ОБРЪЧЪТ на ГЕРБ: „Трейс Груп“ посяга към 57 млн. за метрото между „Люлин“ и „Обеля“

1 163 159

Шест строителни компании вече са част от състезанието за изграждане на нова метростанция между столичните квартали „Люлин“ и „Обеля“. Търгът бе стартиран от оператора на подземната железница “Метрополитен” в първите дни на 2023 г.

Какво включва поръчката?

Поръчката е за инженеринг, като стойността ѝ е за 47 млн. лв. без ДДС, близо 57 милиона с данъка. Парите за съоръжението идват от бюджета на Столична община и от европрограма „Транспортна свързаност“ (2021-2027).

В детайли, поръчка е за изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на метростанция до ж.п. гара Обеля на линията София – Кюстендил с тунелна връзка с метродепо Обеля. Метротрасето започва от съществуващ глух коловоз в метродепо Обеля.

Трасето обхваща: покрит наземен участък, покрита рампа с три типа конструкция, тунел по открит способ и тунел по “Милански” метод. Метростанцията осъществява връзка с жп линията София – Кюстендил и връзка между първи и втори метродиаметър.

Реклама

Строителството на метростанцията се състои в преустройството на съществуващ двуколовозов тунел и изграждането на нови подходи към нея. Конструкцията на метростанцията е подземна, стоманобетонна, с островен перон. Разделена е на секции с различна технология на изпълнение. Предвидени са три входа със стълбищни рамена, ескалатори и асансьори и един авариен изход.

След метростанцията се изгражда тунелен участък за връзка със съществуващия метротунел. Изграждането му налага значителни реконструкции на съществуващите тунелни участъци и тяхното разширяване.

Кои са фирмите?

Фирмите, които са подали оферти са – “Геострой” АД, „Джи Пи Груп“ АД, „Обонато Билд“ ЕООД, „Трейс Груп Холд“ АД, „Монолит София“ АД и „БС Конструкция“ АД.

Преди седмици стана ясно, че въпросната метростанция, която ще се позиционира между “Сливница” и “Обеля” е била предвидена още през 2001 г. В района ще бъде изградена и нова жп гара, както и автогара. Тогава шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев изрази надежда да бъде изграден интермодален възел, а пътниците да се прекачват от жп линията директно в метрото.

1 Коментар
  1. Милен Илиев Минков казва

    До сега не съм се возил на метро

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.