Политически игри: Потънаха ли Горанов с „Магнитски“ и грабежите от магистралите?

1 16 183

Като рекли всички: „Проевропейско правителство или пълен крах, нов исторически компромис или апокалипсис, коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) или проруски ужас“. От всички телевизионни екрани абонираните за гости на предаванията говорят за него. Но е трудно човек да си представи прегърналите се Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и компания.

И всички са се хванали да дърпат ПП-ДБ „за ушите“ и да им разправят, че цяла проевропейска България тях чака. ГЕРБ ги обвиниха във всички грехове на българската демокрация, нарочиха ги, че за няколко месеца са успели да съсипят държавата.

И така строежите на ГЕРБ чрез инхаус поръчки и недоизкусурените им магистрали, Горанов и „Магнитски“ потънаха вдън земя. А сега същите тези подканят ПП-ДБ да им пристанат, като че пред очите си виждат не нова коалиция, а някакъв си там Реформаторски блок.

Междувременно абонираните за телевизионните студиа, или поне голяма част от тях, правят същото: сутринта обвиняват ПП-ДБ, вечерта ги убеждават, че само с тях може да се състави проевропейско правителство. Не влязат ли в правителство, предавали родината. Над 100 интелектуалци се включиха в този хор.

Че защо на всички тези хора им е правителство с „предателите“ ПП-ДБ с първия мандат на ГЕРБ? Да подлива вода на любимата им стабилност или да им създава хаос в реда? За какво на всички тези изпечени политици и изпечени анализатори са им притрябвали тези (както толкова често ги наричат, особено едно бивше крупие) аматьори? И на какво би приличала една такава коалиция? На Носферату? На Квазимодо? Или на Франкенщайн?

В България има два типа проевропейски партии и коалиции. Автентичните проевропейци ПП-ДБ и плаващи проевропейски партии и коалиции, които можем да наречем и проевропейски ветропоказатели, като ГЕРБ-СДС и ДПС.

Първите стоят твърдо на своята проевропейска позиция.

Реклама

Вторите разчитат на проевропейската си фасада, докато в същото време строят „Турски поток“ с държавни средства, работят за руските финансови интереси или нещо друго в услуга на Русия. Пък после отиват при някой европейски лидер да се усмихнат пред камерите и всичко е наред.

И постоянно си правят оглушки за докладите и препоръките на институциите на Европейския съюз – до такава степен, че за някои от тях почти не се и чува, особено в медийната среда, която си отгледаха. Стане ли дума за нещо спешно и нещо сериозно, те уж се съгласяват с ЕС, но резултатът е точно обратен.

Затова единствената възможност за проевропейска коалиция с първия мандат на ГЕРБ-СДС е правителство на проевропейските ветропоказатели или плаващо проевропейско правителство. Това би било едно правителство на ГЕРБ и ДПС (105 депутати), може би и с „Има такъв народ“ (общо 116 депутати), което ще е едно правителство на малцинството, като в него обаче би имало проевропейско мнозинство.

ПП-ДБ биха били опозиция, на която може да се разчита по въпросите, които пряко засягат проевропейската ориентация на България в ситуацията на войната на Русия срещу Украйна и на хибридна война и проруска пропаганда в България.

По останалите въпроси може да се разчита на други плаващи мнозинства, най-често на Хартиената коалиция, където мнозинството би било съставено от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“. Това би спестило на ГЕРБ да се коалира с БСП в едно евентуално правителство на националното спасение. Или да действа открито с помощта на „Възраждане“, както преди години правеше с „Атака“ и с НФСБ.

Подобно правителство също би било Франкенщайн. За да бъде съставено обаче, ГЕРБ-трябва да покажат, че са готови да понесат истинска отговорност, което те твърде рядко правят. Особено когато решението е непопулярно и крие рискове. Това са недостатъците на популизма, който управлява България толкова дълго, че повечето хора забравиха, че може да има и политици, които да вземат непопулярни решения и да прокарват жизненоважни, но лоши за рейтинга им политики.

Друг възможен вариант е да имаме (изненада!) Хартиена коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП, която да „спасява“ България. Благодарение на силното проевропейско мнозинство в пленарната зала, поне прозападната ориентация на България е в кърпа вързана.

Публикация на „Дневник“, заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. Со керез казва

    На такъв .ЪЗ, такъв ..Й! Народ, който се оставил един посерко от Свищовския Харвард да му е финансов министър си го носи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.