Депутат тръгна на работа с нощния влак, гласят го за кмет на Русе

0 11 077

Русенският екоактивист Иван Белчев за втори път се пребори с преференции за място в парламента

Новоизбраният депутат от коалицията  „Продължаваме промяната – Демократична България” Иван Белчев замина с нощния влак от Русе за първото заседание на парламента в сряда. Белчев пусна кратко видео във Фейсбук как пристига с чанта в ръка на гарата и след справка с таблото с разписанието, се мята на запазеното си място в полупразната композиция. За огромна изненада, купетата изглеждат сравнително чисти, въпреки дългогодишните традиции на БДЖ.

Така малкото останали клиенти на държавните железници могат по-лесно да понесат отегчителното 10-часово клатушкане по раздрънканите релси. Все едно не става дума за разстояние от 300 километра, а епично прекосяване на половин Европа.

Реклама

На пръв поглед постъпката на Белчев изглежда като див популизъм, но видеото беше посрещнато с положителни коментари от негови фенове. Повечето хора го поздравиха, че прилага на практика екокаузите, за които от години се бори, а и не се големее. Без да хвалим излишно Иван Белчев, ще припомним, че той е един от малцината депутати, които използват и градския транспорт в София за да ходят на работа. Според правилника на Народното събрание всеки един народен представител може да бъде откаран със служебна кола, а отказалите екстрата се броят на пръсти.  В предния парламент русенецът всяка сутрин можеше да бъде засечен в третата линия на метрото, с която се придвижва от квартал „Красно село” до центъра на София.

Познати на Иван Белчев са убедени, че пътуването му с влак е напълно искрена постъпка. В Русе компютърният специалист е известен с призванието си на граждански и екоактивист. Основаният от него клуб Ruse GO обединява десетки доброволци, който всяка седмица ремонтират или почистват детски площадки и междублокови пространства, засаждат дървата или организират туристически и спортни събития. Ролята му на граждански активист и борец за чист въздух, проблем, който от години кметове и правителство се правят, че не забелязват, явно се оценява подобаващо от избирателите. Не случайно Белчев за втори път е депутат, макар винаги да е поставян назад в листите. За вота на 2 април, екоактивиста бе пети, но получените 1840 лични преференции го изстреляха на второ място. Така Белчев измести Рена Стефанова от „Продължаваме промяната”, чиято досегашна работа като депутат няма с какво да се започни. Освен, че в края на 2021 г. премаза с колата си пресичаща на пешеходна пътека старица в центъра на София.

Иван Белчев вероятно ще бъде издигнат за кандидат кмет от „Продължаваме промяната – Демократична България” на месните избори есента, съобщава „Уикенд“, като се позовава на свои източници. Твърди се, че номинацията на екоактивистът не предизвиква възторг сред представителите на коалицията в града. Мераци за поста имат не един и двама партийни номенклатурчици, но за тяхно нещастие те са толкова непопулярни, че шансът някой да ги припознае като носители на „Промяната“ е нулев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.