ФОТОФИНИШ: Последните прогнози – кой печели изборите на 2 април? (ГРАФИКИ)

1 10 297

Ако се съди по финалните социологически прогнози преди изборите на 2 април, ще има оспорвана битка не само за първото място (между ГЕРБ и ПП-ДБ), но и за третото (между ДПС и „Възраждане“). Към момента две социологически агенции казват, че ПП-ДБ изпреварва ГЕРБ, а други две агенции – обратното.

В изборната нощ отново ще преобладават медийни заглавия за „фотофиниш“, но ако се вярва на данните, резултатите наистина ще са на кантар. Засега изглежда сигурно само петото място на БСП, която се очертава да е последната сигурна партия в новия парламента. Малко под чертата са още три формации.

На практика данните показват, че предизборната кампания не е повлияла особено на избирателите, няма и сериозно преразпределение на политическите сили спрямо 48-ото Народно събрание.

Преди началото на кампанията повечето социологически проучвания показваха първо място за ГЕРБ, но през последния месец новосформираната коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ дръпна напред и изпревари ГЕРБ, макар и с минимална разлика от 0.4 до 1.4 процентни пункта, според различните данни.

Проучванията на „Галъп интернешънъл болкан“ и „Маркет линкс“ поставят „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) като първа политическа сила, а ГЕРБ-СДС е на второ място.

Данните на „Тренд“ и на „Алфа рисърч“ показват обратното.

И четирите социологически агенции показват, че за третото място се борят ДПС и „Възраждане“, като според тях Движението има лека преднина.

Как са разпределени силите според проучването на „Тренд“*

Публикуваното в петък проучване на „Тренд“ дава на ГЕРБ-СДС подкрепа от 26.4% от гласуващите, а на ПП-ДБ – 26.1%. На минимална дистанция остават ДПС (13.7%) и

„Възраждане“ (13.3%). БСП е със сигурна пета позиция с 7.3%.

Под 4-процентния праг за влизане в парламента остават „Левицата“ с 3.6% от гласуващите, „Български възход“ с 3.5% и ИТН с 3 на сто.

Как са разпределени силите според проучването на „Галъп“**

Реклама

Според последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ първа сила е ПП-ДБ с 26.9% подкрепа, а втора е ГЕРБ-СДС с 26.5%.

ДПС е на трето място с 13.3 на сто, следвана от „Възраждане“ с 13%. На пето място е БСП със 7.2%.

Малко под 4-процентната бариера за влизане в парламента са „Български възход“ с 3.5% и „Левицата“ с 3.3%. „Има такъв народ“ е с 3%.

Как са разпределени силите според проучването на „Алфа рисърч“***

Според данните на „Алфа рисъч“ дни преди изборите ГЕРБ-СДС има 25.9% подкрепа, а ПП-ДБ – 25.4%. ДПС и „Възраждане“ имат съответно 13.8% и 13.6%. БСП остава на пета позиция с 8.2%.

Под бариерата за влизане в парламента остават „Български възход“ с 3.9%, „Левицата“ с 3.1% и ИТН с 2.3%.

Как са разпределени силите според проучването на „Маркет линкс“****

Според резултатите от проучването на „Маркет линкс“ ПП-ДБ има подкрепа от 23.7% сред решилите да гласуват, а ГЕРБ – от 22.3%. Именно тази агенция показва най-голяма разлика между първата и втората политическа сила.

На трето място е ДПС с 13.6%, а на четвърто място се нарежда „Възраждане“ с 11.4 на сто. Петата е БСП със 7.3% сред гласуващите. Под 4-процентната бариера остават „Левицата“ с 3.2%, „Има такъв народ“ с 2.3%, както и „Български възход“ в 2.1%.

* Проучването на „Тренд“ е проведено в периода 22-29 март 2023 г. То е по поръчка на Нова тв. Проведено е сред 1004 пълнолетни българи по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет.

**Проучването на „Галъп интернешънъл болкан“ е проведено в периода 18-26 март 2023 г. То е по поръчка на Българското национално радио (БНР). Проведено е сред 1004 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка от изследването е представителна за пълнолетното население на страната.

***Проучването на „Алфа Рисърч“ е проведено в периода 25-29 март 2023 г. То е реализирано със собствени средства. Проведено е сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

****Проучването на „Маркет линкс“ е проведено в периода 21-27 март 2023 г. То е финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“. Проведено е сред 1014 лица над 18 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

1 Коментар
 1. Пламен Лазаров казва

  Защо ги няма прогнозите на социологическа агенция САБП /впрочем на 80 % копирани на следващия ден от публикуването им в Интернет от социологическа агенция „Маркет линкс“, с тази разлика социологическа агенция САБП не е взимала пари за съставяне на прогнозите си. Тази агенция досега е познала последните 3 избора с точност в рамките на статистическата грешка за всяка една от партиите. А ето ги и самите прогнози на САБП за сегашните избори публикувани на 28.03. във Фейсбук в профила на Пламен Лазаров:

  Прогнозите от проведеното изследване за бъдещия резултат от изборите е както следва:
  ПП+ДБ 24,50 %
  ГЕРБ 23,40 %
  ДПС 13,40 %
  Възраждане 11,40 %
  БСП 7,20 %
  Български възход 3,10 %
  ИТН 2,90 %
  Левица 2,40 %
  НДСВ 1,60 %
  Заедно 1,10 %
  По задълбочен анализ САБП ще направи след като излязат официалните изборни резултати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.