„Царицата на компенсаторките“: Едит Гетова хариза „Златни пясъци“ на Славчо Христов

7 16 585

Отрасловата приватизация по време на Александър Божков се движи от дясната му ръка с библейско име. Зам.-министърката на промишленост Едит Гетова обаче е разкрита от Комисията по досиетата като агент Иванова на ДС по линия „Икономика“ в Районното управление на МВР в Кремиковци.

Тя движи сделката за продажбата на курорта „Златни пясъци“, харизан на ресторантьора Славчо Христов, собственик навремето на ресторант „Олимп“, откъдето идва и името на кръга, който събира като фокус активисти на СДС.

Агент Иванова заема през 1997 г. поста на зам.-министър на промишлеността със специален ресор „Приватизация“. От 17 април 2000 г. тя е освободена от новия вицепремиер и министър на икономиката Петър Жотев, пише „Уикенд“.

Реклама

Едит Гетова и Божков заедно с вещо лице и оценителка бяха обвинени в длъжностно престъпление, че са издали коменсаторни записи по Закон за обезщетение на собственици на одържавени имоти (ЗОСОИ) на един от бившите собственици на национализираната от комунистите фабриката „Струг-Вахан Енгибаров“ във Варна.

Заради този скандал Гетова се сдоби с прякора Царицата на компенсаторките. Цената им е завишена цели 573 пъти – 26 171 300 нови лева, което се разбира в хода на следственото дело, а само печалбата от продажбата е 5,4 млн. долара.

Квартетът обаче се измъква сух от аферата с оправдателна присъда. И досега икономисти се питат какъв ли е бил този индустриален гигант, след като е оценен милиони пъти по-високо от „Кремиковци“, продаден за 1 долар, и 36 пъти повече от авиокомпания „Балкан“, раздържавена навремето на цената на един апартамент в центъра на София – за смехотворните 150 000 долара.

7 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  гУгУ.бг, май ви се привиждат зелени човечета и звездите ви говорят! Марш в ТЕЛК, ПЕНСИИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ! Психото трудно се оспорва – много те знае някой какво чуваш и виждаш!

 2. Lucid & Ferrous казва

  Няма да я забравя тази циганска дебела гнида Божков как овърша Варненска Корабостроителница за да нямат конкуренти немските и полските корабостроителници. 5 хил. души останаха без работа. И в гроба да се провали! И всички, които унищожиха икономиката на България. Анатема!

 3. Д-р Менгеле казва

  По тироида ще ги разпознаете!

 4. НАСРАНИЯ ПРОКОФИЕФ казва

  Костов е виновен за бандитската приватизаци Тъз и Божков са само негови маши. Благодарете на Костов

 5. Д-р Менгеле казва

  Костов работеше по директивите на Луканов.

 6. Марин Маринов казва

  Едит Гетова беше Царица на корупцията в Министерството на промишлеността.

 7. Д-р Менгеле казва

  ТаЙната на здравото сЪрце, драги ми зигьонер-мищлинги, е ДА НЯМАШ ЦИГАНСКИ ГЕНИ. И да бегаш от мърляви и злобни зъбари, щот са източник на убийствени бактериални и вирусни инфекции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.