Мислете на 2 април: България избира, какъв е възможният кабинет?

4 6 991

През цялата предизборна кампания социологическите проучвания отчитат почти равни стойности между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, както и желанието на избирателите за съставяне на правителство и прекратяване на политическата криза.

Всичко изглеждаше почти безметежно докато всяка коалиция се опитваше да убеди гласоподавателите, че именно тя може да състави правителство, ако вземе първия проучвателен мандат. ПП-ДБ смятаха, че имат най-големи шансове, защото ще могат да определят формулата на бъдещия кабинет и да наложат своя реформаторски дневен ред.

ГЕРБ пък настояваше, че има по-големи шансове да състави правителство, защото през декември на техния кабинет „Габровски“ не достигнаха няколко гласа да мине, докато ПП дори не стигна до предложение за правителство, макар да излъчи за премиер акад. Денков.

Кой ще крепи малцинствен кабинет?

Но скритата част от уравнението е не кой ще вземе мандата, а с чие благоволение ще го реализира. Защото шансовете някой да спечели абсолютно мнозинство са само теоретични. А при това остро политическо разделение голяма коалиция между основните съперници е изключена. Затова правителство на малцинството се подразбираше като дребна подробност – особено за водещата в повечето сондажи ПП-ДБ.

Докато в последната третина на кампанията ГЕРБ не казаха категорично, че няма да подкрепят кабинет на малцинството на ПП-ДБ, а ще предложат свой. За ПП-ДБ пък е още по-невъзможно да подкрепят какъвто и да е кабинет на ГЕРБ.

За да осигури шанс за кабинет на малцинството на ПП-ДБ, съпредседателят на ДБ Христо Иванов изглежда лансира хипотезата за оформяне на конституционно мнозинство преди избирането на правителство.

Идеята му е да се започне с проект за конституционна реформа на прокуратурата, която е ключов приоритет за неговата формация. Още повече, че тя вече наложи тази тема в основния политически дневен ред, а ГЕРБ и ДПС имат свои проекти за конституционна реформа за съдебната власт. И върху самата политическа платформа за конституционни изменения да се търси възможност за постигане на национално съгласие и по други национални приоритети и да се преодолява политическото разделение.

Реклама

Това конституционно мнозинство вероятно трябва да играе и ролята на крепител на един кабинет на малцинството, доколкото той е уязвим да падне във всеки момент, след като няма да разполага с достатъчна собствена парламентарна подкрепа. Не е ясно обаче дали едно такова конституционно мнозинство за съдебна реформа би могло да е трамплин и за съставяне на кабинет. Защото процедурата за конституционна реформа е дълга, а опитът от парламентарната комисия за изменение на конституцията е плачевен – в 47-ото Народно събрание тя изобщо не заработи, а в 48-ото тръгна символично.

Пък и обществото няма да приеме 49-ият парламент да се занимава с каквото и да е, преди да излъчи правителство. Остава единствено надеждата конституционният дебат да е някаква среда поне за разговори между изключващите се една друга по въпроса за властта формации. Нищо че дори няма да е сигурно дали самата конституционна промяна ще е решителна, или ГЕРБ и ДПС ще направят опит да приключат темата с някакъв половинчат вариант за промени.

Възможно е също ГЕРБ твърдо да са решили, че ще вземат инициативата за свое управление. И чакат само да разберат с какви точно депутатски места ще разполагат, за да реализират свое коалиционно или малцинствено управление. Току виж с помощта на няколко по-малки формации, включително БСП, съберат 121 гласа. Или пък този път „Възраждане“ им осигури спадащ кворум за правителство на малцинството.

ГЕРБ мобилизира електорат

Разбира се, заявеният отсега отказ на ГЕРБ да осигури кабинет на малцинството на ПП-ДБ, като просто не участва в гласуването му, може да преследва единствено електорална мобилизация.

Не е тайна, че избирателите на партията на Борисов не са напълно мобилизирани, а и тя няма сериозен потенциал да се разширява извън твърдото си ядро. С посланието „ние ще съставим правителство и няма да помогнем на ПП-ДБ да направят свое, дори и да спечелят изборите“ ГЕРБ протяга ръка към избирателите, които биха дали гласа си за онзи, който има най-големи шансове да направи редовен кабинет.

А за ПП-ДБ остава опасността от самоизолация. Защото дори и кабинет на малцинството трябва да се договори – наивно е да разчиташ някой да ти го осигури, просто защото имате общи програмни цели. Най-малкото няма да хареса състава му – ГЕРБ отдавна открито заявяват, че няма да приемат правителство с водещи фигури от кабинета „Петков“. И ако ПП-ДБ не реализират първия мандат, ще стане много по-лесно ГЕРБ да изпълни  втория – защото никой не иска шести избори, харчене на поредни над 100 млн. лв. за тях и продължаване на президентското управление.

На финала на предизборната кампания съвсем реална изглежда перспективата 49-ият парламент да повтори безплодния 48-и или да излъчи на власт „хартиената коалиция“. Освен ако избирателите на 2 април не се окажат по-решителни от очакваното в полза на промяната, а политиците на промяната не се окажат по-далновидни, отколкото изглеждат.

Коментар на Веселин Стойнев за „Дойче веле“, заглавието е на Narod.bg

4 Коментара
 1. Со керез казва

  Отатък ми е, кое ромско ОПГ ще прибира европейски пари и ще дои оФчото ни стадо.

 2. Дано! казва

  Дано полицията да си свърши работата и да отсече масовото купуване на гласове от герберастите крадци и депесарските им ортаци.

 3. ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ tiny.cc/piayuz казва

  ☞⚡Глacyвaщитe зa koгoтo и дa билo сa зoмбиpaни OЛИГOФPEHИ!⚡: tiny.cc/a5w0vz
  ☞☢️Случайни там горе няма, aбcолютнo вcичkи пoлитици ca нacлeдници нa шyмkapитe-тepopиcти и ca oт ДC-БKП-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☢️: x.gd/4QzML

  ➤☢️Cpoдявa ги тepopиcтичнoтo минaлo нa тexнитe пpeдци и oмepтaтa нa OПГ-тaтa в koитo вcичkи тe ca «БPATЯ» пoжизнeнo, a пpoтивoпocтaвянeтo нa пapтиитe e циpк зa пpeд пpocтaтa paя!☢️: tiny.cc/wewyuz

  ☞⚡Oплeтeни ca в пpеcтъпни cxeми kaтo свински черва!
  ☞☢️Koaлициятa, koятo ни дokapa Жaн Bидeнoв нa влacт, ce kaзвaшe Дeмokpaтичнa лeвицa – в днeшния cъcтaв нa cъщoтo, koeтo дopи нe cи нaмepи имe, ca Дeмokpaтичнa Бългapия, лeвицaтa ПП, зeлeнaтa пapтия и kaзиoннo БЗHC!☢️: 350.my/Hog4pjEu

  ☞☢️Paдeвaтa мaфия e в cимбиoзa с Бokoвaтa мaфия, бизнecмeнитe им и aвepите им ca eдни и cъщи!☢️: 350.my/J1SkBGch
  ☞☢️Бългaроубиецa Цигaн-Бoko-Гoмнoтo, Moшeниka Цигaн-Kиpy-Измaмaтa и Пeдaлa Цигaн-Асан-Анала имитиpaт двyбoй, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.⚡: tiny.cc/wxm5vz
  ☞☢️„Бългapckи възxoд“ e пpeвзeтa oт BИC-2, a ГEPБ и ДПC ca пионки на Георги Гергов!☢️: 350.my/UuzphoAJ

  ☞⚡Нa Kюнплaц във Bиeнa ca дc-пpиятeлитe нa бaщa мy нa Kиpy, kpaдцитe c kyфapчeтaтa oт вpeмeтo нa дpyгapя Лykaнoв!☢️: x.gd/qLlim
  ☞⚡Бащата на Кирил Петков е Петко Петков, който в съучастие с Петко Тарашманов, и двамата от БКП-ДC, открадва от завод „Електроника“ 187 млн.долара, изнесени първоначално в Австрия и след това в Канада.
  ☞⚡Бaщaтa нa Циган-Kиpy, Циган-Пeтko Пeтkoв c kyпeнaтa диплoмa зa yчитeл пo биoлoгия, cтapшинkaта-дoнocниk oт ДC-BKP, от ceлo Cokoлoвo-Лoвeшko, e kyпил мaйka мy Maнгeca-Beнeтa от ceлo Гpaмaдe-Дyпнишko, зa двe oвцe и eднo мaгape.
  ☞⚡Пo вpeмeтo нa Лykaнoв, Бaщaтa нa Циган-Kиpy, Циган-Пeтko Пeтkoв пpeнacяше kyфapчeтaтa c пapи нa вeличиятa oт ЦK нa БKП и ДC в Aвcтpия cpeщy koмиcиoннa.
  ☞⚡Пocлe, Бaщaтa нa Циган-Kиpy, Циган-Пeтko Пeтkoв бeшe вpъзka мeждy гeн. Acпapyxoв и гpупиpoвkитe.
  ☞⚡A Бaщaтa нa на Циган-Асен Bacилeв, дълги години е бил зам-шеф на KAT-Xасково.
  ☞☢️Kиpy-Измaмaтa e ckлючил фиkтивeн дoгoвop зa 1-млн. лв. c koнcyлтaнтитe WHITE&CASE oт Xapвapд!☢️: x.gd/L3EvJ
  ☞☢️Циган-Kиpy нaлял 100-бoнa във фиpмa нa kyмa cи Бopиcлaв Cтeфaнoв!☢️: x.gd/XJJj7
  ☞⚡Нa изпpoвoдяk oт влacттa, Пpocтo-Kиpo пpибpa плaж, милиapди и eднa бaнka: x.gd/0LilO
  ☞☢️Гербопитек и човек на Кирил Петков лапнаха златни имоти в Царево☢️!: x.gd/BBJkM
  ☞⚡Биo-лaбopaтopийтe нa Kиpy-Измaмaтa, cъбиpaт гeнeтичeн мaтepиaл oт бългapckият нapoд зa «Биг Фapмa» нa Бил Гeйтc и фoндaциятa «Pokфeлep», c цeл cъздaвaнaтo нa «eтничeckи вakcини-бългapoyбийци»!: tiny.cc/axvzuz
  ☞☢️Министър на на Кирил Петков свързан с Axмeд Доган!☢️: x.gd/luiJz
  ☞☢️Kиpy и Acaн ce xвaнaxа нa гepбepacтkoтo xopo!☢️: x.gd/DbdAX
  ☞☢️„Пpoмянaтa“ и ДБ ce oплeтoxa c ГEPБ и ДПC!☢️: 350.my/SxVQptJN
  ☞⚡Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.⚡: 350.my/AH3XVREs
  ☞☢️Kиpy-Измaмaтa ce cpeщa ТAЙНO с Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг!☢️: x.gd/DmNy5
  ☞☢️Mъpтъвци „пoдпиcвaт“ избopнитe kнижa нa пapтиитe в Koнцлaгep-Бългapия!☢️: 350.my/fV5tMvTi
  ☞⚡Цигaн-Бoko-Гoмнoтo oт ceлo Xepakoвo kpoи cxeмa c Дoгaн-Coпoлa oт Дpъндap зa избopитe!⚡: x.gd/3i60f
  ☞⚡Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa.⚡: 350.my/wOXKw09B
  ☞⚡Боко-Мравояда-ОМЕРТА⚡: tiny.cc/ejduuz

  ➤⚡Бoko-Гoмнoтo от ceлo Xepakoвo, целува ръката на Доган-Сопола от ceлo Дръндар⚡: tiny.cc/f1b1vz

  ☞⚡Bcekи kойтo вяpвa, чe изeдницитe koито сa сe okoпaли във влacттa oт 78 гoдини, щe cи oтидaт дoбpoвoлнo и пo миpeн път, чpeз избopи и глacyвaнe, e OЛИГOФPEH!⚡: tiny.cc/zy04vz
  ☞⚡Никой не трябва да ходи до урните!
  ☞☢️He нa глacyвaнe, a HA БYHT cpещy ДЪPЖABATA-MAФИЯ тpябвa дa ce вдигнe нapoдa, власт се взема caмo с оръжие!☢️: tiny.cc/w1duuz
  ☞⚡Пълнa koнфиcкaция нa имoтите и пapитe нa бoгaтaшkитe poдoвe, зaщoтo нямa нитo eдин, koйтo дa e зaбoгaтял пo чecтeн път!
  ☞⚡Oбявявaнe нa нaгpaдa oт 50-хиляди лeвa зa глaвa нa cвoдниk или cвoдницa!

  ☞⚡Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!⚡: tiny.cc/2y42vz

  ☞☠️ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!⚡: tiny.cc/5ja2vz

  ☞☠️ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!⚡: tiny.cc/6y42vz

  ➤☠️Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите!⚡: tiny.cc/zp6zuz

  ➤☀️❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово❤️☀️: tiny.cc/iewyuz

  ➤☀️❤️Кой уши байрака❤️☀️: tiny.cc/newyuz

  ➤☀️❤️Ako yмpa ил зaгинa❤️☀️: tiny.cc/13h0vz

  ➤☀️❤️☀️❤️☀️❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE❤️☀️❤️☀️❤️☀️: tiny.cc/qewyuz

 4. Д-р Менгеле казва

  Добра новина за ПЕНСИОНЕРИТЕ, то май други нема – за когото и да гласувате, пак ще гушнете букета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.