120 млн. лв.: Велико Желев опитал да купи небостъргача „Златен век“

1 183 319

Зрелищно арестуваният в началото на месеца пътно-строителен бос Велико Желев е опитал безуспешно да сложи ръка върху недовършения небостъргач „Златен век“ в елитния софийски квартал „Лозенец“ от строителната фирма „Артекс“, научи „Уикенд“.

Преговорите между мастития пътищар на ГЕРБ и семейство Мирянови, които стоят зад мегаломанския проект, обаче не са завършили с успех заради огромната цена, поискана за прехвърлянето на собствеността на небостъргача – 120 милиона лева, разкрива бивш служител на Велико Желев, пожелал името му да не бъде афиширано.

Преговорите за продажбата на „Златен век“ са стартирали през лятото на 2019 г., малко след като тогавашния шеф на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Влади Калинов издаде заповед за прекратяване на строителните дейности. Две години по-късно, през пролетта на 2021 г., Върховния административен съд обяви за неправомерна заповедта за спирането на небостъргача, а впоследствие Калинов беше отстранен от началническия пост в ДНСК.

„През 2019 г. Вичо Желев пренасочи голяма част от авоарите си към луксозно строителство на жилищни и административни сгради заради шоковото поскъпване на имотите в София.

За отрицателно време той купи бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ от Весела Кюлева и някогашния гараж на ЦК на БКП край парка „Заимов“ в центъра на София, плащайки общо над 80 милиона лева. Плановете му бяха свързани и с покупката на небостъргача „Златен век“, който беше обявен неофициално за продажба от архитект Пламен Мирянов и жена му Весела.

В този момент семейство Мирянови преживяваше труден момент и в личен план – мисля, че се развеждаха и затова искаха да продадат целия проект, стреснати и от обществения натиск и шумните протести срещу строежа на небостъргача. Освен това имаше и пандемия от Ковид-19 и не се знаеше какво ще се случи…“, разказва пред „Уикенд“ запознат с неосъществената сделка.

Според думите му, между Мирянови и Вичо Желев били проведени няколко срещи с участието на адвокати и от двете страни, а босът на „Хидрострой“ се сдобил с целия пакет от строителни книжа, скици и обемиста документация.

Желев получил уверение от Мирянови, че може безпроблемно да разваля предварително сключени договори за покупката на жилища в небостъргача „Златен век“, които били продадени на зелено още в периода 2014-2016 г. на цени от по 3000 евро за квадрат, срещу плащане на обезщетение в размер на 10% от даденото капаро. Към днешна дата цената на квадратен метър жилищна площ в небостъргача струва между 5000 и 7000 евро.

„Вичо Желев разчиташе на контактите си по високите етажи на властта и беше убеден, че ще успее да се оправи с държавните институции и ще довърши изграждането на небосъргача.

Реклама

Преговорите обаче се провалиха заради огромната цена, поискана от Мирянови – 120 милиона лева плюс собствеността върху последните 2 етажа от сградата и голяма част от търговските площи на партера – 40%“, спомня си източникът ни.

Той твърди, че оценката на Велико Желев била за почти двойно по-малка сума, тъй като в този момент били изградени само 20 етажа от небостъргача и то на груб строеж, а изчисленията на пътищаря показвали, че за да завърши изцяло проекта, ще трябва да налее още над 100 млн. лв.

По подобна схема Велико Желев опитал да купи и недовършения строителен проект в софийския ж.к. „Младост“ на турската компания „Гаранти коза“, но и там преговорите пропаднали в зародиш.

Строителството на небостъргача „Златен век“ срещу хотел „Маринела“ в столичния кв. „Лозенец“ предизвика масово недоволство сред жителите на квартала през 2019-а.

Последваха разкрития за покупка на тузарски жилища, построени от „Артекс“ от тогавашния правосъден министър Цецка Цачева, енергетикът Красимир Първанов, зам.-министъра на спорта Ваня Колева и депутатът Александър Ненков.

Облагодетелствани от строителната компания се оказаха и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съпругата му Елисавета, сдобили се през 2013 г. с жилище от 213 кв. м. и с два гаража в луксозната бутикова сграда „Елемаг Дипломат“ срещу сумата от 93 000 лв., или по смехотворните 225 евро на квадратен метър. Имотният удар на Лозан Панов е осъществен през пролетта на 2013 г., малко след като собствениците на „Артекс“ Пламен и Весела Мирянови са кумували на сватбата му.

Уреждането на мастити политици и магистрати с жилища на многократно занижени цени в София от страна на „Артекс“ така и не стана обект на съдебно разследване, макар да се оказа, че законността на строителството на небостъргача „Златен век“ се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията. Поправката беше внесена за гласуване в парламента от Александър Ненков, чиято майка Юлия е несменяем шеф на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Що се отнася до Вичо Желев, пътищар №1 в България призна след излизането си от ареста, че пътното строителство в България вече не е особено доходоносно и че той пренасочва инвестициите си към жилищно строителство и към изграждане на пътища в чужбина.

Желев обясни, че компаниите му работят успешно в Северна Македония, Румъния и Унгария и че „Хидрострой“ обмисля да изнесе изцяло бизнеса си в Саудитска Арабия и да строи там пътища и сгради.

Заради това Велико Желев основал фирма в Турция, чрез която ще осигури работници за инвестициите си зад граница, като използва референции за изпълнени обекти у нас и техниката на „Хидрострой“. Фирми на Вичо Желев пък в момента изграждат няколко баровски жилищни сгради в София, Варна и дори в Дубай.

1 Коментар
 1. J.English MI6 казва

  Каква ГОЛЯМА ТАЙНА крие небостъргача “Златен Век“.екретна бг-руска р
  Окзва че баровците които ЩЕ се сдобият с апартамент там ЩЕ ползват МНОГО МНОГО МНОГО ЕВТИН ТОК с цена 2ст за 1кВт час получаван от секретен разработен БГ-РУСКИ ТОРСИОНЕН ГЕНЕРАТОР известен в техниеските среди като ТОРСИОНЕН ГЕНЕРАТОР на ТОРСИОНИ ВЪЛНИ или Генератор на “АКИМОВ“/руски ъчен изобретател инжинер/
  ТОРСИОНИЯ ГЕНЕРАТОР трябвало да буде монтиран в приземието /мазето на “Златен Век“ размерите колкото 1 СТАЯ 5х4х3 метра или нешо с близки параметри и размери.ТОРСИОНИЯ ГЕНЕРАТОР трябвало да ЗАХРАНВА НЕограничено с ЕВТИН ТОК цялата сграда да я ОТОПЛЯВА а баровците като ЦВ.ЦВь ,Лозан Панов и др “богоизбрани“ да ПЛАЩЯТ СМЕШНИ СУМИ под 10 лв на месец за ТОК/ОТОЛЕНИЕ
  С подобна технология за ЕВТИН ТОК са оборудвани 2 ОБЩЕЖИТИЯ в МОСКВА които се ТОПЛЯТ НЕограничено и плащат смешни суми за комунални услуги
  Някой по високите етажи на БГ власт яко се подразнил че тарикати ЩЕ минават тънко и е решил да СТОПИРА проекта “Златен век“
  Разбира се мазните гербери НЕ искат подобна технология да стане достояние на масите/простолюдието а само ТЕ да я ползват в противен слуай ТЕЦ 1и 3 и ТЕЦ 2,,АЕЦ Козлодуй и ВЕИ-та ЩЕ дадат бързо фира

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.