Narod.bg разкри: 1 млрд. лева изтекоха от банките за 7 дни заради схема на финансист №1 Росица Велкова (ПЪРВА ЧАСТ)

5 20 035

Хиляди българи, изплашени от черните сценарии за фалит на държавата, нарочно пуснати в обръщение от финансовия министър Росица Велкова, в рамките на седмица са изтеглили от банките над 1 милиард лева, разкри пред Narod.bg източник от Министерството на финансите.

Ни в клин, ни в ръкав в средата на април служебният финансист №1 Росица Велкова, която е несменяема във ведомството при всички правителства от далечната 1993-а, се изцепи, че „България е заплашена от фалит, може да настъпи промяна на съществуващия курс на лева към еврото и за неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната“.

Предупреждението, което не почива на реални факти, а е чиста проба всяване на паника, която преследва конкретни цели, които Narod.bg тепърва ще осветли, Велкова оправи в доклад на МФ до Министерски съвет.

„За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите“, пише Велкова в доклада.

Сериозни финансисти коментираха, че абсурдното предупреждение на Росица Велкова, наричана в МФ Росица Асансьора, те води до нищо добро и очевидно обслужва някакви задкулисни игри.

Реклама

Стряскащите изказвания на финансовия министър за опасност от ликвидна криза в държавните финанси и риск от промяна на курса лев/евро принудиха дори Българската народна банка да даде едно от редките си крайни становища.

В него БНБ описва твърденията на Велкова като „некомпетентни и безотговорни“. Такива са и коментарите на именити финансови експерти в България, които следят бюджета отблизо.

Резултатите от абсурдната заплаха за фалит на България доведоха до няколко неща:

  1. За седем дни вложителите изтеглиха над 1 милиард лева от банките от страх да не остават без своите спестявания при евентуален фалит на трезорите
  2. Категорично всяване на паника, което е престъпление по Наказателния кодекс. Заигравката с такава тема и удар срещу националната сигурност.
  3. Най-лошото е, че умишлено тиражираната от Росица Асансьора лъжа най-вероятно доведе допадане на кредитният рейтинг на България.

Ако това наистина се случи, както вещаят финансовите експерти, ще бъдем ударени с повишаване на банковите лихви, например. Причината е, че по-ниският кредитен рейтинг означава по-голям риск за кредитодателя и води до получаване на заем с по-висока лихва или най-често до отказ от кредитиране.

ОЧАКВАЙТЕ втора част от разследването на Narod.bg за откровените престъпления на Росица Велкова и кой дърпа конците на извратената финансова схема

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.