ТАЙНА РОКАДА: Ето кой ще раздава порции за 1,3 милиарда лева

0 77 623

Държавният Фонд на фондовете (ФнФ) ще смени управителния си съвет, малко преди да смени и надзорния съвет, който ще е избрал бъдещите управители. Бързо и без да покани публично желаещите да управляват 1,3 млрд. лв.

До тази ситуация се стигна, след като служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев върна двустепенната форма на управление във фонда – решение, което бе критикувано от предприемаческите и фондови асоциации в страната, пише „Капитал“.

В момента, в който президентът може да изгуби властта от бъдещ кабинет след изборите, вървят паралелно два конкурса. През февруари Министерството на иновациите и растежа (МИР) започна конкурс за търсене на нов надзорен съвет, който на практика ще бъде управляващото тяло при новата структура на фонда, защото неговите членове ще назначават управителния съвет.

Същевременно самият Фонд на фондовете пусна конкурс за членове на управителния съвет. На 16 март МИР обяви, че до процедурата за надзорен съвет са допуснати 16 кандидати, а на 29 март ФнФ съобщи, че 14 кандидати са допуснати до процедурата за избиране на нов управителен съвет.

Куриозът е, че новият управителен съвет ще бъде назначен от настоящия надзорен, който е временно назначен от Пулев. Едва след като бъдат избрани управители, ще бъдат назначени и нови надзорници. Разбира се, новият надзор може да бъде същия като стария. Имената на кандидатите и в двете процедури са сведени само до инициали. Те предполагат, че поне двама от тримата настоящи надзорници са канадидаствали в конкурса.

Свеждането на кандидатите до инициали предполага също, че те няма да показват публично концепциите си за управление на фонда.

Една от идеите на Александър Пулев при обявяването на промените във фонда и последвалите критики, беше един от членовете на надзорния съвет да бъде от стартъп асоциацията BESCO. Още тогава представителите на BESCO бяха скептични към идеята. Сега от нея казват пред „Капитал“, че не знаят за техен член, който да се е кандидатирал за позиция в надзорния или управителния съвет.

Конкурсът за управителен съвет започна на 2 март и кандидатите имаха 15-дневен срок за подаване на документи. Според отговори на фонда към „Капитал“ този срок е бил напълно достатъчен, а процедурата по избор на нов управителен съвет трябва да приключи до края на април.

Настоящият временно назначен надзорен съвет ще работи до май. Управителният съвет в момента се състои от хората, които преди това бяха част от съвета на директорите – структурата на управление, въведена от Асен Василев като служебен финансов министър през 2021 г.

Реклама

Това ще бъде поредна смяна на ръководството на фонда за последните пет години. В това време всяко едно служебно и редовно правителство е използвало възможността да смени или ръководството, или цялата структура и дори принципала на фонда, чиято работа е да разпределя пари към фонд мениджъри.

Действията на служебния министър Пулев могат да се разчетат и като заявка за още по-дълго управление на служебното правителство. А стилът на избор е като при повечето държавни компании – бързо, без разгласяване се заковават приближени до служебната власт лица.

С 1.3 млрд. лв. в джоба

Фондът на фондовете е важен, защото управлява голяма сума пари. През февруари стана ясно, че по новата програма „Конкурентноспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП; преименуваната ОПИК) в периода до 2027 г. ФнФ ще управлява 1.26 млрд. лв., сходна сума на тази, която управляваше в предишния период. Тези пари трябва да идат в български компании или като дялови инвестиции чрез фонд мениджъри, или като нисколихвени кредити през банките. Отделно част от стария милиард ще се върне за преразпределение.

„Фондът вече стартира провеждането на пазарни консултации във връзка със структурирането на финансов инструмент за дялово и квази-дялово финансиране „Фонд Предприемачество“ със средства от ПКИП“, коментираха от ФнФ пред „Капитал“. „Работи се с ускорени темпове да получим обратна връзка от пазара и по останалите продукти, включени в нашия портфейл по сключените вече мандати.“

Кой кой е към момента

В момента в управителния съвет на Фонда на фондовете влизат тримата души, които преди това бяха в съвет на директорите на институцията: Мартин Гиков, Камен Славов и Павел Лисев. Мартин Гиков изпълнява и ролята на председател на управителния съвет.

Преди това той е работил във финансовия сектор, основно в няколко звена на „УниКредит Булбанк“. Камен Славов е с дълъг стаж във ФнФ, като преди да премине към ръководството на цялата институция е отговарял пет години за отдел „Финансови инструменти“. Третият член на управителния съвет, Павел Лисев, е част от фонда от ноември 2022 г. насам, като преди това е работил като финансов анализатор.

В надзорния съвет на Фонда на фондовете към момента влизат трима финансисти с опит: Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков. Венцеслав Аврамов е бил мениджър във вече несъществуващия фонд NBGI, който през 2016 г. бе закупен от Stage Capital, който от своя страна е финансиран от Goldman Sachs и Deutsche Bank. От 2016 г. насам е инвестиционен директор в самата Stage Capital.

Николай Генчев е бивш изпълнителен директор на българското поделение на застрахователната UNIQA между 2009 и 2020 г., а от 2021 г. до средата на 2022 г. управлява и регионалния бизнес на групата за Югоизточна Европа. Николай Марков е директор в българското поделение на счетоводния гигант Ernst&Young между 2002 и 2014 г. След това става съосновател в две дружества – „Дил венчърс“ и „Дил аналитикс“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.