ЧЕСТИТКА: София връща 72 млн. за боклука на Киро Домусчиев, Вълка, Гърнето и Праховеца

1 68 815

Столичната община ще върне над 71.78 млн. лева, получени като аванс за изграждане на инсинератор за изгаряне на RDF отпадъци. Всички политически групи в Столичния общински съвет (СОС) решиха това.

Това е последният акорд на продължилия над 10 години процес за налагане от ГЕРБ на технологията за изгаряне на софийския боклук. Целта беше да се осигури допълнителна енергия за отопление на абонатите на „Топлофикация София“ като горенето е в инсинератор в близост до центъра на града – на площадка в ТЕЦ София, зад Централна гара.

Проектът за инсинератор се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) – над 177 млн. лева, и 134 млн. лева заем на общината от Европейската инвестиционна банка. Обектът трябваше да бъде завършен до 31 декември 2023 г., защото дотогава са плащанията по ОПОС. Това няма как да стане, защото Върховният административен съд определи, че избраният изпълнител не отговаря на изискванията на обществената поръчка и бе отстранен през януари 2023 г. Така парите по ОПОС бяха изгубени.

Сега ГЕРБ поиска с доклад разрешение от СОС да върне получения аванс от 71 млн. лева на управляващия орган по ОПОС, който е от Министерството на околната среда и водите. Оказа се, че 1.2 лева от аванса вече са разходвани за консултантски услуги, обясни Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС на въпрос от „Демократична България“.

Реклама

За тази RDF технология боклукът на милионния град не се събира преобладаващо разделно и после да се рециклира, а смесен се превозва от фирми на Кирил Домусчиев, Румен Гайтански-Вълка и фирма „Титан“ (на бившите собственици на ПФК ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов). Те имат договори до 2025 г. с общината за стотици милиони левове да го превозват до с.Яна за сушене.

Там общината даде 300 млн. лева за инсталация за преработката му в RDF гориво. То сега се транспортира до циментовите заводи „Холсим“във Врачанско и в „Девня-цимент“, което също струва милиони левове на Столичната община.

Още през 2018 г. „Демократична България“ поиска местен референдум, на който софиянци да решат дали искат това управление на отпадъците, което има и негативен ефект върху здравето заради емисиите във въздуха от горивния процес на боклуци в инсинератора. Идеята бе отхвърлена от ГЕРБ. Лорита Радева, председател на общинската комисия по екология, напомни, че Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка са анализирали проекта на ГЕРБ и са потвърдили ползите от него.

БСП предлагаха инсинератора да не се строи в София, а до завода в Яна. И това предложение беше отхвърлено, защото тръбата за пренос на топлоенергията до абонатите в столицата струвала 10 млн.евро.

„Тогава 10 милиона бяха много, а колко дадохме само за превозване на RDF-отпадъка до циментовите заводи, а и тепърва още колко ще плаща общината при повишените цени на транспортните услуги“, коментира Милка Христова от БСП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.