Това ли е социален министър? Лазар Лазаров пръска милиони за крими поръчки, не дава лев за вода на бедните (СИГНАЛ от омбудсмана)

4 9 853

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за поредното безобразие на министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, когото Narod.bg уличи в пръскане на милиони за обществени поръчки с дъх на корупция!

Общественият защитник сезира служебния премиер за необходимостта от спазване на законите относно прилагане на мерките за социално подпомагане на хората с ниски доходи при заплащане на водоснабдителните услуги, съобщиха от офиса на обществения защитник.

Припомняме, че проф. Ковачева вече се обърна към служебните министри на финансите и труда и социалната политика за информация по области колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. „водни помощи“ за питейно-битови нужди.

Омбудсманът настоя да разбере за посочения период какви са реално размерите на изплатените социални помощи в лева и на колко лица са били дадени, включително основанието за отпускането им, информация, която нежният министър Лазаров упорито крие.

Повод за писмото на обществения защитник е драстичният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите жалби до институцията на хора, които трудно плащат сметките си за нея и се оплакват заради отказ на регионалните дирекции „Социално подпомагане“ да отпускат водни помощи.

Реклама

Съгласно законодателната уредба у нас право на такава „водни помощи“ имат лицата по чл. 2, ал. 3 от Закона за социално подпомагане (ЗСП), съответстващ на месечния минимум вода съгласно § 1,  ал. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ).

Това са хора, които поради здравни, възрастови, социални и други независещи от тях причини не могат чрез труда си или доходите, реализирани от притежавано имущество, или с помощта на задължените по чл. 140 от Семейния кодекс да ги издържат лица, като осигуряват задоволяване на основните им жизнени потребности.

Отговор до момента Диана Ковачева е получила от служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров, от който става ясно, че МТСП застъпва принципна позиция от 2004 г., че ЗСП осъществява необходимата социална защита, без да се налага въвеждането на специален вид помощ.

„Законът е ясен и изразявам увереност, че ще предприемете необходимите действия за спазването му. Законодателят по недвусмислен начин, без възможност за избор, е регламентирал правото за получаване на конкретния вид помощ на определената група лица“, пише омбудсманът до служебния министър-председател.

Тя подчертава, че съгласно чл. 12, ал. 4 от ЗСП: „Условията и редът за отпускането, изплащането, изменянето, спирането, възобновяването и прекратяването на социалните помощи се уреждат с правилника за прилагане на този закон с изключение на целевите помощи за отопление, които се уреждат с наредба на министъра на труда и социалната политика.“

4 Коментара
 1. Со керез казва

  Добре се потрудил този соцИАЛ в чорибето. От къде ги вади тия кадри чорапа, с LIDAR ли ги открива?
  гУгУ, престанете да ми показвате баба Цеца Карагьоз и дедо Боко, ще ми нарушите съня!

 2. Така е казва

  Крадливите боклуци на Борисов се съревновават с крадците на Радев.

 3. Момче от село казва

  Гербъджииските утрепки са научени само да крадът. Не беше ли тоя гей,вечния заместник Министър на Борисов. Цялата крадлива сган са за затвора.

 4. Со керез казва

  Не стават за затвора – аналният им сфинктер е много разхлабен щот крадат и с гъзъ си. Бай Ставри си пада по тесняци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.