ПРОЧУХМЕ СЕ: Мизерията в социалните домове на Лазар Лазаров засмърдя в Съвета на Европа (УБИЙСТВЕН ДОКЛАД)

4 11 071

Чистотата е на ужасяващото равнище в някои домове за социални грижи в България, които са под шапката на министър на труда и социалните грижи Лазар Лазаров, за когото Narod.bg направи серия ужасяващи за работата му разкрития. Това научаваме от поредния унизителен за страната доклад на Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа, който бе представен четвъртък.

Институцията се опитва да извършва редовни независими проверки на условията в полицейските арести, затворите и в местата за настаняване на психично болни в България.

България все още не е изпълнила отправените досега препоръки, въпреки че те датират от десетилетия и въпреки хвалбите на министър Лазаров, който е в ресора от далечната 2009-а година, когато става главен експертен сътрудник към Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, а след това е последователно зам.-министър и министър.

Властите в София продължават да не предприемат нищо за изкореняване на умишленото физическо малтретиране на пациентите от страна на служителите в домовете за хора в неравностойно положение. Продължава да не се прави нищо за наемане на достатъчно служители в тези институции, които от десетилетия са пренебрегвани от властите,

Прилагането на изолация и обездвижване на пациенти с психични заболявания продължава, макар че е незаконно и не съответства на международните насоки, се казва в доклада. Болните с психични разстройства в България нямат достъп до съвременно лечение и това вреди на тяхното състояние.

Твърде много хора продължават да са държани в големи психиатрични институции, без никаква надежда за връщане в обществото.

Комитетът призовава за спешни действия във всички области, съобразени със съвременния европейски опит. “Целият подход трябва коренно да се промени чрез борба с предубежденията за психичното здраве и с подобрение на отношението към пациентите“, се казва в доклада на институцията към Съвета на Европа.

Реклама

В същото време има някакви позитивни нотки при прилагането на полицейското задържане. Докладът отбелязва, че голямата част от участниците в извършено допитване по въпроса са заявили, че са получили коректно отношение.

Докладът обаче не отчита напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретиране – правото да се уведомят близките за задържането, правото на достъп до адвокат и лекар, както и правото да бъдат съобщени всички основни права на задържания.

За състоянието на затворите е отправен нов призив към българските власти да предприемат решителни действия за справяне с насилието между лишените от свобода, особено в Софийския затвор.

Комитетът срещу изтезанията изразява съжаление за изключително лошите и дори неприемливи материални условия в затвора в София, както и в помещения в затворническото общежитие в Кремиковци.

Комитетът препоръчва общежитието да бъде затворено, а лишените от свобода там да бъдат преместени другаде. В момента България строи ново затворническо общежитие край Дупница, като голяма част от финансирането идва от Норвежкия механизъм.

Отправен е призив българските власти да увеличат здравните екипи в затворите и предлагането на безплатни лекарства, както и да подобрят предоставяните психиатрични грижи на затворниците.

Комитетът настоява, че недостатъчният брой охранители на затворите може само да увеличи опасността от насилие и сплашване между затворниците. В същото време персоналът на затворите постоянно протестира заради това, че получава по-малко пари от полицаите.

4 Коментара
 1. ЧЕСТИМЕНСКИ казва

  този плъх око го раздрусат,толкова много ще повръща,,че корито с пари ще напълним

 2. Плашлив казва

  Тц, попе. Този е толкова грозен, че и загорял пандизчия ще бега от него.

 3. Д-р Менгеле казва

  ТАЙНАТА НА ЗДРАВОТО СЪРЦЕ….E… да нямаш цигански/чандала/Хомо флоресиенсис ГЕНКИ.
  Щот дебили, маймунското сърце има РАЗЛИЧНА АНАТОМИЯ от човешкото! Със смесена анатомия (човекоподобно) имате абонамент за около 100 (словом – сто) генетични заболявания на сърцето.
  гУгУ.бг! Що не одите да се ISхебецате с приматите?! Може пък и да имате късмет да избиете генките от макаци. Bon Voyage!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.