Политолог потвърди Narod.bg: Идва тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП (ИНТЕРВЮ)

1 15 349

След като минаха изборите е станаха ясни разпределението на мандатите в новия парламент, идваме до въпроса ще има ли правителство и кой ще го състави. ПП-ДБ отказаха да влязат в кабинет на ГЕРБ-СДС, които ще получат първия мандат. Какви варианти остават тогава? Каква ще е ролята на отново появилите се в парламента ИТН? Ще преглътне ли БСП оръжието за Украйна в името на властта? „Труд“ разговаря с  доцент Мария Пиргова, която вещае правителство на ГЕРБ с ДПС и БСП. За готвен кабинет на Бойко и Доган, маскиран като „експертен“, съобщи първо Narod.bg.

– Каква е вашата прогноза, госпожо Пиргова – шести път на избори или най-после редовно правителство?

– Според мен ще има правителство в този парламент, понеже има поне няколко възможни мнозинства с различно съдържание. Мисля, че вече може да се изключи  голямата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. И ако не се получи тя,  ще се получи коалицията ГЕРБ-ДПС-БСП с резерв от „Има такъв народ“. Но твърдо – „хартиената коалиция“ между ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС или коалиция „Магнитски“…Според мен Бойко Борисов ще успее да привлече готови партньори от ДПС и БСП. 

Но там има един голям препъни камък. ГЕРБ-СДС и ДПС са за оръжие за  Украйна, БСП е категорично против…

Мисля, че това изобщо не е препъни камък. Защото няма политици, които държат на думата си, на морала си, особено в БСП не виждам такива. 

– Добре, как виждате процедурата – Борисов взима мандата от президента и прави какво правителство – партийно, тип „Габровски“, на малцинството?

– Бойко Борисов поне в първите си преговори ще държи много твърдо на партийно правителство от трите партии и мисля, че за това няма да има никакъв проблем. Борисов ще настоява за това, може би той  ще се отдръпне настрани, но ще си управлява парламентарната група  и парламента като цяло, въобще ще бъде много активен.  Но основната му цел е да не допусне служебно правителство. Ситуацията е сложна, за да се подхожда бавно и внимателно, но кабинет ще има. Борисов е готов с предложения. Да, той ще постави условия, иска да направи кабинет от партии. Предполагам, че другите участници в НС ще бъдат по-настроени за технически, експертен или друг вид кабинет. Притеснявам се обаче, че ГЕРБ отиде в програмата си крайно надясно, искайки да удовлетвори всички критерии за Еврозоната. Това означава рестрикции, налагане на нисък бюджетен дефицит и затягане на коланите.

– Но Борисов няма да е премиер?

– Да, няма да е премиер, той го заяви няколко пъти.

– Но БСП тепърва ще прави вътрешнопартийно допитване дали да участва във властта и с кого?

– Мисля, че в БСП всички тези процедури са придобили чисто театрален характер. Калоян Методиев преди няколко дни каза в едно интервю, че БСП непременно трябва да се включи  в правителство, за да се отнеме властта на президента, че настроенията срещу президента са много силни. Цялото поведение на госпожа Нинова е насочено натам – да участва в следващата власт. Участието ѝ в бъдещото правителството е нарисувано, но ще видим как ще преодолее износът на оръжия за Украйна. Нинова ще участва във всяка една конфигурация, но според мен тя тръгва в много грешна посока БСП да участва в правителство с ГЕРБ срещу президента. Заплахата за БСП е огромна, защото по социологически данни само 3 процента от гласоподавателите на БСП са млади хора. Това означава, че повече от 200 000, които гласуват за тази партия, са над 70 години. Т.е. генерационният проблем е страшен, БСП загива, т.нар. Левица не можа да убеди хората.

– Да, тя едва докрета до 2 процента на изборите. Защо стана така, според вас? Имаше подкрепа дори на президента Първанов?

– Може би точно заради това, от една страна. От друга страна левият електорат не припознава Мая Манолова и Татяна Дончева като леви хора. Тази възрастова група, която споменах, най-вероятно е и тяхна и хората в нея не могат да приемат включването в едни и други партии, излизане, връщане и т.н. Появата на АБВ също им е неприятна. Така че всичката тази нагласа на възрастните хора се отнася и за „Левицата“. Тя също не привлича млади хора, според социологическите данни и в този смисъл няма перспектива.

– Каква роля според вас ще играе влязлата на косъм в последния момент в парламента партия ИТН?

– За мен ИТН не е политическа партия, а образувание за ползване от други партии. Самото ИТН няма нито идеи, нито някакъв облик. Те печелят от изпълнение на поръчки, от саботаж на институциите, от вкарване на хаос в политиката. Това е формация, направена за ползване и най-вече за саботаж. Сега ще бъдат малка парламентарна група и ще видим каква работа ще има да върши – освен да изяжда парламентарно време, да вкарва някакви конюнктурни въпроси, които внасят хаос  и нищо повече.

– Да не забравяме, че ИТН срутиха 46-ия и 47-ия парламент?

– Те си изиграха ролята. Това срутване има много ясен характер на провокация, на саботаж, на платено политическо действие. Не им дават пари и срутват парламента.

– И по този начин на два пъти дадоха властта в ръцете на президента?

Реклама

– Мисля, че те ще продължат да говорят за президентска република, но доколко това ще служи да президента или ще има връзка с него никак не съм убедена, даже ми се струва, че президентът ще загуби от тяхната защита и прегръдка. Непрекъснато ще губи.

– Борисов онзи ден каза, че няма да искат импийчмънт на президента, ДБ чрез Атанасов заявиха, че ще поискат. В кампанията ПП-ДБ бяха едни от най-яростните критици на Радев. Сега отказът им да влязат в правителство с ГЕРБ-СДС отново ли минават в лагера на „Дондуков“ 2? тъй като ако няма правителство, следва още едно служебно на Радев…

– Не, в никакъв случай. Президентът се опитва да заеме една много по-малко умерена позиция за оръжието, което даваме на Украйна и мисля, че Бойко Борисов цени тази позиция, защото във всяка държава трябва да има поне една институция, която да е готова за положението, което ще настъпи  след войната. Ние трябва да имаме отворени опции, поне една. „Възраждане“ ми се струва, че не може да играе сериозна роля.

Поне аз не я виждам като сериозна партия, като партия с потенциал. Дори мисля, че „Атака“ имаше много по-голям потенциал, ако щете и ВМРО, и Патриотичният фронт. Бившите националисти бяха много по-стойностни според мен от партията на Костадинов. Той говори за излизане от НАТО, за вдигане на санкциите срещу Русия, но по крайно несериозен и неубедителен начин. Във всяка държава има такава антиевропейска партия, но това не е сериозно.

– Според вас може ли да се събере конституционно мнозинство за реформа на съдебната власт и най-вече за възможността за разследване на главния прокурор?

– Тук се оформя едно неочаквано и скрито противоборство между Бойко Борисов и Иван Гешев. Тяхното приятелство може да премине в друга форма, така да се каже, защото ако Борисов поиска конституционно мнозинство, то ще стане. И ще може да гласува ограниченията в правомощията на главния прокурор.

Но дали пък Гешев няма да изпревари с компромат цялото народно представителство, защото той е зареден  с компромати. Той ролята си на прокурор не е изпълнявал, но компромати е събирал. Така че битката с Гешев няма да е лесна. Интересно е какво ще реши Бойко Борисов за своето политическо бъдеще. Дали ще трябва да изпълнява някои дадени по „Магнитски“ решения, защото българската съдебна власт не може да остава индиферентна по това, че всички ни посочват за най-корумпирани, че има решения по „Магнитски“ и ние не реагираме. Това не може да продължава до безкрай. Така че Бойко Борисов трябва да вземе решение. Ще видим кой кого ще изпревари – той Гешев или Гешев него.

– Може ли да се стигне до това ПП-ДБ да получат втория мандат? Те многократно заявиха, че ще предложат правителство на малцинството, без да уточняват откъде ще получат подкрепа? Имат ли шанс?

– За такова правителство няма шанс. Но шанс за спонтанни евроатлантически мнозинства ще има още в началото на новото Народно събрание независимо от това дали има правителство или бюджет. Решения за нови оръжия за Украйна и за евентуален военен контингент там ще има още в първите седмици и то с голямо мнозинство. Разбира се, БСП ще бъдат символно против войната, но ако стане дума за участие в правителство, ще преглътнат. Както си беше в по-предишното правителство на Кирил Петков.  Така беше, така и ще бъде.

– Колко дълъг ще бъде според вас животът на едно редовно правителство около ГЕРБ-СДС в 49-то Народно събрание, госпожо Пиргова?

– На редовни избори няма да ходим скоро. Новият парламент вероятно ще има по-дълъг живот, поне до местните избори наесен, защото има потенциал за повече мнозинства – поне две-три. Така че едно такова правителство може да изкара достатъчно дълго, защото трите групи, които ще го подкрепят -ГЕРБ, ДПС и БСП имат практически почти еднаква политика, еднакви програмни намерения. Не се различават особено.

Връзката между ГЕРБ и ДПС е топла, структурите на Борисов политико-икономически и финансово са запазени. Изобщо Бойко няма никакъв проблем със собствения си модел, който никой не тръгна да разрушава. Общо взето, страната си се управлява по феодален начин и местните избори ще утвърдят това. Борисов отсега предупреждава, че ако няма правителство, т.е. ако не съм аз да раздавам пари на общините, няма кой и те ще загинат. Той си го кажа откровено.

– Но ПП-ДБ явно ще отложат битката си с ГЕРБ за местните избори – те спечелиха в София, Пловдив и Русе…

– Това е техният шанс. Целта им са местните избори, разбира се, и ако ако нямаха такава цел „Демократична България“ според мен щеше да влезе в правителство на Бойко Борисов с огромно желание. Мисля, че Христо Иванов и генерал Атанасов са попарени от това, че трябва да стоят с ПП. Но няма как. Сега ако се развали коалицията, ще изчезнат и двете партии.

– Възможно ли е да има разцепление в групата на ПП-ДБ? Оказа се, че ДБ с преференции е взела много повече мандати, отколкото бяха договорени преди кампанията?

– Да, така стана, ДБ спечели от тази операция и ПП трябва да си мълчат и да се съобразяват с тях.

ВИЗИТКА:

Мария Пиргова е родена е на 4 януари 1955 г. в Пловдив. Завършила е Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. От 1978 г. е преподавател в Софийския университет. Доктор по политология с дисертация на тема „За политологичния подход към профсъюзите“ (1990). Доцент по сравнителна политология и политически анализи в Софийския университет (от 1998 г.). Доктор на политическите науки с дисертация на тема „Конвергентните политики – един от историческите вектори на глобалната епоха“ (2018).[1]

Парламентарен секретар на Министерския съвет от 1993 до 1995 г. Била е директор на Център за анализи в Народното събрание. Дългогодишен експерт и съветник по проблемите на изпълнителната, законодателната власт и взаимодействията между политическите партии в България. Автор на монографии, статии, учебници по политология и на политическа публицистика.

1 Коментар
  1. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

    Ох, Боже, както казват, прибери си вересиите. Заглавията и на двете й дисертации са погрешни. Но тя напъва да покаже, че е много умна, много ги разбира. А бе много всичко. А всъщност Марийка е една обикновена лелка дето е забъркала безмислен тюрлю-гювеч от „конвергентни политики“, „профсъюзи“, „глобална епоха“ и „исторически вектори“. Жалко ! На времето щеше да е прекрасна продавачка в кварталната млекарница или заместник-главен счетоводител на АПК-то. Строга, но справедлива. И във всички случаи – член на Ревизионната комисия на ОК на БКП и на женското дружество. А ся – пруфесур. Бамааму. Ко ни доди до главата ! Ми чи тя, ако беше по-млада, щеше да се пусне и за дипутатка. Малко да ни поуправлява. Бамааму !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.