Маджо е доволен: Държавният резерв иска горива за 314 милиона лева

0 9 883

Държавният резерв би всичките си рекорди по обявяване на огромни поръчки за горива в последните две години. Резервът постоянно влиза в нови и нови процедури за стотици милиони левове, за които получава редовно извънредни инжекции. Преди седмица агенцията получи поредните 40 млн. лв. за горива.

С тези пари държавният резерв следва да закупи нови видове и количества горива с цел „преодоляване на последиците от кризисни ситуации“. За какво точно става въпрос, не се разбира от правителственото прессъобщение от точно три изречения.

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че в условия на неприет държавен бюджет и разходи, ограничени в рамките на миналогодишните лимити, агенцията е успяла да обяви през януари две огромни обществени поръчки за закупуване на горива.

И двете поръчки са от 12 януари 2023 г., като първата е за доставка на 52 146 тона бензин без биокомпоненти с прогнозна стойност 124, 63 млн. лв., а втората – за доставка на 75 695 тона дизел с прогнозна стойност 189 995 000 лв. – общо над 314 милиона лева, пише „Сега“.

Това са огромни обеми, като количествата допълнително изненадват на фона на обявените през миналата година поръчки за доставка на същите горива.

Реклама

През януари 2022 г. резервът пусна поръчка за дизел за 70 млн. лв. (прогноза), за бензин през март – за 214,55 млн. лв., и трети път – мегапоръчка за дизел през октомври с прогнозна стойност 225 млн. лв. За тази поръчка също се наложи отпускане на извънредни средства от бюджета, като тогава служебното правителство насочи към агенцията допълнителни 50 млн. лв.

Прегледът на тези поръчки показва странна особеност – някои от тях не се изпълняват докрай. Това може да е свързано с наличните средства в агенцията, но пък прави напълно необяснимо защо агенцията продължава да обявява мегапоръчка след мегапоръчка, след като няма пари, и дали смята да изпълни всички докрай.

Така например по последната поръчка за дизел от октомври 2022 година с прогнозна стойност 225 млн. лв. има направена само една доставка– на 4856 тона, за 9,4 млн. лв. По нищо не личи тази процедура да се е изчерпала, а в същото време е обявена нова за близо 190 млн. лв.

Частично е изпълнена и друга поръчка – за доставка на бензин за 214 млн. лв. от 2022 г. Реално е доставено гориво за 50 млн. лв. Сега се обявява нова поръчка за 124 млн. лв.

Тези огромни обеми ограничават броя на фирмите, които могат да участват в сделките на резерва, които не се реализират през класически обществени поръчки, а на стоковата борса. В тази търговия с горива през годините с резерва имаше тотален монопол – от страна на „ЛУКойл“, но в последните години поръчките са монополизирани от „Бент Ойл“, свързвана с Младен Михалев – Маджо. Програмният бюджет на държавния резерв не хвърля особена яснота за сделките на резерва – като само в част от случаите причината за това е засекретяването на информацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.