Люпилня ГЕРБ-калинки: Държавният ВиК холдинг стана банка с „оперативно интересни лица“

2 45 049

Все повече населени места в България всяко лято остават на воден режим. Други, като Омуртаг, дори обявиха бедствено положение заради липсата на вода. Месеци преди летния сезон обикновено от ВиК Бургас предупреждават, че има риск цялото южно Черноморие да остане на режим на водата. Този рефрен се повтаря и тази година.

Именно заради задълбочаващия се недостиг на вода по места, в началото на 2020 г. беше създаден държавният „Български ВиК холдинг“. Идеята дойде покрай водната криза в Перник. Целта беше да се реализират редица големи водни проекти, като системата „Дунав“ за североизточна България например, за да не страдат хората от безводие, пише Медиапул.

Нищо от това обаче не се случи. Напротив периодично има водни протести по места с блокиране на пътища. Но градовете и селата не са близо до властта в София и тя не бърза с решаването им.

Освен това холдингът трябваше да помогне на водните ВиК оператори при реализацията на проектите им с европейско финансиране по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г. Ефектът е пълно фиаско. Едва една трета от тях ще успеят да бъдат завършени до финансовото приключване на програмния период в края на годината.

Така за последните три години ВиК холдингът се превърна в нещо като водната банка на сектора. Раздава кредити на изпадналите във финансов колапс водни оператори заради високите сметки за ток и реализацията на европроекти.

За изминалите три години са отпуснати над 300 млн. лв. заеми, показват публикуваните му финансови отчети, последният от които е за второто тримесечие на 2022 г., нищо че вече мина първото тримесечие на 2023 г.

Три години работа на загуба

На практика ВиК холдингът работи като лихвар – издържа се от отпуснатите заеми на дъщерните си дружества. Отделно все още не е изчерпана „мазнинката“ от 1 милиард лева, налети в компанията. Налични би трябвало да са около 700 милиона лева.

Капиталът ѝ е 1 040 902 000 лева, а под шапката ѝ вече са 24 ВиК оператора, обслужващи над 4.2 милиона българи и стопанисващи над 52 500 км водопреносна мрежа и над 7300 км канализационна.

В края на 2021 г. беше създадено ново еднолично дружество под шапката на холдинга – „ВиК Енерджи Груп“ за търговия с ток. Целта беше да се намалят разходите на водните оператори за електроенергия, като дъщерната компания купува големи количества ток от Българска независима енергийна борса. Как се е справил водният търговец на ток с тази задача през изминалата година няма публична информация.

До момента холдингът е инвестирал в дъщерните си фирми над 318 551 000 лева, (до 30 септември 2022 г.). Средствата са отишли за погасяване на натрупани задължения към доставчици на ел. енергия, задължения към друга държавна компания – „Напоителни системи“, Басейнови дирекции, договори за кредит с Европейската банка за възстановяване и развитие, за реализиране от ВиК операторите на инвестиционни проекти, включително и по ОПОС, и т.н.

Приходите на ВиК холдинга са от лихвите по предоставените заеми, а разходите му отиват основно за заплати (72%) , наем на помещения и външни услуги (близо 18%), показва публикуваната информация на сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

ВиК Холдингът работи на минус от създаването си. За 2020 г. счетоводната му загуба е 4.265 млн. лв., година по-късно е намалена почти наполовина – 2.347 млн. лв., а за 9-месечието на 2022 г. е 888 хил. лв.

В „Български ВиК холдинг“ работят 47 души, а чиято средна работна е около 2900 лв., сочи финансовият му отчет.

Бетонирането на новите стари шефове

Най-вероятно заради факта, че работи като гара разпределителна на милиони, апетитите кой да е начело на ВиК Холдинга са големи. И ако в началото ГЕРБ бяха назначили поне ВиК специалисти и дори професори от Университета по архитектура, строителство и геодезия, то след април 2021 г. директорският борд се сменя с всяка власт без да има и един ВиК експерт в борда.

Реклама

Нещо повече, оказва се, че зад сменената фасада стоят едни и същи кукловоди. Може би затова от създаването на холдинга досега нито едно негово ръководство публично не се появи пред обществеността и медиите.

ВиК Холдингът започна работа с двустепенна форма на управление – Надзорен и Управителен съвет по времето на ГЕРБ, като тогава за изпълнителен директор беше назначен Илиян Илиев.

Това ръководство веднага обаче беше сменено по времето на първия служебен кабинет Стефан Янев. В ръководството му попадна бившият военен министър от времето на тройната коалиция Николай Цонев. В началото на октомври 2021 г. за изпълнителен директор беше избран свързваният с ДПС Кънчо Кънчев.

След идването на власт на кабинета на Кирил Петков тогавашният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов промени начина на управление – от двустепенна в едностепенна начело със Съвет на директорите през януари 2022 г. Месец по-късно беше сменен и директорският борд и шеф стана Борислав Попов.

При служебното правителство на Гълъб Донев едно от първите решения на новия регионален министър арх. Иван Шишков беше да смени 5-членния директорски борд. Така от август 2022 г. новият шеф на „Българския ВиК Холдинг“ е юристката Ирена Костова.

За кратко – за по-малко от две седмици през август в директорския борд беше Валентин Граматиков, бивш заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Стефан Янев, а в момента съветник на арх. Шишков. На негово място е бил назначен без конкурс бившият заместник-министър на икономиката от второто правителство на Борисов – Любен Петров.

Кой кой е?

Изпълнителният директор на ВиК Холдинга – Ирена Костова Георгиева е родена през 1988 г. в Карнобат. Тя е юрист по образование, адвокат и доктор по право, защитила е дисертация, с председател на научно жури проф. д-р Сашо Пенов, който в момента е министър на образованието.

Председател на Съвета на директорите на холдинга е бившият военен Божидар Йорданов Спасов. Той влиза като независим. Роден е през 1963 г. в Благоевград. През 2007 г. е в листата за общински съветници на ГЕРБ в Благоевград.

През 2010 г. е назначен за управител на ВиК Благоевград, за около една година. На местните избори през 2019 г. Божидар Спасов вече е кандидат на ДПС за общински съветник в Благоевград.

Заместник-.председател на директорския борд тогава става Теодора Янкова Пакулева. Тя е родена в Чепеларе през 1984 г. Работи във ВиК Холдинга от времето на ГЕРБ, когато се издига до началник отдел „Управление на проекти“. Специалист е в областта на канализационните услуги. Представяла е разработка по ключовия проблем за намаляване загубите на вода от ВиК дружествата.

Другият независим член на Съвета на директорите е Любен Ангелов Петров. Той е роден през 1966 г. в София. Петров е бивш кмет на столичния район „Витоша“ от СДС – ДСБ (2006 – 2011 г.), бивш заместник-председател на СДС (2008 – 2009 г.), бивш член на Съвета на директорите на Национална компания „Индустриални зони“.

Беше и заместник-министър на икономиката (2014 – 2017 г.) по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Тогава министър на икономиката беше Божидар Лукарски, с когото влезе в конфликт. Неофициално се твърди, че Любен Петров е влязъл в управлението на холдинга с протекцията на един вече не толкова млад, но все така успешен депутат от ДПС.

Най-интересно обаче и последното назначение на Пламен Цветанов Манолов от квотата на държавата, след проведен конкурс от МРРБ. Той е роден през 1970 г. в София. Бил управител на клон „Витоша“ на „Инвестбанк“, изпълнителен директор на Национална спортна база и член на борда на „Академика 2011“ по времето, когато спортен министър е Красен Кралев.

Освободен е от поста през март 2022 г. от тогавашния спортен министър Радостин Василев, за да акостира няколко месеца по-късно в ръководството на ВиК холдинга. Манолов е бил член на директорския борд на „Айкарт“ АД – компания за електронни пари. Участвал е в съдружия с различни „оперативно интересни лица“, както се изразяват от МВР, показва справка в Търговския регистър.

Казано накратко в назначеното с конкурс ръководство на водния холдинг няма нито един специалист по ВиК. Затова няма как дружеството да постигне стратегическата си цел, за която бе създадено – гарантиране на качествени услуги за населените и осигуряване на устойчив модел за финансиране на отрасъла

От сайта на ВиК холдинга е видно, че първата работа на новото, старо ръководство е да подмени шефовете на 24-те водни оператора, които са под негова шапка, а не да решава проблема с липсата на вода. Така че рискът регионалните кризи за вода да прерасне в национален е реален, въпреки излетите милиарди, които потънаха под земята.

2 Коментара
  1. WATER GATE казва

    Що НЕ пишете че шефа на ВиК Варна дето са очаква НАЙ-голямо УСВОЯВАНЕ на пари е ЧОВЕК на ЦВь.ЦВь 6-апартаментчиков.А сетих са защото ЦВь.Цвь е бiл по едно време собственик на сайта

  2. Со керез казва

    Обор бг. Тук всичко е екскременти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.