НОВИ ТЕРИТОРИИ: „Чистачите“ на Бойко посягат към 4 милиарда за пътища

0 22 717

Около 4 милиарда лева за текущ ремонт и пътно поддържане за следващите 4 години предстои да разпредели агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в следващите месеци. След две години суша, на практика без обществени поръчки за ремонт и строителство на пътища, и плащания с клизма от страна на държавата към пътния бранш по стари договори обяснимо интересът към обществените поръчки е голям, пише Mediapool.

Наред с добре познатите „големи“ в бранша в търговете се включват местни компании, поддържащи общински пътища, изгряват нови звезди, зад които стоят едни „млади и успешни бизнесмени“, настъпват и фирмите за чистота, както и почти неизвестни компании, които нямат регистрация в Камарата на строителите в България (КСБ) – нещо, което е задължително условие по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това показва прегледът на отворените оферти от АПИ. Имената на кандидатите станаха ясни през изминалата седмица, когато почти всеки ден се отваряха предложения по отделните обществени поръчки.

Обществените поръчки

В средата на февруари АПИ обяви 7 обществени поръчки – по една за всеки район на планиране плюс една за всички магистрали. Отделно всяка една поръчка е разделена на обособени позиции за всяка една област в района, както и за всяка магистрала.

За всяка поръчка е дадена прогнозна стойност, като срокът за изпълнение е 4 години – същият, както по времето на ГЕРБ.

Това, което е различно, е че цените за различните дейности са се увеличили с между 20% и 60% заради инфлацията. Освен това стойността на бъдещите договори е около три пъти по-висока спрямо досегашните, които бяха прекратени предсрочно по време на служебното правителство на Стефан Янев.

Причината за това е, че управляващите служебни правителства на президента Румен Радев, както и това на Кирил Петков, нееднократно обявиха, че искат да се сложи край на практиката от времето на ГЕРБ – да се сключват договори на по-ниска стойност, а след това да се възлагат допълнително ремонти над стойността на договорите, за които на фирмите се плаща в края на годината с постановления на Министерския съвет. Именно това беше изтъкнато като аргумент за предсрочното прекратяване на старите договори.

Освен това целта е с новите договори за текущ ремонт и поддържане (ТРП) да се сложи край и на „незаконното строителство“ на пътища по думите на регионалния министър арх. Иван Шишков. Става въпрос за възлагане на основни ремонти на пътища като текущи по времето на ГЕРБ. Неотдавна пред Mediapool пътният шеф Венцислав Ангелов съобщи, че по тази причина все още не са разплатени 733.5 млн. лв. за „текущия ремонт“ на 95 обекта, по които е направен ремонт на 288 км пътища.

Все пак по новите договори за ТРП ще се допуска основен ремонт, но на пътни съоръжения, които са част от текущия ремонт на пътя, става ясно от публикуваните условия.

Освен това стойността на договорите ще може да се увеличава с до 50% от цената, както е по ЗОП.

Гаранцията за обезпечаване на договора ще е 1% от прогнозната стойност. Тя може да бъде както банкова гаранция, така и застраховка, предвиждат тръжните условия. Тази възможност беше въведена от ГЕРБ, но продължи и при служебните правителства на Румен Радев, въпреки критиките от тяхна страна.

Освен това гаранционните срокове на обектите остават същите, както по времето на ГЕРБ, защото наредбите не са променяни. Така за ръчно изкърпване на единични дупки и деформации в настилката гаранцията остава 6 месеца, а за машинно изкърпване – 2 години. Гаранцията за текущ ремонт е 3 години. При възлагане на работата изпълнителят ще получи аванс от 20%

Обявяването на новите търгове закъсня, заради което беше уволнен предишният шеф на АПИ Иво Иванов. Новият Венцислав Ангелов обещава „държавата да не остане без пътно поддържане“. Така най-вероятно ще се стигне до удължаване на 7-месечните договори, които служебната власт сключи с пътните фирми през ноември 2022 г., за зимното поддържане на пътищата. Тези търгове очертаха някои тенденции, като се очаква с настоящите обществени поръчки да се види новото преразпределение на сферите на влияние в пътния бранш.

Едно е сигурно – досегашните силни няма да се дадат без бой и почти е сигурно, че ще обжалват процедурите. За това е трудно да се прогнозира дали до края на годината ще успеят да приключат обществените поръчки и да има сключени нови договори.

След отварянето на офертите е сигурно, че скоро договор може да бъде подписан единствено за поддържането на пътищата в област Благоевград. Причината е, че там има само един кандидат – ДЗЗД „Пътно поддържане област Благоевград 2023“. В консорциума влизат компаниите „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД и БКС ЕООД, които и в момента поддържат пътищата в областта. Сред ръководителите на някои от тези компании има обвиняеми по делото за раздадените милиони за „Хемус“.

В още три области – Кърджали, Пазарджик и Хасково, също има по един кандидат. Заедно с област Смолян обаче поръчката за тях е прекратена с решение на председателя на Управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов на 16 март. Причината е грешки в документацията, допуснати от АПИ, и сега предстои обявяването на нова обществена поръчка.

За област Пловдив, където има четирима кандидати, поръчката е спряна, заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Тя е подадена от фирма „Ринекс – М“ ЕООД, която няма нищо общо с пътното строителство. Предметът на дейност на компанията е търговия, а адресът за кореспонденция с НАП е в село Корница, община Гоце Делчев. Собственик на компанията е Ибраим Бялков, показва справка в Търговския регистър.

Новата звезда – „Булстрой – монтажи“

Именно от прекратената обществена поръчка за Южен Централен район изкача новата звезда, която атакува пътните ремонти – „Булстрой – монтажи“ ЕООД. Компанията е била единственият кандидат за пътното поддържане в областите Пазарджик и Хасково. Участва още в спряната поръчка за област Пловдив, както и за областите София, Разград и Плевен.

За разлика от големите в пътния бранш, които в масовия случай участват в консорциум, регистрираната през май 2017 г. в София „Булстрой – монтажи“ участва самостоятелно. Справка в регистъра на Камарата на строителите в България (КСБ) показва, че фирмата няма опит в пътното строителство. Декларираният ѝ опит е в сферата на санирането на сгради, а оборотът ѝ за последните три финансови години е по около 10 милиона лева годишно. В компанията работят около 50 души.

Фирмата е собственост на 45-годишната Цветелина Костадинова Персийска, а управител е Цветан Йорданов Кордев, показва справка в Търговския регистър. Според него Цветелина Персийска е едноличен собственик на „Климатроник“ ЕООД, която изпълнява редица поръчки на Столична община и държавната „Булгартрансгаз“.

В „Агроинж СВ“ ООД Цветелина Персийска е съдружник с компанията за производство на мляко и млечни продукти „Лактима“ на убития бизнесмен Петър Христов, която днес е собственост на „Пропъртис Мениджмънт Груп“ АД на Паулина Георгиева Христова и Михаела Петрова Христова.

Mediapool не успя да се свърже с Цветелина Персийска или Цветан Кордев на посочения телефон на „Булстрой – монтажи“ в КСБ. Според представители на пътния бранш участието на компания без опит в толкова много позиции изглежда несериозно. Причината е, че съгласно тръжните условия фирмата трябва да разполага с техника за изпълнението на поръчките, като машини за зимнно поддържане на пътищата, снегорини, автокран, автовлекач, пътна фреза, асфалтополагаща машина, валяци, багери, храсторези, резачки и т.н. За това най-вероятно „Булстрой – монтажи“ очевидно правят някаква услуга на неясно кого, предполагат от пътния бранш.

Настъплението на чистачите

Реклама

Другото, което прави впечатление е, че фирми, ангажирани с поддържането на чистотата в редица градове от времето на ГЕРБ и Бойко Борисов, правят опит да навлязат в пътните ремонти. Сред тях е една от най-големите в бранша – „Нелсен Чистота“, която е собственост на „Титан Интернешанъл Холдинг“ на Иво Димитров Иванов.

Компанията участва в обединения, които играят за текущия ремонт и поддържането на пътищата в областите Велико Търново, Русе, Плевен и автомагистрала „Хемус“ на територията на областите Варна, Шумен и Търговище. Офертите са подадени от „Нелсен Чистота“, като в обединението влиза още „Зебра“ ООД.

„Нелсен Чистота“ не са регистрирани в Камарата на строителите, но „Зебра“ има регистрация за строител. В декларирания опит „Зебра“ не е посочила да се е занимавала с пътни ремонти. Интересното е как ще процедира тръжната комисия в АПИ.

Според Закона за обществените поръчки (чл. 60) компаниите трябва да са регистрирани в професионалната камара. Допитване на Mediapool обаче показва, че фирмите, участващи в тези търгове на АПИ, го тълкуват по различен начин. Според големите в бранша е задължително всички в обединението да са регистрирани в КСБ, докато новите участници смятат, че това не е необходимо и е достатъчно поне една от фирмите да е регистрирана.

Друга фирма, която участва в търг за пътни ремонти е „АЕС-Х“ ООД, която чисти и райони в София и Шумен. Компанията е в обединението сдружение „Автомагистрали 2018“ ДЗЗД, в което са още „Актив Билдинг Инк“ ЕООД, „Инмат София“ ЕООД, „Еко Ресурс-Р“ ООД. Те са подали оферта за област София, където конкуренцията е най-голяма – общо 8 подадени предложения. Това е и най-голямата поръчка за всички области с прогнозна цена от 258 млн. лв. За разлика от „Нелсен Чистота“, „АЕС-Х“ има регистрация в Камарата на строителите. „АЕС-Х“ е собственост на Николай Асенов Стоянов и Захари Илиев Антов, показва справка в Търговския регистър.

От действащите в момента договори за пътно поддържане единствената фирма, която се занимава и с почистването на общини и градове, е свързваната с братя Домусчиеви „ЗМБГ“ АД. Тя е в обединението, което се грижи за пътищата в област София, но в тези търгове не участва, поне според публикуваните в регистъра за обществените поръчки кандидати.

Баща и син с най-много оферти

По най-много позиции за пътни ремонти кандидатства шуменската компания „Амтомагистрали-Черно море“ АД с управител Димо Христов Димов. В съдружие с други фирми тя е подала оферти за осем области – Бургас, Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Силистра, Ямбол и в добавка за участък от магистрала „Хемус“ на териториите на областите Варна, Шумен и Търговище.

В пет от областите „Автомагистрали-Черно море“ е в съдружие с фирма „Винс Ин Хок“ на Ярослав Димов Христов. Той е син на Димо Димов и е в директорския борд на ръководената от баща му фирма.

„Автомагистрали-Черно море“ беше една от компаниите направили ремонта на магистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора, възложен по времето на ГЕРБ. След идването на власт на служебното правителство на Стефан Янев през 2021 г. тогавашният регионален министър арх. Виолета Комитова отказа да им плати с аргумента, че ремонтът е незаконен – направен е основен ремонт на трасето под формата на текущ през държавната „Автомагистрали“. Тогава синдикатите в компанията проведоха редица протести, отделни от тези на браншова камара „Пътища“, и така „Автомагистрали-Черно море“ стана единствената фирма получила пари по времето на арх. Виолета Комитова.

Шефът на компанията Димо Димов е близък с БСП и по конкретно с бившия депутат Димитър Дъбов, който беше силен по времето, когато лидер на партията и премиер беше Сергей Станишев, според публикации в шуменски медии. С днешна дата Дъбов не е от обкръжението на Корнелия Нинова. Пътни строители предполагат, че Димов има добри позиции в президентството и фактът, че играе на толкова много позиции показва, че се готви отново да се върне в пътното поддържане. Към момента двете компании нямат нито един договор с АПИ за текущ ремонт и поддържане на пътища.

По пътя на инхауса

Силна конкуренция в търговете за ТРП има в областите, които са по пътя на инхаус договорите от времето на ГЕРБ, свързани с бъдещото изграждане на магистрала „Хемус“. Например в областите Разград и Плевен са подадени по 6 оферти.

Много кандидати има и в областите Бургас – 5 оферти и Варна – 4 оферти. В тези две области обаче има редица големи строителни компании. В останалите конкуренцията е между двама или трима кандидати.

В някои от обединенията има фирми, чийто предмет на дейност няма нищо общо със строителство като „Вълчитрънско злато“ ЕООД, например. Други пък не са вписани в регистъра на КСБ като „Мизоти“ ЕООД.

Друга любопитна подробност е, че за първи път държавната компания „Автомагистрали“ участва и в търг за пътно поддържане на област Перник. Досега компанията поддържаше единствено магистрали. Сега тя отново играе по всичките шест обособени позиции в поръчката за магистрали, но този път имат силна конкуренция в лицето на големите частни компании в пътния бранш. Най-много оферти са подадени за подъдржането на магистрала „Хемус“ на територията на областите Варна, Шумен и Търговище – 6 предложения. За магистралите „Тракия“, „Марица“ и „Хемус“ край София са по 4, а най-слаб е интересът към магистрала „Струма“.

Големите пътни компании, които по времето на ГЕРБ държаха пътното поддържане, в тези търгове участват в обединения от фирми.

„Трейс Груп Холд“ е подала оферти за 7 области – Бургас, Стара Загора, Ямбол, Пловдив, Габрово, Враца, Плевен, както и за магистрала „Хемус“ край София. В момента компанията поддържа пътища в областите Стара Загора и Ямбол.

Фирми, които се свързват със собственика на „Хидрострой“ Велико Желев, са в консорциуми също за 7 области – Бургас, София, Варна, Добрич, Шумен, Велико Търново, Габрово, както и за магистрала „Марица“.

Някога силната „ПСТ Груп“, която до преди 10-тина години беше на Васил Божков, а днес се свързва със собствениците на ПИБ, е подала оферти за 5 области – Ямбол, Разград, Видин, Враца, Ловеч, както и за магистрала „Тракия“.

Опит да влезе в пътното поддържане правят дупнишката „Мегаинвест-холд“ на Цветан Цветанов и „Иса 2000“ на Юлиян Инджов. Двете компании играят заедно в 4 области – Бургас, Кюстендил, Видин, Враца, както и за магистрала „Струма“ в участъка, който минава през областите Кюстендил и Благоевград.

В обединения с други фирми „Мегаинвест-холд“ участва и в търговете за област Габрово, както и за магистралите „Марица“ и „Хемус“ край София. При последните търгове, по времето на служебното правителство на Гълъб Донев, дупнишката компания спечели поръчката за поддържането на магистрала „Струма“, докато „Иса 000“ няма нито един обект по договорите за ТРП.

Критериите за избор

Дали ще има преразпределение на пазара на пътни ремонти и изгряването на нови звезди предстои да разберем. Към момента не е ясно дали служебното правителство ще успее да избере победителите в обществените поръчки за 4 милиарда лева. Всичко зависи от това дали партиите в новото Народно събрание ще съставят бързо правителство.

Иначе критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодната оферта. А тя ще бъде избрана с комплексна оценка от два показателя, като максималният брой точки е 100. Единият (критерий А) е ценовото предложение за поддържане и ремонтни дейности на републиканските пътища. Оценките на офертите по този показател ще се изчисляват на база единични цени за всяка обособена позиция поотделно и ще носят максимално 60 точки. При другия (критерий Б) ще се оценява нивото на изпълнение на поддържане и ремонтни дейности на републиканските пътища. Той ще носи 40 точки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.