Това за храните в закона за 10% надценка

0 5 521

Минимум по един продукт от всеки вид храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени, ще е с таван на надценката

17 вида хранителни продукти се очаква да обхване Законът за надценките на хранителни продукти, разработен от служебното правителство, научи „24 часа“. Ето кои са те:

1. ориз;

2. брашно тип 500;

3. хляб „Бял“;

4. хляб „Добруджа“;

5. свинско месо – охладено;

6. пилешко месо;

7. кайма 60/40 свинско/телешко охладена;

8. прясно мляко краве 2-3.8%;

9. кисело мляко краве 2-3.8%;

10. краве сирене бяло саламурено;

Реклама

11. кашкавал от краве мляко;

12. яйца размер М;

13. млечно масло;

14. слънчогледово масло (олио);

15. захар;

16. зрял боб;

17. храни за кърмачета

Храните са от малката потребителска кошница и се определят от министъра на икономиката след съгласуване с министъра на земеделието.

Проектът на закон ще бъде публикуван днес. Той ще важи за търговците с годишен оборот от над 30 млн. лв. през предходната календарна година, които предлагат за продажба храни на дребно. Те ще определят минимум по един продукт от всеки вид храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Този продукт ще е с таван на надценката от 10%, като тя се прилага преди начисляване на данък върху добавената стойност. Продуктите не трябва да са имитиращи, трябва да са поддържани в достатъчно количество в търговските обекти и да се предлагат без прекъсване. При изчерпване на количествата, ще се предлага друг продукт от същия вид, е записано още в проектозакона. 

Избраните храни ще са със специален етикет. За тях търговците няма да имат право да издават фактури за обратно начисляване. 

За спазването на закона ще следи Комисията за защита на потребителите. Ако търговците нямат определени продукти с минимална надценка, ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за миналата година. Глоба в размер от 5 000 лв. до 50 000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 10 000 лв. до 100 000 лв., е наказанието при липса на наличност на тези продукти. За неподаване на изискваната от тях информация е записана глоба в размер на 5 000 лв., съответно имуществена санкция в размер на 10 000 лв.

Законът ще се прилага 6 месеца от влизането му в сила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.