Сватба с корупцията: Кой е хвърлил око на грозната булка Борисов?

1 19 261

Големият въпрос на тези избори беше дали ПП-ДБ ще победят Борисов. Е, не успяха. В предишния парламент имаха общо 73 депутати срещу 67 за ГЕРБ, т.е. с 6 повече от него. Сега двете партии имат общо 64 срещу 69 за Бойко Борисов. Тоест, явяването на ПП и ДБ на избори заедно като коалиция понижи резултата им.

Предвидиха го много политолози, но мнозина не бяха съгласни с това. И в момента, след този злополучен резултат, продължават да настояват да са заедно предимно хората на ДБ, които усещат, че без коалицията се свеждат до маргинална периферна партия. То е просто и ясно – има избиратели на новата партия ПП, които в никакъв случай не искат да гласуват за ДБ и ДСБ. Има избиратели на ДСБ и ДБ, които в никакъв случай не искат да гласуват за ПП.

Всички те не отидоха да гласуват за коалицията – или не излязоха въобще пред урните, или дадоха гласа си за други.

Заедно с това коалицията отблъсна и неутрални избиратели. Вече е потвърдено, че събирането в политиката не е като в аритметиката и понякога 3 + 1 не дава 4, а 2.

Кое отблъсна неутралните избиратели от коалицията? Могат да благодарят на онзи с чука, който нападна Паметника на съветската армия и на истериците от IДБ, които раздухаха кампания от това.

ДБ доминираше в тази коалиция с посланията си – в очите на масовия избирател те се свеждаха до това, че ще работят за импийчмънт на президента Радев (обявено от лидера на ДСБ ген. Атанасов в „Панорама“), че искат да премахнат Паметника на Съветската армия и да окажат пълна военна помощ на Украйна.

Като че ли си нямаме вътрешни проблеми. Борисов остана на заден план, а за скандалния главен прокурор нещата се сведоха до „съдебна реформа“. А  искат и лустрация – пише го в програмата на ДБ. С така създалото се впечатление, че това са основните им цели, резултатите на изборите не изненадват.

И какво се получава с тези изборни резултати? Бойко Борисов всъщност е отново в ситуацията на предишните парламентарни избори от април 2021 г. насам – никой не иска да се ожени за него. На ГЕРБ ще й е нужна коалиция с още 2-3 партии, за да могат да съставят кабинет.

Кой иска брак с Борисов? Кой ще се осмели, макар и под натиска на недоволния избирател, който иска правителство на всяка цена? Който се ожени за корупция, се самоубива. Всъщност скандалният въпрос е, че в лицето на ГЕРБ имаме ненаказана корупция.

Реклама

Пазена старателно под чадър от прокуратурата. И този скандал продължава, а медии и анализатори искат да ни убедят, че няма проблем и трябва да се направи коалиция с ГЕРБ.

Аритметически е възможно сборът от депутати на ГЕРБ с ДПС и БСП да съставят кабинет. В който булката Борисов ще се вземе с младоженците Карадайъ и Нинова. Булката, разбира се, няма да иска да става премиер –  ще излъчи някое вакло агне от ГЕРБ или някой обтекаем уж независим професор.

Основната грижа на Борисов е да не го съдят, да не махнат главния прокурор, който го пази, затова за него е важна победата на изборите, макар и отново да в патова ситуация.

Такава коалиция е доста трудна задача, защото за ДПС няма проблем, но за БСП това ще е самоубийство. Но вече има прецедент с т.нар. хартиена коалиция и общо гласуване на трите партии по други въпроси.

Коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ теоретично също е възможна, но това е още по-тежко самоубийство – „Промяната” ще заличи смисъла, ако състави кабинет с Борисов. И ще просъществува като НДСВ до следващите избори, след което ще изпадне от парламента.

Дори е възможно сега коалицията ПП-ДБ да се раздели на две парламентарни групи и ДБ да участва в съставяне на кабинет, а ПП да остане опозиция. И самите партийни лидери още не знаят какво ще стане, отново ще сме свидетели на дълги преговори и бавене от страна на президента за връчване на мандати.

Очертава се, че победа над ГЕРБ може да има чак след местните избори. На тях ГЕРБ ще загуби повечето общини и кметове из страната, защото при мажоритарен избор на втори тур избиратели на различни партии ще се обединят срещу кандидатите на ГЕРБ.

И чак тогава, когато отслабне влиянето на ГЕРБ по места, ще има условия за победа на парламентарните избори.

Журналистът Иван Бакалов за „Минаха години“, заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. Долар Копейкин казва

    Кой ще е Кума на венчавката Бойко+БойКики–Кики?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.