Руският олигарх Сергей Адониев получил БГ паспорт от червения министър Петър Мутафчиев – обещал 10 млн. лева

0 5 515

Руският мултимилионер и олигарх Сергей Адониев, чиито синове наскоро останаха без „златните“ си БГ паспорти, още през 2008 е получил наши документи по вина на бившия червен министър Петър Мутафчиев, научи Narod.bg.

Петър Мутафчиев уредил паспорта на руския олигарх

Мутафчиев бе министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Сергей Станишев (17 август 2005 – 27 юли 2009).

Преди ден дойде новината, че през 2023 г. е анулирано българското гражданство на децата на Адониев, съобщиха за сайта „Биволъ“ от Министерството на правосъдието след запитване към ресорния служебен министър Крум Зарков.

Става ясно, че двамата синове на руския олигарх Адониев, наследили част от бизнеса и имотите на баща си, са получили българските си паспорти още като са били малолетни.

„За тях не е провеждана процедура по натурализация, която да е завършила с указ, а е установено, че са български граждани по силата на чл. 17 от Закона за българското гражданство, тъй като и двамата им родители са придобили българско гражданство, докато те все още са била малолетни”, гласи обяснението на правосъдното министерство.

Според ведомството на Крум Зарков, “след отмяната на натурализацията на 22.05.2018 г. на техния баща, е отпаднало основанието, на което те са вписани с българско гражданство”.

Реклама

Министерството е наредило на Община Пловдив да ги заличи от списъка на гражданите на Република България. Заличаването е станало със задна дата. “Указанието е изпълнено на 14.02.2023 г. и е отразено, че считано от 22.05.2018 г. същите не са български граждани”, съобщават от МП.

Сергей Адониев (вдясно), зад него ръкопляска президентът Владимир Путин

Близкият до Кремъл олигарх Сергей Адониев е съосновател на единствения руски производител на смартфони Yota Devices. Адониев и партньорът му Сергей Авдолян са били сред инвеститори в компанията „Gemcorp“, прочула се у нас през 2022 г. със скандала около сделката за батериите на експремиера Кирил Петков.

През 2018 г. Антикорупционният фонд разкри, че руският предприемач Сергей Адониев, съден за измама на територията на САЩ, е получил българско гражданство през 2008 г. Той е в списъка на санкционираните лица, свързани с Русия. Запорирани са и две яхти на фамилията.

От 2008 до 2019 г. Адониев е разполагал с български паспорт, издаден по процедура за „особени заслуги“. Гражданството му бе отнето след сигнал, че руснакът е укрил информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.

Според американския списък за санкции, Адониев е роден на 28 януари 1961 г., в Лвов, Украйна. Записан е с руска и с израелска националност. Притежава руски и израелски паспорти. Записан е като физическо лице, свързано с дружество с ограничена отговорност КАЛЕЙДОСКОП.

Руснакът бил предложен за български паспорт през 2008 г. от бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев за „особени заслуги“ – всъщност, заради голи обещания да инвестира 10 млн. лева във фирма в Пловдив, която щяла да бъде колцентър. Българско гражданство получила и съпругата на Адониев – Мария.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.