ЛОШОТО ИДЕ: Лаура Кьовеши погва двама кметове от ГЕРБ, опасно близки до Бойко

1 25 363

Котерийни борби са в дъното на пълния провал на Европейската прокуратура в България. Задкулисни договорки, подмолни сценарии, ламтеж за постове, тенденциозен подход при разследванията и политическа обремененост на върха на българското представителство на обвинители №1 в Евросъюза съсипват замисъла на партньорите на страната ни поне да ограничат злоупотребите с европейски средства. Най-малкото, защото това е последното, което европрокуратурата търси у нас, твърди „Уикенд“.

Шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши обяви структурата й води 143 разследвания у нас за предполагаеми щети в размер на 492 млн. евро. 16 от тях били за корупция, а най-много злоупотреби имало в земеделието. Така звучеше гръмкият й отчет от началото на март, който представяше работата на лелеяния, особено у нас, орган за близо 2 години, откакто е заработил.

Пак през март, но 2022 г. Кьовеши на българска земя заяви, че има рекордните 120 сигнала за злоупотреби в България и че Министерският съвет, тогава начело с Кирил Петков, „ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво“. „Важното и българските власти да изпращат сигнали до Европейската прокуратура“, завърши бившата спортистка и днешен прокурор №1 в Европа в присъствието на експремиера Кирил Петков.

На другия ден Кьовеши си замина по обяд. Вечерта арестуваха бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на правителството и на партията им Севдалина Анаудова. Всички свързаха посещението на Кьовеши с тези арести.

А за всеобща почуда отново на всички стана ясно, че причината за тях са свидетелските показания на самия тогавашен премиер Кирил Петков. Доколкото е известно, Петков може да свидетелства във връзка с Бойко Борисов само за срещата им, на която е бил канен за министър.

А преди дни – пак през март (явно много фатален месец за родното правосъдие!), но тази година, Държавният департамент на САЩ излезе с годишния си доклад за състоянието на демокрацията къде ли не, включително и в България, но не и в САЩ, и изплющя звучен шамар и на „свидетелските показания“ на Кирил Петков, и на тогавашния злополучен вътрешен министър Бойко Рашков, и на борбата в България с каквото се сетите и най-вече с корупцията и злоупотребата с евросредства. И най-пряко – на самата Кьовеши. Защото в докладът точно тези арести са отбелязани като грубо погазване на демократичните и правите норми.

Колкото до постиженията на Европрокуратурата, обявила България за втора по брой образувани съдебни производства, у нас те са на точката на замръзване.

Криво-ляво са избутани две дела. Бройката на 15-те български европрокурори не само не е запълнена от 2 г. насам, но и запълнените места се овакантяват, тъй като назначените панически бягат оттам – 5-ма души, за които „Уикенд“ поименно съобщи. Начело със „запевчика“ на гореспоменатите арести Елена Попова, разговаряла онлайн с Васил Божков близо 4 часа, та Кирил Петков да има какво да свидетелства. Самата българска европрокурорка в Люксембург – Теодора Георгиева, заема поста незаконно.

И на всичкото отгоре при Кьовеши в Люксембург валят оплаквания и от служителите в българския офис на европрокуратурата, и от самите делегирани европрокурори за липсата на каквито и да било правила за работата й. За което впрочем пряк отговорник е самата Теодора Георгиева и заместникът и на родна земя Димитър Беличев.

Именно тези оплаквания са станали причина на 13 март тази година Кьовеши да извика в Люксембург всички делегирани прокурори, за да стане ясно какви точно са неблагополучията в работата на структурата й у нас. На срещата е присъствало и ръководството на Европейската прокуратура.

А преди това еврообвинителката №1 изпрати одитна комисия от двама души да проверява изнесените в сигналите факти. Както и завоалирано се опита в личен разговор с правосъдния министър Крум Зарков да прехвърли отговорността за несвършеното от подчинените й у нас на неговия гръб и на гърба на вътрешния министър Иван Демерджиев, намеквайки, че те трябва да го свършат.

В Люксембург обаче нашите европрокурори в прав текст са изразили негодуванието си от поведението ни нищоправенето на Теодора Георгиева и приближения й заместник Димитър Беличев и са поискали спешни мерки от началничката им да овладяване на положението. Но Кьовеши не взела страна, а напуснала залата със заръката да се разберат помежду си. След което станало ясно, че работата на Беличев може да бъде разгледана по-обстойно и да му бъде потърсен заместник.

Реклама

Станало ясно и друго. Че Кьовеши настоява да бъдат извършени арести, ако не на бивши управляващи, както предишния път, то на хора тясно свързани с тях, които използват европейски средства, защото Васил Божков по тази линия очевидно няма как да свърши работа особено от челната позиция в първия списък „Магнитски“.

Според отлично информирани източници на мушка, предложена от самата Теодора Георгиева, са кметовете на два града – на Враца и Варна и двамата от ГЕРБ – съответно Калин Каменов и Иван Портних, заради закупените с европейски пари средства електробуси.

Още повече, че местните избори чукат на вратата – през октомври тази година, а според широко разгласената информация именно те са големият залог на „Продължаваме промяната“, която след близо 2 години шумно дефиле във властта най-сетне проумя, че местният вот е по-важен от националния, защото първият гарантира втория, а не обратното.

И точно тук е заровено кучето на тежките неблагополучия в работата на европрокуратурата в България. Заради порочните обвързаности на хората, които представляват върха на тази структура у нас. Което най-ярко пролича от паническите им действия веднага след като сигналите на българските делегирани европрокурори и служителите в българския офис на европрокуратурата полетяха към Кьовеши.

По никакъв друг начин не може да бъде наречена ненадейната поява на подсъдимия бизнесмен Пламен Бобоков по Нова телевизия при Лора Крумова и лайтмотивът му, че „Бойко Борисов трябва да бъде арестуван“.

Самата Крумова коментира, че звучи като фиксиран в бившия премиер. И самият той си даде същата оценка, като цитира прочутата фраза на Марк Катон Стари: „Картаген трябва да бъде разрушен“, изричана от него по всякакъв повод. Която в по-безобидния й вариант е позната от смешката на Мирча Кришан и краставицата, за която той говори по всякакъв повод, понеже не знае нищо друго, освен колко вода съдържа краставицата.

Зад цялата тая веселба обаче се крие пълната паника на анти-Гешев кохортата на Бобоков и не много весели факти. И ако отново се позовем на римските сентенции, както „Всички пътища водят към Рим“ заради Златния километричен камък, така и всички чудесии в родната структура на Европрокуратурата водят към Пламен Бобоков. Само че там Златният километричен камък е Русе и „Приста ойл“.

Както е известно, Теодора Георгиева е от Русе и е приближена на Бобоков. Нейният мъж Васил Георгиев е дългогодишен бивш служител на Бобокови, депутат от „Има такъв народ“ и оттам – зам.-министър на външните работи в правителството на Кирил Петков, като какъвто се подвизава и до днес.

Димитър Беличев също е бивш служител в една от структурите на Бобокови. А самият Бобоков, освен че си има работа с прокуратурата, е много петимен да кадрува в дипломатическите служби, както разкриха вълнуващите му есемеси до президентския съветник Пламен Узунов.

Случайно или по-скоро не, Христо Иванов бе заснет да влиза в колата на Пламен Бобоков пред парламента миналата година. Пак през 2021 г. именно колата на Бобоков бе засечена пред Министерството на икономиката, когато там се подвизаваше Кирил Петков като министър.

Самата Теодора Георгиева не веднъж е споменавала в не много тесен кръг, че тя е бъдещият главен прокурор. А пък Бобоков е гарантирал позицията си в тази структура чрез бившия си служител и неин заместник Димитър Беличев, който да заеме мястото й, ако стане чудо и следващите управляващи, за каквито се точат от „Продължаваме промяната“ скроят шапката на Гешев.

Не случайно веднага след завръщането си от Люксембург от срещата при Кьовеши на 13 март Теодора Георгиева е дала ясно да се разбере, че Беличев не подлежи на никакви кадрови посегателства от недоволните от него. Още повече, че именно той е прекият натоварен да се занимава с разследванията, които да доведат до арести на хора, свързани с бившите управляващи от ГЕРБ. И то по негово желание. Та затова и Теодора Георгиева бди над него като майка-орлица.

Цялата тази задкулисна ситуация, придружена с котерийни борби и болезнен реваншизъм, напълно осветлява въпроса защо европротуратурата в България няма реални постижения, защо делегираните европрокурори, преминали през стъргата на тежкия конкурс за постовете в Люксембург, бягат накъдето им видят очите. А може би и защо една бивша спортистка от Румъния беше единствената кандидатура за европейски прокурор, която бе избрана с мощната подкрепа на Европейската народна партия, макар че трудно може да се прибере в родината си, без да я арестуват още на границата за превишени правомощия и незаконни действия, докато е била главен прокурор там.

1 Коментар
  1. янко витанов пъдаров казва

    да дойде румънката да оправи тия негодници бойковчета изтърсени от парашута 2015 у враца! нищо наяве само провал! искаме промяна времето е наше! ще чегъртаме тия мизерници парашутисти хаха!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.