Ново 20! БСП пристава на ГЕРБ за правителство?

0 15 457

Кметските избори и войната с президента тласкат червените към единствения възможен вариант да влязат в управлението

Лидерите на БСП водят неофициални разговори за подкрепа на експертно правителство с първия мандат на ГЕРБ, съобщи „Филтър“, като се позовава на свои източници.

Този вариант ще ще получи подкрепата и на ДПС. В 48-ото НС те гласуваха за проектокабинета, начело с проф. Николай Габровски, който беше излъчен от партията на Борисов. Трите партии имат общо 126 депутати. Заради стройната организация на системните партии не се очаква да има разцепление.

Миналата седмица ПП и ДБ обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат ГЕРБ-СДС, каквото беше желанието на победителите на изборите. така двете коалиции събираха общо 133-ма депутати.

Според червените функционери, ако първият мандат се провали, има вероятност ГЕРБ-СДС да подкрепят втория на ПП-ДБ, под натиск от посолството на САЩ. При такова развитие на нещата БСП автоматично изпада от бъдещата формула за управление. Затова се разиграва сценарият за подкрепа на експертен, но не политически кабинет, предложен от ГЕРБ. 

„Това е последният шанс на БСП да влезе в изпълнителната власт и спасението за ръководството, начело с Нинова“, каза по този повод един от членовете на Националния съвет на столетницата пред медията.

Условията на червените за подкрепа ще са няколко. Без политически фигури, експерти на квотен принцип в министерствата и публично разграничаване между партиите, за да не остава впечатление за коалиция.

Корнелия Нинова дълго време беше опозиция на ГЕРБ, но през последната година позициите им се сближават все повече. Двете партии заедно с ДПС гласуваха за връщането на хартиената бюлетина и избраха Вежди Рашидов за председател на парламента.

Реклама

Корнелия Нинова има кратко време до края на втория си председателски мандат на столетницата и няма право на трети. Затова ще уплътни времето си начело на партията и за участие в изпълнителната власт, макар и на по-долните нива, убедени са червените опозиционери.

Най-силният мотив на лидерката и хората около нея да се подкрепи експертен кабинет с мандат на ГЕРБ обаче е войната й с президента Румен Радев.

Той управлява със служебни правителства вече година и половина, а според нея се меси и на изборите, като назначените от него областни управители умишлено саботират БСП.

Повечето от кадрите на БСП бяха освободени от постовете, които заемаха при провалилата се четворна коалиция. Според плана на червените Радев не трябва да управлява повече, за да не унищожи напълно партията, която го издигна за президент.

Според социалистите президентът стои зад проекта „Левицата“, който взе едва 2% на изборите, но има амбиции да расте на следващите избори.

В БСП отдавна са загубили надежда, че ще управляват като основна политическа сила. В централата все повече се говори за местните избори наесен, които са голямата цел на всички партии. „Без участие в изпълнителната власт БСП няма шанс на местните избори. Държавата ще има огромна роля на този вот“, казва източникът на медията.

Затова с подкрепата на правителството с първия мандат и влиянието върху него БСП ще може поне частично да запази позициите си в общините.

Засега БСП и лично Корнелия се въздържат от коментари и позиции за подкрепа на правителство с първия мандат. Очаква се допитване до членовете на столетницата с кого искат да управляват и в какъв формат на правителство. Знае се обаче, че разговори между представители на ГЕРБ, ДПС и БСП се водят още преди изборите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.