За 30 години: Кметът на Пловдив Здравко Димитров хариза 13 тенис-корта

1 34 081

Как може да се прехвърли скъп общински имот в ръцете на точно определени хора, при това за 30 години и, разбира се, за жълти стотинки? Кметът на Пловдив Здравко Димитров е намерил точната рецепта – чрез добре завоалиран търг.

Веднага да уточним, че обектът, за който се търси стопанин, е изключително съблазнителен – тенис кортовете в Гребната база. На площ от близо 18 декара се простират 13 корта, съблекални, фитнес център, ресторант-кафене на две нива, административна сграда с офиси и няколко магазина. Всичко това общината се отказва да стопанисва, понеже „нямала подходящи кадри”.

Спортното съоръжение повече от 10 години е в ръцете на частното сдружение „Тенис клуб Локомотив – Пловдив”. През 2012 г. сдружението получава имота за 20 години, като поема  ангажимент да инвестира в него 800 хил. лева. Шефовете, които стоят зад въпросния тенис-клуб, са пловдивски милионери: Димитър Златанов – собственик на просперираща фирма за велосипеди, Александър Асенов и Радослав Тасев – с интереси в бизнеса с метали.

Преди две години обаче съдът решава окончателно, че частното сдружение трябва да се изнесе, понеже вместо инвестиции за 800 хил. лв., са направен само някакви подобрения за малко над 70 хил. лв. Градската управа, начело с кмета Здравко Димитров, обаче не бърза да търси нови стопани на тенис-кортовете, писа преди време „Уикенд” и нещата се развиха след това точно, както тогава ги прогнозирахме.

Мераклиите да играят на кортовете продължават да плащат на уж прогонения „Тенис клуб Локомотив – Пловдив”. По тази схема близо две години частниците продължават да печелят за сметка на град Пловдив.

Едва в края на август миналата година, след дълго и необяснимо размотаване, кметството решава да даде спортното съоръжение. Отново на концесия, но вече за 30 години! Обявата за търга обаче е много старателно скрита. Няма я нито в сградата на кметството, нито е публикувана на видно място в интернет страницата на общината. Няма я и в графата „търгове и конкурси”, а е пусната в раздел „Процедури по закона за физическото възпитание и спорта”, където на малцина може да им хрумне да я търсят. Кметството обаче ще може да каже – ами, публикувана е! 

От бъдещите стопани на апетитното съоръжение се изисква да дадат оферта и инвестиционна програма. Тези условия обаче те ще разбират, само след като купят документацията за търга. Или както обяснява адвокат Антоанета Николова „процедурата и търгът са така „моделирани”, че условията да бъдат изпълними от предварително одобрен кандидат”.

Кметството изисква от участниците в търга огромен брой документи. Няма да ги изброяваме, за да не отегчим читателите, най-общо казано се искат 5 удостоверения и 8 програми, а също финансови отчети, писмени намерения за сключване на договор за наем, план за ползване на спортния обект, доказателства за инвестиция.

По думите на адвокат Антоанета Николова, за да се подготви цялата тази документация, са необходими поне 10-15 работни дни, като някои от институциите са в столицата, например – спортното министерство, и е непосилно да се представят в срока, определен от общината в Пловдив. Сред  важните изисквания е да се предвидят инвестиции за 3 254 000 лв., които трябва да бъдат детайлно описани, точка по точка, дата след дата, като всичко това е подплатено с цял куп документи, за да се докажат финансовите възможности на кандидатите.

Ясно е, че те не могат да бъдат подготвени само за няколко дни. Така от една страна кметството изисква огромна документация, а от друга – дава за подготовката й „екстремно кратки срокове”. „Всичко това създава несигурност и двусмислие в цялата процедура” –категорична е адвокат Антоанета Николова.

Реклама

Фондацията, която носи нейното име, подава жалба в Административния съд в Пловдив, с която иска да се отмени заповедта на кмета Здравко Димитров за търга. Магистратите обаче без дори да дадат ход на делото, решават да го прекратят. Мотивът им е, че фондацията на юристката нямала правен интерес от жалба! Следва обжалване и Върховният административен съд отменя определението на пловдивския съд.

Фондацията на Антоанета Николова обаче не спира дотук, а веднага сезира и прокуратурата за редица нарушения. Един от въпросите е защо кметството прекратява договора с клуба през 2019 г., но въпреки това частниците и досега използват съоръженията.

След като се разчува за скандалната ситуация, кметството, не е известно на какво основание, решава да събира месечен наем от клуба в размер на будещите насмешка малко над 2000 лева. Как точно е определена и изчислена тази цифра, също е въпрос без отговор.

Скептици обаче се съмняват, че са платени и тези пари, които вече трябва да надхвърля 40 000 лева.

Прокуратурата трябва да изясни и защо след като кметът Здравко Димитров твърди, че няма хора, които да поддържат кортовете, не ги дава веднага под наем, а чака да минат близо 2 години. Да не говорим, че и така нареченият търг е обвит в тайнственост, както вече обяснихме.

Любопитен детайл е, че само месец след като Здравко Димитров уж прекратява договора на частниците, той самият отива на кортовете. За да връчи награди в тенис-турнир, организиран от въпросния клуб „Локомотив”, при това с подкрепата на общината! Как след това в Пловдив да не коментират, че за кмета Димитров и неговия екип са далеч по-важни печалбите на неговите приятели от клуба, отколкото интересите на града.

По най-груби изчисления за изминалите две години Пловдив е изгубил над половин милион лева от съоръженията. Ползването на корта за 1 час струва 15 лева, като базата има 11 открити корта, на които се играе от март до края ноември.

Тарифата на двата закрити корта е по 35 лева на час. Отделно са наемите от ресторанта, магазините. Защо не е изяснена и точната сума на приходите, които е прибрал частният клуба през изминалите две години, пита фондацията на адвокат Антоанета Николова? Как са били отчетени и осчетоводени?

Най-горещият въпрос обаче е защо кметството бездейства две години и оставя клуб „Локомотив” да се разпорежда с общинския имот срещу символична сума?

„Това е чиста проява на безстопанственост и неизпълнение на служебни задължения” – категорична е адвокат Антоанета Николова.

1 Коментар
  1. Аранас казва

    Споменете и бенефициента.
    стреми да монополизира тениса в Пловдив
    а тенис културата и изобщо цялата му култура са изключително подходящи за развитието на Пловдив
    Тва е Пловдив,как пък един път не е имало нормален кмет

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.