъчни да обработят ефективно товарите. С изграждането на новите „ще се постигне функционалност, ефективност и сигурност при управлението и експлоатацията на обекта на концесията“, се казва в правителственото съобщение.

За това Министерският съвет решава да се направи промяна на статута на имоти, които се намират на пристанищния терминал, и от публична държавна собственост те стават частна държавна собственост.

Пристанищен терминал Бургас-запад

Другото предложение на „БМФ Порт Бургас“ е свързано с концесията върху „Пристанищен терминал Бургас-запад“.

Тук отново активи – публична държавна собственост, разположени на терминала, ще бъдат обявени за частна държавна собственост, след което съществуващите сгради ще бъдат премахнати.

По този начин ще се оптимизира и значително ще се подобри логистиката на складиране на приеманите за обработка товари, като се увеличат откритите складови площи, се казва в правителственото съобщение.

1 Коментар
  1. Мария казва

    И така след 100 години ще се разказва легенда как от два държавни парцела станали като Рокфелерови, строители на най-нова България, спонсорирани от милата ни Родина! Мнозина са като тях, нж властта се прави на обичана мома и така ще е…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.