Това ли беше зорът? „Булсатком“ става мобилен оператор (ИНТЕРВЮ)

2 375 367

Смяната на собствеността в най-големия доставчик на телевизия „Булсатком“ разбуни дългогодишния мир между трите големи телеком оператора – днес лагерите са разделени на „Йеттел“ и А1, от една страна, и „Виваком“, която се оказа, че е отпуснала заем за сделката на Спас Русев и срещу това държи мрежата на „Булсатком“. Засега поле на битката са спорове пред КЗК.

Ето и предисторията: Спас Русев купи „Булсатком“ миналия септември за почти 130 млн. евро. Сделката се проточи над година заради оспорване от основателя на оператора и акционер Пламен Генчев.

Русев влезе през регистрираното в Люксембург дружество Viva Corporate, което е собственик на софийското „Вива корпорейт България“. Промяната в акционера стана чрез смяна на досегашните кредитори на компанията – фондовете Blantyre Capital и Black Rock, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и Българската банка за развитие (ББР).

Беше сключен нов договор за заем от 8 септември с максимален размер на главницата по него 126.5 млн. евро, т.е. ориентировъчно това е продажната цена.

Тогава Русев обяви пред „Капитал“, че сделката е „финансирана с комбинация от мои собствени средства и заеми от международни финансови институции, няма българско участие“. Впоследствие обаче се оказа, че транзакцията е била финансирана от заем от собственика на „Виваком“ и „Нова тв“ – United Group, който е предоставил близо 127 млн. евро. Това стана ясно от отчет за държателите на облигации на UG.

Срещу заема „Виваком“ получи 148 базови станции на „Булсатком“, оценени на 3 млн. евро, както и оптичната мрежа на оператора за още 87 млн. евро. Идеята беше първите да бъдат използвани директно от „Виваком“, а мрежата да бъде обратно дадена под наем на „Булсатком“. Оставащите 37 млн. евро по заема ще бъдат рефинансирани от търговски банки, се казваше в отчета.

Новината изправи трите големи телекома един срещу друг след години на мир и пакт за ненападение между тях, като „Булсатком“ се оказа поводът за войната. От едната страна са „А1 България“ и „Йеттел България“, които оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сделката за фиксираната инфраструктура и кулите на „Булсатком“. Според тях така „Виваком“ ще получи прекалено голям контрол над пазара. Преди това пак двата оператора подадоха сигнали в КЗК, с които твърдяха, че покупката на „Булсатком“ от Русев може да наруши конкуренцията.

В редицата промени е и че „Булсатком“ има нов изпълнителен директор – Петър Ризов, който преди беше начело на софийския тв и интернет оператор „Нет 1“ (който пък беше купен от „Виваком“). Неговата задача е да стабилизира бизнеса на оператора. Според доклада на КРС за 2021 г. „Булсатком“ е лидер с около 650 000 абонати на телевизия пред „Виваком“ с 626 000 и А1 с 525 000. При фиксирания интернет лидер е „Виваком“ с около 701 000 абонати, следван от А1 с 606 хил. и „Булсатком“ със 170 хил.

„Капитал“ разговаря с Ризов за заема от директния конкурент „Виваком“, плановете му за оператора и промените на пазара.

При фиксирания интернет сте трети след „Виваком“ и А1. Какви са плановете ви за тази услуга, след като продадохте фиксираната си инфраструктура на ваш директен конкурент – „Виваком“?

Имаме конкретни планове в този сегмент. „Голямата драма“ с продажбата на фиксираната инфраструктура всъщност е страхотна възможност за „Булсатком“. И ще се опитам да обясня защо: през годините компанията е купувала различни малки мрежи на отделни места в страната. „Булсатком“ никога не е имала една голяма национална мрежа, развита по единен стандарт. Сделката с активите се е случила, преди аз да се появя в компанията, но и аз щях да направя абсолютно същото. Споделената инфраструктура е едно от решенията за развитие на мрежите.

Между другото, същото правят и А1, и Yettel, и United Group. Колкото и добре да са развити техните мрежи, те също наемат такива в определени населени места, споделят и т.н. Няма никаква логика един град като София да има пет или шест оптични мрежи. Както и няма никаква логика на всеки баир в България да има три мачти с три базови станции за мобилни мрежи.

И съвсем логично е там, където разходите стават все по-високи за тази инфраструктура и особено при инвестициите в 5G технологии, всички ние да споделяме тези ресурси. Така че това са нормални тенденции. При фиксираната инфраструктура или си голям колкото големите, или търсиш ефективен начин да използваш съществуващите ресурси.

Възнамеряваме скоро да поискаме от „Цетин България“, „А1 тауърс“ и от „Юнайтед тауърс“ оферта, за да може да предлагаме и мобилни услуги, а не само фиксирани. Защото пазарът върви в тази посока, от дълго време алтернативните телекоми в България се борим за виртуален мобилен оператор (MVNO). Преди няколко години беше създадено дружество за тази цел от няколко средни по размер оператора на фиксирани мрежи, но по ред причини не се случиха нещата.

Надявам се сега да се случат. И първите, от които ще поискаме такава оферта, са представителите на PPF Group в България – Yettel и CETIN, защото те първи отделиха инфраструктурата си в специално създадено дружество. Разбира се, ще поискаме оферти и от останалите два мобилни оператора. Нямам абсолютно никакъв ангажимент към когото и да било и ще изберем най-добрата оферта.

Искам да стартираме MVNO на „Булсатком“. „Булсатком“ има всички предпоставки за успех – силен бранд, много голяма клиентска база, имаме над 200 търговски обекта. Какво по-добро като основа за стартиране на едно успешно MVNO.

В същото време сте зависими от пряк конкурент на пазара?

Как?

Като използвате и плащате за инфраструктурата им, която е била ваша досега…

Тогава зависим ли съм от Hellas Sat (сателитната компания, която излъчва сигнала към сателитните чинии на „Булсатком“)? Най-голям брой клиенти и приходи в дружеството генерира сателитният бизнес. Купуваме от Hellas Sat, нямаме собствен сателит. Много по-малък е делът на абонатите ни на интернет точно заради това, че нямаме национална мрежа и не можем да продаваме навсякъде. Току-що излезе ново проучване, което казва, че нашите клиенти искат пакетна услуга. Тъкмо затова трансферираме модела към подсигуряване на мрежата, като особено при фиксираната инфраструктура сме готови да купуваме и от малките локални играчи, които имат доста добре развити мрежи.

Ако „Виваком“ ви поиска много пари или наложи условия, които не ви харесват, какво ще направите?

За нас е важно качеството, бързината и цената на услугата. Ще работим с всяка компания, която ни предлага това.

Смятате ли, че имате шанс с идеята за MVNO оператор? Преди години опитахте с други оператори и не се получи.

Много се надявам. И при цялата тази медийна суматоха, която се случва, мисля, че това е най-доброто решение, за да покажем какво наистина искаме от пазара. Ще направим процеса абсолютно публичен, както се опитахме да го направим и предишния път. Разбира се, ще уведомим КРС, за да ни съдействат в целия процес. Предишния път с участието на КРС дори стигнахме до медиация с А1, но реално не получихме оферта от никого.

Тогава нямаше голям интерес от страна на операторите…

Точно така, но когато твърдят, че са много загрижени за конкуренцията, нека да видим какво предлагат. Аз съм тук, за да стабилизирам тази компания. Имаме много добра основа – 46% от домакинствата в България са били или са клиенти на „Булсатком“. Те заслужават да им предложим целия пакет услуги и нека избират.

Реклама

Каква е оценката ви за „Булсатком“ три месеца след като поехте компанията?

Най-хубавата новина за мен, след като над три месеца съм тук, е, че виждам екип от високомотивирани хора. Заварих края на един етап, който продължи твърде дълго. Етап, в който е трябвало да се преструктурират дългове. В последните две години фокусът на предишния главен изпълнителен директор е бил да продаде компанията след преструктурирането, което и бе постигнато. В такива периоди обикновено остават на заден план някои от важните аспекти от развитието на компанията.

Виждам също така и висока степен на лоялност сред клиентите. Имаме клиенти от над 10-15 години, които са били до нас в тези тежки моменти, в последните четири години най-вече. И всъщност сега ще се фокусираме върху тях отново. Това е моята задача – изцяло фокусът ни да е върху бизнеса, да подобрим качеството там, където има нужда, да подобрим скоростта, с която реагираме… Това и започнахме да правим.

Споменахте клиентите. „Булсатком“ дълги години е лидер на пазара като доставчик на телевизия. Как завършихте 2022 г. като брой клиенти на телевизия и интернет?

Съвсем скоро ще излязат данните на КРС за 2022 г. Предпочитам да ги коментираме, след като излязат официално, защото знам, че нашите конкуренти следят с голямо любопитство какво ще се случи. Не би било реалистично да се говори за ръст в тази среда, но мога да кажа, че продължаваме да сме сериозен фактор на пазара и ще бъдем такъв и в бъдеще.

Всички заеми ли от предишните кредитори са изчистени?

Абсолютно всички заеми са изчистени. Каква е същността на сделката? Представете си, че сте си купили апартамент с кредит от банка, но не сте върнали кредита. Банката взима апартамента, продава го през публична продан със съдия-изпълнител и вие като трети купувач вече придобивате имота чист от задължения. Това е, просто казано, какво се е случило с „Булсатком“. Компанията е продадена от кредиторите. Дългът е изчистен, новият собственик е един, той е ясен на всички и нямаме никакви отношения с предишните кредитори.

Как завършихте финансовата 2022 г.?

Официалните финансови резултати за 2022 г. все още не са готови и не са одитирани.

Дълги години „Булсатком“ беше най-известна със сателитната си телевизия, после започна да налага и IPTV услуги. Къде виждате развитието на услугите в бъдеще?

„Булсатком“ е предимно оператор на сателитна телевизия. Това е факт и ние не бягаме от това. Напротив, ще върнем вниманието върху тези услуги и съвсем скоро ще видите как. От друга страна, абсолютно ясно е, че има промяна в потребителските нагласи, в начина на гледане на телевизия. Има нови технологии, с които също се съобразяваме, разбира се. Стартирали сме една много добра интерактивна телевизия – B-box, това е нашата нова IP телевизионна платформа. Това е най-добре растящият ни бизнес в момента.

От друга страна, знаем много добре и пандемията го доказа, че интернетът е ключов в доставянето на мултимедийно съдържание, така че ние ще продължим и с фокуса си върху пакетни услуги и интернет.

Преди време имаше спекулации, че най-големият ви актив – клиентите, може да бъдат разпределени между операторите, които са ви най-големи конкуренти. Това възможно ли е?

Няма никакъв шанс. Не звучи разумно да инвестираш в компания много пари и след това да се лишиш от най-ценния й актив – клиентите. Фактът, че имаме толкова лоялни клиенти толкова дълго време, е наистина безценен актив.

Тогава как ще се конкурирате с големите, които имат далеч повече ресурси, докато вие оставате независими и същевременно сте най-малката от трите компании? По последните данни от 2021 г. тогава все още сте лидер на телевизионния пазар.

Ще разберем скоро дали продължаваме да сме лидер на телевизионния пазар. Със сигурност можем да кажем, че сме лидер на DTH пазара, но ще видим данните на колегите, които може да са пораснали също.

А как ще се конкурираме? Всъщност много просто. Това, което е тенденция от години по света, е, че първо, телеком индустрията не е толкова атрактивна, колкото беше преди 20 години.

Телеком услугите вече са комунални услуги, никой не може без тях. Което означава, че процесът на глобализация, който върви в много индустрии, т.е. много големи глобални компании да контролират някакъв бизнес, си намира обикновено алтернатива и ниши от пазара, които търсят нещо друго.

Това го видях в „Нет 1“ – един алтернативен телеком, който показва фокус върху качеството и клиентите и се бореше достойно с големите. „Булсатком“ е в аналогична ситуация, но в доста по-добри позиции. Ние на практика се конкурираме с компании с големи мултинационални компании майки, представени в много сектори и държави.

Виждаме и в много други бизнеси как хората започват да се притесняват от глобалните компании и търсят локални алтернативи – по-близки до хората, по-симпатични, с повече грижа за клиентите. Така че смятам, че има място за такива като нас.

Клиентите на „Булсатком“ никога не са били „натискани“ например с 24-месечни договори и задължителни неустойки. Имаме много клиенти, които гледат телевизия по вили, къщи извън големите градове. Те имат абсолютната свобода да избират това, което искат да плащат. В това отношение сме доста по-гъвкави от големите ни конкуренти.

Споменахте, че основната задача пред предшественика ви е била да оздрави компанията, за да я подготви за продажба. Имате ли мандат от собственика и вие да направите същото и след време да продадете компанията?

Не, категорично нямам мандат да продавам. Моята основна задача е компанията да се върне на пазара там, където й е мястото. Както и да бъде финансово независима, да оперира самостоятелно и да е печеливша.

Защото логично е, когато един инвеститор купи бизнес, да го развие и след време да го продаде…

Ако работим с това допускане, то е валидно за абсолютно всеки бизнес, включително за PPF, за А1, за United Group. Но пак казвам, това не е нашият фокус.

Интервюто взе Константин Николов, „Капитал“, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
  1. Дани казва

    Те една кабелна не могат да оправят какво остава за мобилни данни …. Пълен леш са..

  2. Слави Стоянов казва

    Предложихме някога на Булсатком малко да им се налеят свежи пари
    в бизнеса. Изсмяха се най-нагло.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.