ДА или НЕ на целувка с ГЕРБ? Война разцепва „Промяната”

4 9 469

Нямаше и ден след изборната нощ и на вторите, получили доверието на избирателя, им развяха кирливите ризи. „Продължаваме промяната” се тресе отвътре от тежки скандали между съпредседателите Асен Василев и Кирил Петков, а пръв размаха „истината” бившият транспортен министър и основен спонсор на формацията Николай Събев.

Ненадейно Събев, по-познат като дядо Еконтий в народния фолклор, обяви, че ако Василев и Даниел Лорер са почтени хора, трябва да хвърлят оставки и да напуснат „Промяната”. За разкол и раздори намекна и отцепникът от формацията Иван Христанов, но двамата просто спряха с внезапните си откровения, като Христанов разясни, че лоша дума няма да каже срещу бившите си съпартийци, а Събев замрази темата в социалните мрежи, изключвайки коментарите си.

Всъщност, разкол в партията има още от есента на 2022 г., научи „Уикенд”. Тогава Асен Василев и Лорер установили, че интересите на едната групировка в ПП не се припокрива с амбициите и инфантилизма на другата.

А именно – Асен Василев и Лорер са прагматици и от месеци наред се опитвали освен да закрепят партията на върха или поне на полученото второ място, и да си уредят коалиция с ГЕРБ-СДС, които били „естествен партньор”. Обидите към Бойко Борисов и компания по време на предизборната битка щели да се измият с „партньорство в името на евроатлантическите ценности” в бъдеща коалиция, което Кирил Петков и обкръжението му не искали и да чуят.

Според мълвата, Василев и Петков имали няколко сблъсъка в лични разговори, като бившият вицепремиер обвинил съратника си, че с ареста на Бойко Борисов и протежетата му „само извадил ГЕРБ от изолация, изписал вежди и станал за посмешище”.

И по-лошо – дали повод за остри критики от едно от посолствата у нас, което размахало здраво пръст на задържането на лидера на най-голямата опозиционна партия по тъмна доба с едноличното решение на Кирил Петков и без знанието на съпартийците му.

Прагматици и осъзнаващи, че сами ПП няма как да сформират адекватен кабинет, Асен Василев и Даниел Лорер били склонни на евентуален съюз с ГЕРБ след вота. Подобни намеци бяха направени и от партията на Бойко Борисов.

Но лобито около Кирил Петков блъвна огън и жупел и начерта нови „червени линии”, отрязващи именно ГЕРБ. Верен на бившия премиер Петков и щедър спонсор, Николай Събев намеквал точно за тази „липса на почтеност” в уж съратниците си доскоро, научи „Уикенд”.

Реклама

Лобито около Асен Василев в „Промяната” е по-силно от това около Кирил Петков, тъй като и коалиционните партньори от ДБ начело с Христо Иванов били склонни да преглътнат коалиция с бившите управляващи. Говори се, че Иванов отново чертаел трасета за достъп до Борисов, като звънял за ходатайство до Цветелина Бориславова, а е знайно, че двамата бивши влюбени още се подкрепят и общуват, и банкерката можела да даде рамо на „добрите сили” пред Борисов. Ген. Атанас Атанасов не искал да чуе за подобна маневра, но предвид по-силните лидерски позиции на бившия правосъден министър на Бойко Борисов, щял да преглътне „целуването на ръка”.

Лорер и Асен Василев засега не са обяснявали какво имат предвид Събев и Христанов, но техни коментари по време на кампанията дават точно обратния на показания от Петков модел – отново пълно изчегъртване на ГЕРБ.

Показателно било и че същото посолство, което нахокало харвардския възпитаник за арестите на Бойко Борисов и компания, настоявало също така партиите да преглътнат „червените линии” и да се прегърнат в „името на стабилността”. За да има мир, Бойко Борисов обаче нямало да е премиер отново, а в името на кротостта му документи и имена по казуса „Магнитски” щели да се заметат под килима, разказват запознати с новата политическа архитектура.

В заверата за бъдещо партньорство се заговори и че е замесен и лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, който успя да се издигне до трета политическа сила и смята себе си за незаобиколим фактор, но според анализатори това е в сферата на спекулациите и по-скоро двете формации ще се обърнат към влезлия по чудо Слави Трифонов.

Не само мечтата за връщане във властта разделила Кирил Петков и Асен Василев. Бившият вицепремиер бил много против личните интереси на колегата си от „Харвард”, който лепнал чрез тях и една от дамите в партията, „петно на промяната”. Василев бил остро против показните отношения на Петков с Лена Бориславова и спекулациите, свързани с тях.

Даниел Лорер бил далеч от тези терзания – за него и семейството му били нужни само властови и бизнес-лостове, които можел да си осигури чрез коалиционно споразумение с довчера омразните ГЕРБ. Така от групата, стартирала „Промяната” преди 2 години, лобито на Кирил Петков олеквало все повече, а това на Лорер и Асен Василев набира скорост, и скоро е възможно Петков да изпадне в негласна изолация в собствената си формация.

На този етап от ГЕРБ гледат шоуто отстрани и не са правили коментари извън кампанийните за „стабилно правителство в името на икономическия растеж”. Говори се обаче, че и в техните редици има силна умора от избори и кампании, на които никой вече не обръща внимание и държат да се върнат в „играта”.

Извън драмите в самата „Промяна”, екипът на Кирил Петков и Христо Иванов ги чака нова разпра, вещаят анализатори. Ударните гласове за ДБ и преференциите, с които хората на Христо Иванов пренаредиха листите из цялата страна, ще се окажат повод за скандал, щом стане въпрос за разпределението на субсидиите. Въпрос на коалиционно споразумение, субсидиите и начинът им на „раздаване” между партиите в една успешна парламентарна коалиция винаги са били повод за вътрешни скандали.

Част от активистите на ДБ са ядосани заради резултатите, тъй като смятат, че ако са се явили сами, са щели да получат повече дивиденти от съюза с ПП. От „Промяната” още миналата година се дърпаха от явяването на избори съвместно с ДБ, но в крайна сметка се съюзиха именно под давлението на прагматика Асен Василев, който се говори, че отново се оглежда към премиерско кресло, въпреки че формацията му не е първа на изборите.

4 Коментара
 1. българин казва

  Ако ПП иска да „умре“,да се прегърнат с проклетите разбойници от Банкя.Запомнете,най-неотложната задача,за да продължим като народ и държава,е да се ликвидират банкянската престъпна група.От освобождението от турско робство,във властта не са изпълзявали такива крадци,убийци,бандити и невежи хора,като герберастката сган.

 2. Бьорголфсон казва

  Цв.Бориславов е политическа МУМИЯ омазана е до ушитте в далавери с МОСКВА не става.Да си гледа СКИте и НИСКОтарафния курорт Пампорово и смешната полуфалирала банка ТАЯ ТРОЙНА АГЕНТКА

 3. Така е казва

  Който се допре до простата и крадлива Тиква, на следващите избори ще бъде аут.

 4. М.М. казва

  Изборите са озаконена несправедливост. Това само в България може да се случи. Избират кандидати в два района, след това народа няма думата и се отстъпва място на този, който почерпи повече такива шмекери са световен феномен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.