ВАЖНОТО: България за пети път на избори

0 2 737

За пети път през последните две години в България се провеждат парламентарен вот. Изборният ден започна в 7 сутринта. Засега няма сигнали за нарушения.

На тези избори се гласува и с хартиена бюлетина, и с машини. В последния парламент т.нар. „хартиена коалиция“ ГЕРБ-ДПС-БСП положи големи усилия да върне старата бюлетина след като на миналите избори се вотът бе само машинен.

В страната има 11 818 секции. Машинното гласуване ще е в 9366. В чужбина ще се гласува в общо 737 секции в 61 държави. Най-рано (22 ч. българско време на 1 април) отвориха тези в Австралия – в Оукланд и Крайстчърч.

Реклама

„Избирателната активност е сравнително слаба, сравнение с изборите през октомври 2022 г., когато отчитахме 40% спад в общата изборна активност на българите в Мелбърн“, каза пред Нова телевизия Манчо Манчев, член на избирателна комисия в Австралия.

Очаква се оспорвана битка за първото място на този вот. До последно социологическите прогнози даваха минимална разлика между считаните за първа и втора политически сили.

На тези избори кандидатите за депутати са общо 4566.

Вотът бе предхождан от серия фалшиви бомбени заплахи срещу стотици училища, в които са избирателните секции. От МВР обещаха, че изборите няма да бъдат прекъсвани, ако постъпят нови сигнали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.